Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Detektiv Thorne není žádný anděl - paktuje se zločinci, bere drogy a užívá si s prostitutkami. Jeho život se úplně změní, když na místě vraždy jedné z nich najde tajemnou skříňku. Po jejím otevření se s ním začnou dít podivné věci - vidí vraždícího muže bez tváře a strašlivé věci, které se mají teprve stát. Ocitl se navíc na strašlivém místě, které může být skutečným peklem. Je to skutečnost anebo zlý sen? Aby vyřešil případ, musí se postavit vlastním démonům - a aby unikl z pekla, musí získat zpět zlověstnou skříňku z rukou Pinheada, služebníka samotného ďábla. (SPI Film)

(více)

Recenze (196)

tron 

všechny recenze uživatele

Štúdiu trvalo 4 roky, kým sa otrepalo z katastrofickej tragédie v podobe štvorky, ktoré „muselo“ odobrať režisérovi, najať na dokončenie úplne iného a proste to bolo celé zle. Keď som štvorku po desaťročiach videl druhý raz, prekvapivo mi pripadala o dosť lepšie a myslím, že tie 3* si s prižmúrenou reťazou zaslúži. Ale nejaký žánrový klenot to fakt nie je. Päťka s podtitulom Inferno sa mi páčila nie že viac, ale je to môj najobľúbenejší diel z celej série! Tvorcovia si zrejme uvedomovali, že v predchádzajúcich štyroch dieloch už dosiahli takého závratne vysokého stupňa gore efektov, že nemalo význam pokúšať sa prebiť ich a i vďaka tomu je Hellraiser: Inferno v podstate megatemná detektívka na spôsob Angel Heartu (!), v ktorom ničnetušiaci detektív v podaní Craiga Sheffera (Plod noci tiež podľa Clivea Barkera, Amazonka v plameňoch, A rieka tečie) pátra o obludnej kocke, s ktorou majú vo zvyku do nášho sveta z pekelnej dimenzie prenikať brutálni sadomasoexperti Cenobiti v čele s Pinheadom. Postupné rozuzľovanie mestskej legendy o akomsi tajomnom Inžinierovi (a jeho kocke, ehm) je atmosférické a napínavé paradoxne možno i vďaka tomu, že my, diváci, na rozdiel od hrdinu dobre vieme, s čím si zahráva a preto sme zdesení zo smeru, akým sa príbeh nezadržateľne vyvíja. Alebo im proste nič iné, než to poňať takto komorne, ani neostávalo, lebo čo sa rozpočtu týka, dokázali dať dokopy len neskutočne biedne dva milióny (!). O to zvláštnejšie je, že snímka po vizuálnej stránke v skutočnosti vôbec nevyzerá zle, skôr naopak. Zrejme za to môže talent režiséra Scotta Derricksona (dnes vcelku renomovaného hollywoodskeho režiséra - Sinister, Doctor Strange), ktorý týmto filmom debutoval. Sheffer slušne zahral drsného, bezcharakterného, prípadom posadnutého policajta. Páčil sa mi i kontrast, ktorý vznikol medzi nadprirodzeným svetom Cenobitov a prísne realistickým svetom policajného zboru. S veľmi, veľmi prižmúreným (miestami až vyložene zatvoreným) okom (a s prihliadnutím na príšernosť nasledujúcich dielov) 4*. Nesmejte sa. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Craig Sheffer pôsobí ako béčkový Tim Robbins a Thomas Jane a Hellraiser: Inferno je oproti prvým dvom častiam béčkový Hellraiser. Noirová štylizácia príliš nefunguje, ale mohla by, ak by mal Derrickson za sebou viac skúseností. "Pekelné" scény a masky sú ale vydarené a aspoň na priemerné hodnotenie to u mňa zdvihlo vydarené a dosť dlhé finále. Nie všetko tu dáva zmysel, ale pointa je jasná a dostatočne temná. Škoda, že sa na scenári aj celkovom vizuálnom koncepte nepopracovalo ešte viac, mohlo ísť o skutočne vydarený horor a dnes už klasiku, Inferno ale v podstate pozná iba zopár skalných. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Pátý film série je příjemným překvapením. Povedený psychologický noir detektivní příběh, kterému paradoxně nejvíce ublížilo to, že je součástí hellraiseří série. Pinhead se tu mihne opravdu jen na pár vteřin, jeho nohsledi (opradu jeho? Tady to není vůbec zjevné) jen na pár vteřin déle (dvojčata a beznohý jsou ale dobrý). Obsahem to tak nějak i do klasického hellraiser příběhu zapadá, ale tak nějak bez Pinheada a jeho klasických frází. Je to čistě už jen o osobním pekle trestajícím za "hříchy". Tak trochu to taky působí jako výhybka k dalším dílům, které tento způsob Hellraisera bez Pinheada kopírují. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Navnadený z jednotky, čakal som omnoho viac hororových prvkov. A ono to bola predovšetkým kriminálka, kde hlavný hrdina hľadá unesené dievča, nakoniec však nájde .... Príbeh spadá do kategórie priemerných, nič extra ale ani nijak výrazne nenudil. Pri pár scénkach potešila aj solídna atmosféra, bolo ich však málo. Vidím to len na čistý priemer. 60/100 ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Mile rád nadhodnotím, protože si zdejší lehce nadprůměrné hodnocení tento kousek vůbec nezaslouží! Hellraiser: Inferno skvěle sednul do noty, protože maximálně zapadá do mé oblíbené žánrové skládačky. Většina by po předchozích počinech očekávala čistokrevný horor, ale zde se jedná o řádně temnou detektivku. S hororem se samozřejmě také koketuje, ale k tomu všemu přidejte nádech "mindfucku" a hutnou atmosféru. Z celé série Hellraiser zkrátka Inferno nejvíce vybočuje a právě to z něj dělá unikátní díl, který stojí za pozornost. Hlavní anti-hrdina je sice polda, ale je to zároveň narkoman, co se nebojí podvádět svoji ženu s prostitukami. I přesto, že je to mazaný detektiv, tak není zcela tradičně pojatý. Jedná se vlastně o takového hajzla se kterým to i jeho kolegové nemají snadné. Přítomnost cenobitů opět uhrančila, protože měli vskutku působivé zpracování. Hellraiser: Inferno bylo velmi milé překvapení, takže plnou palbu dávám opravdu s radostí! ()

Galerie (32)

Zajímavosti (5)

  • Pracovní názvy filmu byly Hellraiser V, Inferno a také Hellraiser V: Inferno. (gogos)
  • Příběh tohoto filmu je podobný příběhu knihy „The Ghost Downstairs“ od Leona Garfielda. (ČSFD)
  • Jedná se o první film série, který zamířil přímo do videodistribuce. (gogos)

Související novinky

Neo zastaví Zemi

Neo zastaví Zemi

31.08.2007

Ne, nechystá se pokračování Matrixu, v němž létající kungfista napodobí trik Christophera Reevea z prvního Supermana s obletováním Země takovou rychlostí, až dojde k jejímu zastavení. Řeč je o remaku… (více)

Reklama

Reklama