Reklama

Reklama

Patnáct let a jeden den

(festivalový název)
  • Španělsko 15 años y un día (více)
Trailer

Obsahy(1)

Letošní španělský kandidát na Oscara za nejlepší zahraniční film je psychologickým dramatem o dospívání, stárnutí a mezilidských vztazích. Jon je problémový chlapec, který žije pouze s matkou. Ta se po jeho vyloučení z gymnázia rozhodne požádat svého otce, aby se vnuka na nějaký čas ujal. Dědeček Max je bývalý voják. Sice je už v důchodu, ale stále si zachovává armádní styl života. Matka doufá, že na Jona bude dostatečně přísný a podaří se mu ho zkrotit. Jon s oblibou vyhledává konfliktní situace a nebezpečí. Střet mezi vnukem a dědou je nevyhnutelný, ale právě díky tomu oba překročí své vlastní hranice a sáhnou si hlouběji do nitra. Režisérka Gracia Querejeta je ve Španělsku ceněnou filmařkou. Styl jejích filmů je přístupný většinovému publiku, ačkoliv zpracovává komplikovanější témata. Patnáct let a jeden den patří do poměrně velké skupiny  děl španělských tvůrců, kdy jsou poměrně vážné problémy reflektovány očima dětských hrdinů. (La Película)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

petrsv 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že zde si spravedlnost našla cestu sama. Teda snad, protože film jaksi zapomněl uzavřít dějovou linku Toniho, kde se sice s největší pravděpodobností můžeme domnívat, jak to dopadlo, ale domněnka na konci takového filmu není na místě. Mělo to tam být jasně řečeno a stačilo by na to pár minut. ()

fredisek 

všechny recenze uživatele

Hajzlíci vždycky ze všeho vyjdou bez pořádný rány a dobráci si namelou hubu o chodník. Svět se točí dál a takhle se točil vždycky, přesto člověk stále věří, že svět je aspoň trochu spravedlivý. Není a 15 anos y un día to dokazuje. Příběh, který je standardní, až je to k pláči. Film je rozhodně zajímavý díky dialogům a zpracování, ale ne na víc než jedno zhlédnutí. ()

Reklama

Galerie (51)

Reklama

Reklama