Reklama

Reklama

Královna pouště

  • USA Queen of the Desert (více)
Trailer

Film režiséra Wernera Herzoga, Královna pouště, vznikl na motivy osudů Gertrudy Bell, britské badatelky a kartografky, která na začátku 20. století zmapovala oblast Středního východu. V hlavních rolích příběhu o lásce, tragédii, přátelství, nevraživosti a střetu odlišných kultur se představují Nicole Kidman a James Franco. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (73)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Tak si to rozeberme: "Film založený na životě a láskách Gertrudy Bellové..." - všiml jsem si dvou. Jedné nemile skončené a druhé, kterou stále odkopávala, protože "její srdce ještě nebylo připravené". Nějak mi ale nepřišlo, že by byly v něčem nějak významné. - "...anglické spisovatelky, archeoložky a kartografky..." - nic z toho ale ve filmu nebylo, sice to ona sama asi dvakrát řekla, ale nebýt to tady v popisku, myslel bych, že si to vymýšlí, protože k dané situaci se jí to hodilo. "...která na začátku 20. století zmapovala Irák a Jordánsko." - aha, ona ho zmapovala. Zvláštní, to taky ve filmu nebylo. Vlastně to je film docela o ničem. Blondýna se doma nudí a vyjede si na východ, kde zůstává a s pár araby po boku se courá okolím, setká se s pár šejky, kteří jsou všichni hrozně uvědomělí a na konci jí z nějakého z filmu zcela nevyplývajícího důvodu titulují nekorunovou královnou pouště, ač není jasné proč vlastně. Jestli ta ženy byla v jhistorii skutečně něčím významná, z tohoto filmu se to nedozvíte. Navíc mi v něm dost vadily ony "známé" herecké ksichty, jejichž camea asi měla přivábit víc diváků, jenže svou přítomností spíše rušily, než že by filmu jakkoliv pomáhaly. Špatný film s ještě blbějším uřvaným hudebním podtextem titulků v dovětku o jejích osudech, to už jsem musel vypnout zvuk. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Není to Kidmanovic ďouče přece jen už trochu staré, aby i s těmi plastikami a botoxem běhalo po poušti? No, nebudu sžíravá. ______ Film začíná jako limonáda bohaté dědičky a prostého úředníka v Orientu. Pak se cosi stane a Kidmanová zbytek filmu projezdí na velbloudu a furt se s někým představuje. Fakt, ta se seznámila snad se všemi obyvateli pouště včetně pískomilů. Jinak totiž nedělá nic jiného. Místo archeoložky, etnografky a asi vůbec rázné a praktické ženy, kterou Gertruda Bell jistě musela být, aby to přežila, předvádí Kidmanová jakési vílovité stvoření, které by odfoukl první pouštní větříček. SHRNUTÍ: Chcete se podívat na 50 odstínů pouštního písku. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Veľmi, ale naozaj veľmi pekne natočené. Za kameru, hudbu, kulisy, kostýmy a masky - za to všetko by som dal určite 5 hviezd. Herecké obsadenie taktiež výborné, teda až na Pattinsona, ktorý sa mi do role Lawrenca absolútne nehodil. Nicole Kidman zahrala Gertrudu Bell naozaj znamenito. Bohužiaľ najväčšou slabinou filmu bola epická nevyváženosť a na môj vkus až prílišný dôraz na Gertrudin súkromný život v podobe vzťahov. Mňa osobne (a myslím, že aj ostatných) by namiesto toho asi skôr zaujímalo vo väčšej miere jej putovanie, bádanie, dobrodružstvá a v neposlednom rade by som uvítal aj väčší dôraz na jej diplomatické aktivity. Ale nič to nemení na tom, že to bolo naozaj pekne natočené a kvalitný vizuál výrazne predčil dejovú líniu. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nebylo v titulcích, ani bych neřekl, že to točil Herzog. Královna pouště je totiž těžce průměrný životopisný film, který sice má slušnou kameru tvořící krásné záběry krajin a taky vhodně vybranou hudbu, ale jinak je to z jeho kladů všechno. Je to mdlé, utahané, bez emocí, postavy jsou nezajímavé a nudně zahrané (výjimkou je jen James Franco, kterého já osobně mám rád, ale bohužel tu dlouho není - jinak Kidman je poměrně prkenná)... Něco takového bych čekal od nějakého noname amerického režiséra, ale od Herzoga? Kde jsou časy, kdy natočil Aquirreho, Fitzcarralda nebo Herz aus Glas? Jasně, v Hollywoodu by mu to asi neprošlo, ale jestli všechny jeho novější filmy vypadají takhle, tak ať radši zůstane u dokumentů. Ty mu jdou. Ale tohle je naprosto nezajímavý film, který kdyby nenatočil Herzog, tak na něj rychle zapomenu. 2* ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Druhá promarněná šance pro Herzoga – po tomhle už jich ode mě víc nedostane. *** Gertrude Bell byla pravděpodobně velmi pozoruhodná osoba a mohla z ní být dobrá látka pro kvalitní životopisný film, kterého jsme se ale od Herzoga nedočkali ani omylem. Člověk by - padesát let po Leanově Lawrencovi z Arábie - přece jen čekal, že laťka bude nastavená mnohem výš. V Herzogově arogantním, povrchním, hloupém a urážlivém díle nicméně jen přes dvě hodiny sledujeme vždy čistě vymydlenou Nicole Kidman, kterak se ladně pohupuje estetickou krajinou na stejně čistě vymydleném velbloudu a kterak osudově upírá své modré oči v mléčné tváři na každého muže, kterého jí přihraje banální scénář a který jí řekne nějakou lichotku, usmívá se nebo se tváří významně a vždy u toho vzdychá s pootevřenou pusou (téměř není záběru, kde by udržela rty semknuté) a nechává si dávat dary a skládat poklony. I po třech týdnech věznění má vlasy jako z reklamy na šampon a šaty i pleť zářivě čisťounké, a místo aby si na plátně skutečně zjednávala respekt a s respektem se snažila proniknout pod povrch a porozumět dění kolem sebe, jen se provokativně nakrucuje, usmívá a zírá – a stejně jako ona ani divák nemá šanci z filmu cokoli z blízkovýchodního dění té doby a role Gertrudy Bell v něm pochopit... Je např. dokonale výmluvné, že veškeré repliky pronesené v jiném než anglickém jazyce se tu ani nepovažují hodné překladu, Kidman se u jejich pronášení prostě jen tváří významně a divákovi, který přece také nepotřebuje ničemu rozumět, to má jen polopaticky ilustrovat, že Bellová hovořila místními jazyky. (Až to připomíná cimrmanovské dokazování, že světlo je rychlejší zvuku.) *** Stačí trochu zagooglit, aby bylo jasné, že skutečná Gertrude Bell nebyla tak okatě půvabná, vymydlená a naivní a cestu k porozumění beduínům a blízkovýchodní politice si vyjednávala složitěji a mnohem originálněji, např. mnohem častěji přes ženy politicky vlivných mužů v pozadí než přes muže-panáky, kteří by jí jen trapně padali k nohám, žádali si ji do svého harému či se jí podbízeli i před zraky vlastních manželek... *** Ostatně např. v době, kdy se setkala s 16letým emírem z dynastie Rašídů, jí už bylo 45 let, a v době, kdy se dozvěděla o smrti podplukovníka Doughty-Wylieho, 47 let. *** Herzogův film je nejen dokonale antifeministický, protože Bellovou předvádí jako zjednodušenou vzdychající naivní krasotinku propadající tragickým romantickým aférám, jejíž úspěchy dosahované v arabské poušti, v evropské politice nebo ve velehorách zřejmě nestály žádné úsilí a na rozdíl od jejího půvabu jsou nehodné zobrazení, ale navíc uráží i všechny diváky, kterým nestačí koukat se na plakátově hezkou tvářičku v cizokrajných kulisách. Uf. *** (Na B12, 2. 4. 2024.) *~ ()

Galerie (41)

Zajímavosti (5)

  • Ústřední role filmu Gertrude Bell byla v prvním záměru obsazená herečkou Naomi Watts, ale později ji nahradila Nicole Kidman. Také jedna z hlavních mužských rolí byla přeobsazena. Původně měl roli Henryho Cadogana hrát Jude Law, ale poté, co nastaly první potíže a průtahy s filmováním, projekt kvůli kolizím se svými jinými rolemi opustil a nahradil ho James Franco. (Tristan Rafael)
  • Existuje jen málo filmových portrétů Gertrude Bell, jako vedlejší postava se objevila například v epizodě Paris, May 1919 seriálu Mladý Indiana Jones (od r. 1992). (NinadeL)

Související novinky

Jude Law jako podmořský Indiana Jones?

Jude Law jako podmořský Indiana Jones?

03.05.2013

V poslední době odmítl několik rolí. Vycouval třeba z westernu Jane Got a Gun, což byl asi dobrý tah, protože film se potýká s dalšími problémy, aktuálně jej opustil i Lawův náhradník Bradley Cooper… (více)

Reklama

Reklama