Reklama

Reklama

Muž bez tváře

  • USA The Man Without a Face (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh o přátelství osamělého chlapce a muže, kterého jeho zjizvená tvář donutila žít na okraji společnosti. Z těchto dvou vyděděnců, dvanáctiletého Chucka, který vyrostl bez otce, a bývalého učitele McLeoda (Mel Gibson), který se po ošklivé automobilové nehodě rozhodl žít v ústraní, se brzy stanou dobří přátelé. Jejich vzájemný vztah pomáhá jak chlapci, jehož McLeod připraví na přijímací zkoušku na vojenskou akademii, tak i samotářskému učiteli, který se postupně začne otevírat svému okolí... (North Video)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době můžu znovu konečně říci - absolutní herecký koncert. Nick Stahl je ve své první velké roli jistý v kramflecích a párkrát se mu podařilo zastínit i opět bezchybného Gibsona. Ten se tentokrát poprvé posadil na režisérskou židli a stejně jako několikrát později, i pro tentokrát mu všechno vyšlo. Gibsonovi hraje do karet i rozhodnutí vyškrtnout ze scénáře (který vychází z knižní předlohy) "romantickou linii" mezi mentorem a studentem, což by ve výsledku nejspíše a velmi pravděpodobně rušilo. Co se týče Gibsonových dramatických rolí, tak Muž bez tváře se u mě zařadil na první místo. ()

Roseinka 

všechny recenze uživatele

Silný psychologický příběh ve mě zanechal stopu už před několika lety, kdy jsem to viděla poprvé. Teď po letech jsem film vnímala stejně. Je to strašně smutný příběh, pro mě se špatným koncem. Přátelství mezi chlapcem a učitelem je pro mě nezapomenutelné. Vždycky si přeju, abych ten příběh mohla ovlivnit... ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Uz Gibsonov debut ukazal, ze je navonok sice drsniak ale vo vnútri jedna velka citlivka a ze si rad vo filmoch nieco skritizuje. Tentoraz to ako su ludia posudzovani podla vzhladu. Skoda, ze je pribeh az prilis jednoduchy. Vztah medzi znetvorenym Gibsonom a malym chlapcom funguje bezchybne. Gibson podava umierneny ale kvaitny vykon a pozadu nie je ani mlady Stahl. Bohuzial vsetky ostatne sceny v ktorych nie su spolu su dost nezaujimave a celkom nudia. Ostatne postavy ani nestoja za rec. Rezijne mi to tiez pripada len priemerne. Vidno, ze Mel sa este len rozpozeraval a film pôsobi trochu fadne. Zo styroch CZ dabingov mi pripada najlepsi ten od CT s Trávníčkom. 6/10. ()

Jino 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson v Muži bez tváře poprvé dokazuje, že mistrně zvládá i režii a navíc širokému světu objevil Nicka Stahla, který se mu v některých momentech i herecky vyrovnává - což je dobře, protože divákovi nabízejí obdivuhodný zážitek. Ve scénáři je sice samé klišé a určitě to filmu ubírá na kvalitě, kdyby byl víc propracovaný dal bych i 5 hvězd, bohužel není a tak dávám 4. ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Takéto filmy sa dnes už hádam ani netočia a ja nechápem prečo. Malá, prirodzená a v konečnom dôsledku veľmi príjemná a ľahko dojemná dráma na tému: netreba odsudzovať ľudí podľa ich zovňajšku ale podľa toho akí sú vnútri. Veľmi dobre napísaná, v pohode zrežírovaná (na to že ide o režijný debut Mela Gibsona) a aj s nejakým tým ponaučením/posolstvom do života. Kvality filmu samozrejme plne stoja na ústrednom duu chlapca a muža so zjazvenou tvárou a tam sa kasting vydaril, keďže malý Nick Stahl hral výborne a podobne i Mel Gibson potvrdil svoju všestrannosť a dlho známy fakt, že nie je len akčným hrdinom, ale bez problémov dokáže zahrať všetko od komédie až po vážne dramatické úlohy (o to väčšia škoda jeho excesov a vyjadrení, ktoré ho dostali na čiernu listinu Hollywoodu). Pár menej výrazných miest a najmä pomalší rozjazd by sa dal vytknúť, inak sa však osobne nemám na čo sťažovať. Slabšie 4* a 70% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • Justin McLeod (Mel Gibson) má v některých scénách zohavenou pravou stranu obličeje a v jiných scénách levou. (Morevna)
  • Mel Gibson sa obsadil do role McLeonda len preto, lebo nevedel nájsť žiadneho iného vyhovujúceho herca. (Fejpof)
  • Režisér a představitel Justina McLeoda Mel Gibson vzpomínal na jedno z úskalí vzniku filmu: "Vzhledem k tomu, že jsem hlavní roli musel vzít sám, znamenalo to pro mě mimořádně dlouhé pracovní dny, protože trvalo hodiny, než byla hotová moje speciální maska - a líčili mě ještě předtím, než štáb postavil scénu. Tolik sil jako u tohoto filmu jsem ještě nikdy nemusel investovat. Jednou jsem dokonce usnul uprostřed rozhovoru se svým asistentem - jako starý dědeček, který si právě zdřímnul. Když jsem se probudil, měl jsem před sebou dobře dvacet polarioidových fotek, jak slastně spím s otevřenou pusou." (NIRO)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno