Reklama

Reklama

Sen o klaunovi

  • USA Red's Dream
Animovaný / Krátkometrážní / Rodinný
USA, 1987, 4 min

Život jediné zlevněné položky ve výprodejovém koutku v obchodu s koly může být osamělý. A tak sní červená jednokolka o tom, že jezdí v cirkusu spolu s klaunem, dělají nejrůznější triky a lidé jim tleskají. Když se však náhle probudí, aplaus se promění v bubnování dešťových kapek a jednokolka se zase rychle vrací do reality. Musí se smířit s tím, že jí nezbývá než nadále postávat v koutě a čekat na svůj osud. Nenechte se oklamat její cedulkou se slevou. Je to vskutku neocenitelná jednokolka s velkým srdcem, která by mohla vypomáhat nejednomu žonglujícímu artistovi – jen kdyby si jí v zapadlém koutě někdo všiml a dal jí šanci. (HBO Europe)

(více)

Recenze (98)

kaylin 

všechny recenze uživatele

"Sen o klaunovi" využívá motivy, které jsou u Pixaru a i u pozdějších animáků zvykem. V hlavní roli je outsider, někdo trochu jiný než ostatní (tohle platí i pro filmy jako "Rebelka", "Hledá se Nemo", "Auta", Život brouka", atd.). Tentokrát je hlavní postavou jedna malá jednokolka, které se v obchodě s koly zdá sen. Chce být středem pozornosti, chce mít úspěch. Jenže tenhle kraťas je trochu jiný než ostatní, co Pixar vypouští ven. Má v sobě něco temnějšího, depresivnějšího. Rozhodně nečekejte happy end. Bohužel ten příběh je zde trochu upozaděn, a i když je film atmosféricky téměř noirový, chybí zde něco, co by ho trochu oživilo. Jednokolka má krásnou mimiku, opět tam jsou emoce, ale je vidět, že tady zase šla trochu do popředí animace nad příběhem. Dobrá hudební stránka ale skvěle odděluje snovou a realistickou sekvenci filmečku. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nedokážu si představit, jak moc ty čtyři minuty museli tenkrát dát zabrat, aby vznikl tento krátký filmeček o samotářském klaunském kolu, podporován výbornou smutnou atmosférou a hodící se hrou na saxofon v pozadí. Přesto, že se většina část odehrává na černém pozadí, je to hezké a originální co se příběhu týče. Opět. --- 75 % --- ()

Reklama

ad-k 

všechny recenze uživatele

Hodně povedená věc... ani ne snad co se grafiky týče, jako spíše svou bezchybnou atmosférou jedné deštivé noci a jednoho malého velkého snu... aneb jak se může trápit posmutnělé, v koutě odložené kol(ečk)o. I přes fakt, že klauni a cirkus ve mně vyvolávají jistý pocit strachu (ne, v tomhle zpracování se nemohl dostavit...), ty místa mé já přitahují a Red´s Dream mě k nim, byť jen na chvíli, mohl dovést. Co naplat, že saxofón poslal všechno zase zpátky do reality... ale dívalo se na to hezky. 80% ()

Shit 

všechny recenze uživatele

V překladu sen o klaunovi. Animace se zase o kousek posunula dopředu, což je hlavně vidět na daleko lepší propracovanosti fyziky, kdy se věci hýbou fakt realisticky a na odrazu ve vodě, na tehdejší dobu opět něco neskutečnýho. Krom toho příběh taky neni vůbec špatnej, i když neni typicky zábavnej jak sme od Pixaru zvyklí ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • Predajňa Eben's Bikes je pomenovaná podľa jedného z tvorcov filmu Ebena Ostbyho. (LuiCJ)
  • Na podlahe, na ktorej sa odohráva predstavenie s klaunom je namaľovaná lopta z krátkeho filmu Luxo Jr. (1986). Rovnako si je možné všimnúť lampu z tohto filmu. Nachádza sa na stole v predajni s bicyklami. (LuiCJ)

Reklama

Reklama