Reklama

Reklama

Představte si policajta, který umí číst ve vaší mysli.... a pak jí odhodí pryč! Jeho táta byl scanner. On sám je scanner. Samuel Stazjak byl jedním z dětí, jejichž vývoj ovlivnil pochybný testovací lék. Ten u svých obětí nastartoval výjimečné telepatické schopnosti a umění číst lidskou paměť a ovlivňovat jeho činy. Bohužel má tento preparát také hrůzné vedlejší účinky. Smysly scannerů jsou tak napnuté, že z toho časem úplně zešílí. Jedinou zmírňující látkou je ephemerol, který omezuje možnosti scanování. Pokud ho však člověk nebere, stává se časovanou bombou, připravenou kdykoliv vybuchnout. Proto se také Samuel Staziak dává k řadám policie, aby své pekelné umění využil pro boj se zločinem. Jeho soupeřem však nebude nikdo menší,  než samotný otec všech scannerů. (Řitka video)

(více)

Recenze (36)

honajz 

všechny recenze uživatele

Jsou to slabé čtyři, dějová linka nepostrádá klišé podobných filmů, ale mně se líbil ten pokus o jakousi realističnost v rámci v podstatě sci-fi žánru, ty vnitřní běsy jsou zahrané fakt dobře (u scény nad fotbalovým hřištěm jsem se docela bál), navíc to tady má čtvrt hodiny před koncem zajímavou mysteriozně snovou pasáž. Richard Lynch strašně připomíná Rutgera Hauera - co mne překvapilo, že on, ani Daniel Quinn, už nežijí, oba zemřeli v podstatě ne tak staří. A film také hodně stojí na výkonu Hilary Shepard - její podání vysmáté věštkyně, z toho až mrazí, prostě vysmáté zlo. Taková klasika 90. let v tomto žánru, naprosto sebejistě režijně, dějově i herecky vedená. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Pozrel som si „hlavnú“ trilógiu nazvanú Scanners z rokov 1981 - 1991, ktorú počiatkom 80. rokov pomáhal odpáliť Cronenberg. Pamätám si, že už ako puberťákovi ma mimoriadne sklamala, pretože avizovala vybuchujúce hlavy, ale nakoniec to bolo celé o dosť inom a až na pár detailov sa s hlavami nič výnimočné nedialo. Paradoxne sa „to“ s nimi začalo diať až v polovici 90. rokov, keď k pôvodnej trilógii pribudli dve béčkarské pokračovania nazvané Scanner (všímate si tie rafinované rozdiely, však?), ktoré vznikli v rokoch 1994 a 1995.  Pribudli úmrtia a najmä nechutné efekty s maskami, hlavami a pridruženými časťami tiel. Scanner: Policajt sa (na rozdiel od pôvodnej trilógie) na nič nehrá a jedná sa o očividné krvavé béčko. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Když David Cronenberg přišel v 81 roce s filmem "Scanners" nejednalo se o bůh ví jaký zázrak ale film zaznamenal slušný úspěch, na kterém se přiživily ještě dvě slabé pokračování. Avšak nejen dnes tvůrci z úspěšné látky dolují maximum (zdravíme Saw) ale i dříve měli podobně blbé nápady a proto vzniklo toto. Nudné béčko s béčkovou výpravou, béčkovými herci a béčkovými triky. Kdyby to alespoň byla zábava. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Nadstavba původní série mi v době svého vzniku unikla a nedá se říct, že bych o něco přišel. Scanner Cop a jeho pokračování už jen vaří z vody a k univerzu výbušných telepatů nepřidává vlastně nic nového. Snad jen trikově zdařilá halucinace otce hlavního hrdiny na počátku filmu se dá považovat za určitou inovaci. Příběh, herci či výprava přesně odpovídají béčkové produkci, což se samosebou dalo čekat. Bohužel se zřejmě výrazně vyprázdnila i kapsička na drobné a tak ubylo i trikových scén, které zdobily předcházející díly. Dokonce se nedočkáme ani legendárního výbuchu hlavy, ale jen náznaku v samotném finále. Pro mne nejslabší článek řetězu, za dvě. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Producenti série SCANNERS chtěli z autorských práv na vybuchující hlavy vyždímat ještě pár dolarů a spíchli tohle koukatelné béčko, u kterého člověka jen zamrzí, že se Cronenbergovi scaneři v hororovém žánru neetablovali podobně jako Romerovy zombie a zůstalo jen u pěti filmů. Protože odhazovat lidi silou myšlenky je cool a každý filmař byť jen se špetičkou představivosti by se na inscenování průniků do cizích myslí mohl krásně vyřádit. Jinak Brion James se tu jen mihne jako doktor v psychiatrické léčebně. ()

Zajímavosti (3)

  • Natáčení filmu probíhalo v Los Angeles (Kalifornie, USA) od 25. ledna do 22. února 1993. (GASTON73)

Reklama

Reklama