Reklama

Reklama

Sandstone

  • Česko Pískaři (neoficiální název)
všechny plakáty
Z natáčení  - Petr Kašpar
Krátkometrážní / Dokumentární / Sportovní
Česko, 2012, 40 min

Obsahy(1)

Od prvního vylezení na Krále v Adršpachu uplynula dlouhá doba. V Adršpachu, Teplických skalách, na Ostaši a v Broumovských stěnách mezi tím vznikly tisícovky lezeckých cest. A nové stále vznikají. Každá má svůj příběh, každá je něčím ojedinělá. Dokumentární film SANDSTONE představuje unikátní lezeckou oblast na severovýchodu Čech, která si i přes nové trendy v lezení zachovává své tradiční hodnoty. Autoři filmu vybrali zásadní cesty jednotlivých dekád, které představí současní lezci Jitka a Luboš Mázlovi, Dušan Stoupa Janák a bratři Stráníkovi. Filmem provází legendy místních skal, Bohumil sýkora a Tomáš Čada. Oba se nesmazatelně zapsali do historie pískovcového lezení. (Expediční kamera)

(více)

Videa (1)

Z natáčení  - Petr Kašpar

Recenze (11)

zdend 

všechny recenze uživatele

Pro mě velké zklamání. Natočeno profesionálně, to je bez diskuze. Ale já tam nenašel "ducha". Výběr lezců taky prapodivný, kde je Cikán, Mocan, Špek??? Točit film o lezení v Ádru bez těchto ikon je podle mě úplná blbost. Product placement mě osobně většinou vůbec nevadí, ale tady ho bylo i na mě prostě moc. Vidět reklamu na Singing rock a Tilak v každé druhé minutě za chvíli omrzí. Ty dvě hvězdy dávám za super profi záběry. Hloubku to nemá žádnou a přitom mohlo mít. ()

Queendom 

všechny recenze uživatele

Velký zklamání díky nesplněnýmu očekávání. Mělo se jednat o dokument, kterej sliboval něco novýho, skoro se ze začátku nabízelo, že půjde o porovnání tradičního lezení očima starýho a zkušenýho barda versus lezení současnýho stylu. Nekonalo se. Vždycky když už se schylovalo k tomu, že by snad dokument mohl jít víc do hloubky a nějakou tu informaci nabídnout, přišel střih a sledovali jsme někoho, jak leze. Jako dobrý, lezli pěkně, kluci i holky. Buď jsem teda nepochopila koncept, nebo ho tenhle povrchní "dokument" postrádá. Jo a P.S.: pozornému divákovi neujde, že jednomu z bratrů Stráníků zkomolili jméno, dokonce na dvou místech. Tristní. ()

Reklama

ilias 

všechny recenze uživatele

Jsem už tak uvyklá lezeckým filmům natřískaným silnýma emocema, že mě neosobně znějící odtělesněný komentář vyloženě šokoval. Dost nesoučasné pojetí sportovního dokumentu, totální retro co do stylu vyprávění. Přitom zrovna písek je místo, kde emoce prýští a utlumit se dají fakt těžko. V tomhle filmu se to celkem povedlo... ()

mnaujohansso 

všechny recenze uživatele

Tento víkend za účasti režiséra Petra Kašpara promítáno v rámci expediční kamery v Novém Městě nad Metují. Každý tu adršpach zná i jeho skály, takže to byla krajová srdcovka podívat se na krásné záběry skal i lezců. Bohužel poněkud krátké na dvouhodinovou diskuzi o filmu, která předcházela. Přesto síly do filmu vložené (nošení těžkých závaží a stavění složitých jeřábů a pojezdů pro kameru) myslím využité k prospěchu věci. Detailní záběry na klepající se ruce lezců, detail rozkládání bouldermatky nebo modrých zubů vlasaté máničky na skále...hodně detailů, ale na film mi tam chyběl hlubší příběh. Pokud to beru jako koukání na hezké obrázky, hezky natočené, tak dávám ** jednu hvězdu navíc za sympatického režiséra :-) a za to, že přijel film obhájit až k nám do zapadákova :-) ()

Oonika 

všechny recenze uživatele

Viděno v rámci festivalu Expediční kamera. Ve filmu jsou krásné záběry, o to poutavější, když se jedná o místo, které znám. Film je hezky natočen, ale asi bude mít mnohem větší úspěch u horolezců a lidí z branže, než u laiků. Místy jsem musela zavřít oči, nesnáším dotek ruky na skále, nedejbože, když si představím, jak se tam někdo dotkne nehty a skřípe to, fuj! ()

Galerie (1)

Zajímavosti (2)

  • Původní název filmu byl Pískaři. Až po premiéře byl film přejmenován na Sandstone. (zelenymuzik)
  • Film byl natočen na motivy stejnojmenné knihy Bohumila Sýkory. (zelenymuzik)

Související novinky

Filmový festival Expediční kamera 2013

Filmový festival Expediční kamera 2013

02.02.2013

Největší cestovatelský a outdoorový filmový festival Expediční kamera proběhne v únoru a březnu (6.2. – 31.3. 2013) ve více než 150 městech České republiky. Tento unikátní projekt Vám přinese 7… (více)

Reklama

Reklama