Reklama

Reklama

Ad

všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní
Sovětský svaz, 1983, 17 min

Režie:

Rein Raamat

Scénář:

Rein Raamat

Kamera:

Janno Põldma

Hudba:

Lepo Sumera

Obsahy(1)

Režisér Rein Raamat ve filmu Põrgu (Peklo) zfilmoval příběh založený na třech obrazech jednoho z nejznámějších estonských malířů Eduarda Wiiralta. Konkrétně rytiny ze 30. let 20. století nazvané Kazatel, Kabaret a Peklo. V černobílém krátkém filmu ožívají desítky postav, které se za zvuku divoké hudby vesele baví v pekle. Víno teče proudem a polonahé dívky svádí muže tancem. Jejich radovánky ale náhle přeruší nezvaný návštěvník, který se pokusí zničit ďáblovu flétnu. (Fjera)

(více)

Recenze (7)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Nádherné zpracování grafických prací Estonského umělce Eduarda Viiralta, které mě sice nedonutí prodat levou ledvinu a pokusit se vyloupit Talinskou národní galerii, ale hlavně proto, že filmový převod je mnohem lepší, než samotné grafiky. A to je kurevsky dobře. Navíc je to všechno naprosto perfektně oddanimované a přejatý styl kresby se hodí jako málo co jiného. Atmosferické, úžasné a podmanivé. Kéž by se někdo pokusil obdobně převést do animace výjevy hieronyma bosche, ke kterým Põrgu nemá moc daleko. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Chvílemi jsou zde hluchá místa, ale jako oživení obrazů známého estonského malíře je to velmi dobře udělané, má to vnitřní příběh, jeden dva podpříběhy, a často jsem si říkal, že by z toho byl vynikající hraný surrealistický film. Obrazy občas připomínají Hieronyma Bosche, jindy jsou zde karikatury některých tehdejších známých osob, a hudba je zde vážně výborně vybraná. Až na některé drobnosti a ona výše zmíněná hluchá místa skutečně vynikající animák s dechberoucí atmosférou. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Animovaný film inspirovaný grafikami (zejména dílem Põrgu - Peklo, ale taky díly Houslista, Kazatel nebo Kabaret) Eduarda Wiiralta, významného estonského výtvarníka. ()

Barbarica 

všechny recenze uživatele

Grafiky pripomínali rukopis Albína Brunovského či Alfreda Kubina. Inak skvelo využitá gradácia deja (prostredníctvom hudobného rytmu z diablovej trúbky, tanca, stúpajúcej frekvencie strihu), za zmienu stojí i mizanscéna (prekrývajúce sa plány), kompozície. Lepo Sumera je autor clivej, sentimentálnej až orgiastickej hudobnej zložky. ()

orkadimenza 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem si nečetl místní obsah, tak mi až v závěrečných vteřinách došlo, čím je tento animovaný film inspirovaný. Krátkometrážní snímek ESTONSKÉHO! režiséra Raamata skládá dílům svého krajana velkou čest a pomocí děsivé hudby se přenesení pekla na filmové plátno zdařilo velmi dobře. Jako první mi přišlo na myšlenku Fimfárum Jana Wericha, konkrétně povídka Franta Nebojsa, kde je kombinace hudby a loutkových postaviček čertů ještě dominantnější (ale to možná zejména díky vypravěčskému hlasu Wericha a vztahu k těmto povídkám od dětství), zdejší "pekelný kabaret" se však povedl nad má očekávání. ()

Reklama

Reklama