Reklama

Reklama

Muž bez tváře

  • USA The Man Without a Face (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh o přátelství osamělého chlapce a muže, kterého jeho zjizvená tvář donutila žít na okraji společnosti. Z těchto dvou vyděděnců, dvanáctiletého Chucka, který vyrostl bez otce, a bývalého učitele McLeoda (Mel Gibson), který se po ošklivé automobilové nehodě rozhodl žít v ústraní, se brzy stanou dobří přátelé. Jejich vzájemný vztah pomáhá jak chlapci, jehož McLeod připraví na přijímací zkoušku na vojenskou akademii, tak i samotářskému učiteli, který se postupně začne otevírat svému okolí... (North Video)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

zette 

všechny recenze uživatele

Jak uz nekdo psal, filmu o podobnych pratelstvich se natocilo jiz spousta. I kdyz je Muz bez tvare dost naivni a vyumelkovany, dokazal me dojmout a bavit. Velice se mi libil herecky vykon Nicka Stahla. Jinak si myslim, ze se Gibson mohl vice znetvorit, nevypadal nijak katastrofalne, aby nemohl normalne na nakup a aby se ho bala pulka mesta. V noci na ceskych nadrazich by byl za frajera! ()

Meiers 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně velice silný příběh o přátelství chlapce a muže, žáka a učitele, ale také dvou lidí, ať tak či onak nacházejících se v situaci, kdy potřebují jeden druhého. Nemusím snad vyzdvihovat, no vlastně musím, herecké výkony Nicka Stahla a Mela Gibsona, ale také matky mladého Chucka, herečky Margaret Whitton, která tu trestuhodně není uvedena v seznamu hlavních aktérů. P.S.Na konci mi málem aji slzička ukápnula. A to nejsem žádnej měkejš. Ti co mě znají ví, že jsem typ drsného astromariňáka v holínkách, jehož život stojí na disciplíně, a tam kde to jde na krátkém sestřihu. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Velmi silný film, který působí až komorně a velmi niterně ve vztahu k divákovi. Žádné okázalé scény, žádné zbytečné emoční výlevy a žádné teatrální herectví kalkulující s případným Oskarovým oceněním. Příběh muže, skrývajícího se před světem kvůli svému zohyzdění, natočil Gibson tak neuvěřitelně uvěřitelně, až z toho mrazí. A přitom je to jen film. Jedna z kontroverzních příměsí příběhu, ve které je hlavní postava nařčena ze sexuálního obtěžování žáka, není optimálně dotažena a mírně působí rušivě, protože je to přece jen choulostivé téma. Bouřlivák Gibson si toho byl dobře vědom a raději se jen o tohle téma nenápadně otřel. Jinak je to poměrně nevšední dílo, které se vzpírá nálepce "doják". 80% ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Takéto filmy sa dnes už hádam ani netočia a ja nechápem prečo. Malá, prirodzená a v konečnom dôsledku veľmi príjemná a ľahko dojemná dráma na tému: netreba odsudzovať ľudí podľa ich zovňajšku ale podľa toho akí sú vnútri. Veľmi dobre napísaná, v pohode zrežírovaná (na to že ide o režijný debut Mela Gibsona) a aj s nejakým tým ponaučením/posolstvom do života. Kvality filmu samozrejme plne stoja na ústrednom duu chlapca a muža so zjazvenou tvárou a tam sa kasting vydaril, keďže malý Nick Stahl hral výborne a podobne i Mel Gibson potvrdil svoju všestrannosť a dlho známy fakt, že nie je len akčným hrdinom, ale bez problémov dokáže zahrať všetko od komédie až po vážne dramatické úlohy (o to väčšia škoda jeho excesov a vyjadrení, ktoré ho dostali na čiernu listinu Hollywoodu). Pár menej výrazných miest a najmä pomalší rozjazd by sa dal vytknúť, inak sa však osobne nemám na čo sťažovať. Slabšie 4* a 70% ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Ale pořád mám před sebou tu tvář. Je někde vzadu, tam za tím davem." Tenhle film v mém vnímání rozhodně "tam někde vzadu" neskončí. Dvanáctiletý Chuck možná není jako ostatní, a především jeho starší (nevlastní) sestra mu to dává mnohdy pěkně "sežrat". Ale rozhodně není hloupý, jak si to o sobě ze začátku sám myslí. Setkání s bývalým učitelem McLeodem, mužem se znetvořenou pravou tváří, se pro Chucka stává životní šancí. Z toho vzájemného sbližování těchto dvou vyděděnců mě asi nejvíce bavila scéna, kdy spolu dotyční "hrají" Shakespearova Kupce benátského. Tehdy jsem si sledování filmu vysloveně užíval. Pak přišel jistý zlom a poslední zhruba půl hodiny jsem se na scénáristu (resp. autora literární předlohy) trošku zlobil, kam ten příběh nasměroval. Naštěstí to neskončilo zas tak zle, tedy zejména pro Chucka. Z celého filmu si jinak určitě odnáším jednu silnou myšlenku a to že, "toho co neznají, se lidé bojí". Možná ten film na úplně plný počet hvězdiček není. Kvůli téhle silné myšlence ale maličko přimhouřím oči. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • Justin McLeod (Mel Gibson) má v některých scénách zohavenou pravou stranu obličeje a v jiných scénách levou. (Morevna)

Reklama

Reklama