Reklama

Reklama

V umení a láske je dovolené všetko... Croyden je prvotriedna prípravná škola v štáte Maine. Pre svoje pokročilé kurzy najíma len učiteľov, ktorí sú v svojom obore uznávanými profesionálmi. Básnik a spisovateľ Jack Marcus, ktorého kedysi považovali za veľkú nádej americkej literatúry, je v súčasnosti závislý od alkoholu a učí na elitnej škole angličtinu. Keď učiteľský zbor doplní nová kolegyňa, bývalá newyorská maliarka a výtvarníčka Dina Delsantová, ktorú artritída prinútila vymeniť stojan s plátnom za učiteľskú katedru, krásna žena ho okamžite upúta. Jack rád flirtuje s múdrou, pohotovou a ľadovo pokojnou kolegyňou a zároveň nevynechá žiadnu príležitosť, aby ju poriadne vyprovokoval. Napokon ich polemiky vyústia do obrovského sporu, ktorá umelecká forma má väčšiu výpovednú silu - slovo alebo obraz? Do konfliktu vtiahnu aj svojich študentov. Zadajú im úlohu vypracovať príklady, ktoré demonštrujú nadradenosť slov nad obrázkami alebo obrázkov nad slovami. Dina súhlasí s tým, aby jej študenti prispievali svojimi vlastnými umeleckými dielami do Jackovho literárneho časopisu. Takže, čo je dôležitejšie, slová alebo obrazy? Každá strana sporu predvedie prezentáciu, v ktorej argumentuje slovami aj obrazmi. Otázku napokon zodpovedia študenti v školskej súťaži. Silnejšia než slová či obrazy je ich schopnosť inšpirovať! (TV JOJ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (35)

Dont 

všechny recenze uživatele

Nebýt v hlavní roli zábavný a vtipný Clive Owen, asi bych tak dobře nehodnotil. Snímek mu ale perfektně sedl, působil přirozeně, přesvědčivě a špičkování s Juliette Binoche nepostrádalo potřebnou dynamiku ani nadhled. Zredukoval bych určitě dlouhé školní proslovy a některé výtvarné sekvence, kdy mi Juliette Binoche nepřipadala úplně věrohodná. Ono není lehké natočit film ze školního prostředí, aby tam nebyl kýč a klišé, na tom si vylámal zuby už nejeden snímek. V tomto případě to do značné míry zachraňuje zdařilá komediální rovina a přitažlivé téma souboje slov s obrazy. ()

femme fatale 

všechny recenze uživatele

Kdyby tam nebylo obsaženo toliik morálních klišé, byla by to moc zajimavá romantická komedie s netradičními hlavnimi postavami u kterých člověk dumá, zda jsou mu protivní či ne, což je na nich vlastně přitažlivé. Scénář jim to však hatí, když už se jim člověk začne podvolovat a začne jim i trochu rozumět přijde pomyslná facka, která vás probere a to už nezachrání ani herecká esa typu Binoche a Owena. Při závěrečném (studentském) patosu jsem to málem nevydržela. Škoda, že nebylo více scén, kde postava Juliette tvoří a kde si postava Owena přiznává svá selhání, tady se stávaly hlavní postavy srozumitelnými, bližšími, v těchto momentech je člověk měl i rád. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Čínské přísloví :"Jeden obraz vydá za tisíc slov.". České přísloví : "Jedno slovo mívá tisíc uncí zlata.".......Jeden uživatel tady píše, jak se k sobě ta krásná dvojka Juliette a Clive hodí, já s tím musím jen souhlasit, ale strašně moc mně chyběla mezi nimi ta chemie, která by měla jiskřit tak, až mně rupne obrazovka a já to žel ani z jednoho necítila. Jinak Juliette hrála učitelku Dinu s razantním přístupem k žákům a nakonec i k Jackovi bezchybně. To jak doma malovala mně silně připomínalo Pollocka, opravdu obdivuhodný výkon. A Jack s prima přístupem k žákům, ale už ne tak prima ve vztahu ke svému synovi, tam také perlil. Mám opravdu jen připomínku k tomu jiskření a malinko mě zmátl neobvykle rychlý posun vzhledem k jejich změně charakteru. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TADY NEJDE O VÍTĚZSTVÍ, ALE O POSPOLITOST. O PÁROVÁNÍ SLOV S OBRAZY…" /// Hodiny angličtiny vs. malování. Angličtinář vs. malířka. C.Owen vs. J.Binoche. Válka, která má nakopnout studenty k lepším výkonům. Ve skutečnosti je to ovšem hlavně o učitelích (těch dvou) a lidech (zase těch dvou). Když pominu to opatrný jiskření, je to spíš drama vo starších osobách, ve kterým je i ta romantika dramatická, a který si zřejmě vychutnaj zase ti starší. (Kromě mě.) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Učím. 2.) Chlastám (a učím). 3.) Thx za titule ,,playboxguest“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Beagle 

všechny recenze uživatele

Krásný snímek, o souboji pohlaví v té nejlepší tradici Tracy-Hepburnová, souboji slov a obrazů a také souboji s vlastními démony a svou vzpírající se tělesnou schránkou. Clive Owen a Juliette Binoche se k sobě navíc tak krásně hodí, že jim odpustíte i tu poslední čtvrthodinku bez škádlení...// A propos, všechna díla filmové Diny Delsanto namalovala sama Juliette Binoche, což je obdivuhodný počin. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (2)

  • Film se natáčel ve Vencouveru v Britské Kolumbii v Kanadě. (rafix)
  • Všechna díla, která ve filmu náleží učitelce umění Dině Delsanto, skutečně vytvořila její představitelka Juliette Binoche. (=woody=)

Reklama

Reklama