Reklama

Reklama

V umení a láske je dovolené všetko... Croyden je prvotriedna prípravná škola v štáte Maine. Pre svoje pokročilé kurzy najíma len učiteľov, ktorí sú v svojom obore uznávanými profesionálmi. Básnik a spisovateľ Jack Marcus, ktorého kedysi považovali za veľkú nádej americkej literatúry, je v súčasnosti závislý od alkoholu a učí na elitnej škole angličtinu. Keď učiteľský zbor doplní nová kolegyňa, bývalá newyorská maliarka a výtvarníčka Dina Delsantová, ktorú artritída prinútila vymeniť stojan s plátnom za učiteľskú katedru, krásna žena ho okamžite upúta. Jack rád flirtuje s múdrou, pohotovou a ľadovo pokojnou kolegyňou a zároveň nevynechá žiadnu príležitosť, aby ju poriadne vyprovokoval. Napokon ich polemiky vyústia do obrovského sporu, ktorá umelecká forma má väčšiu výpovednú silu - slovo alebo obraz? Do konfliktu vtiahnu aj svojich študentov. Zadajú im úlohu vypracovať príklady, ktoré demonštrujú nadradenosť slov nad obrázkami alebo obrázkov nad slovami. Dina súhlasí s tým, aby jej študenti prispievali svojimi vlastnými umeleckými dielami do Jackovho literárneho časopisu. Takže, čo je dôležitejšie, slová alebo obrazy? Každá strana sporu predvedie prezentáciu, v ktorej argumentuje slovami aj obrazmi. Otázku napokon zodpovedia študenti v školskej súťaži. Silnejšia než slová či obrazy je ich schopnosť inšpirovať! (TV JOJ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (35)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Když se chlapečkovi líbí holčička, může se stát, že ji podrazí nohu nebo praští. Když se zamiluje profesor literatury na prestižní škole, tak by se to mělo projevovat, sakra, jinak. Jenomže tady ne. Nedospělost rozervaného hrdiny je demonstrována tím, že když najde zalíbení v učitelce kreslení, rozpoutá s ní nesmyslnou bitvu, jestli jsou důležitější slova nebo obrazy. Bitvu, na kterou ona ani nechce přistoupit, což je aspoň normální stanovisko, protože nejde hodnotit, jestli nás víc ovlivňuje vizuální nebo písemný projev. Jak kdy, jak ví každý. Až na hlavní postavu snímku, která nakonec přiměje celou školu, aby s ním hru na důležitost obrázků či textů hrála - asi aby jim dal konečně pokoj. ____ Jedině KOUSEK DĚJE - milostné, postelové a popostelové scény se vyznačovaly dovádivou věrohodností, zbytek byla čirá spekulace děje i charakterů. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TADY NEJDE O VÍTĚZSTVÍ, ALE O POSPOLITOST. O PÁROVÁNÍ SLOV S OBRAZY…" /// Hodiny angličtiny vs. malování. Angličtinář vs. malířka. C.Owen vs. J.Binoche. Válka, která má nakopnout studenty k lepším výkonům. Ve skutečnosti je to ovšem hlavně o učitelích (těch dvou) a lidech (zase těch dvou). Když pominu to opatrný jiskření, je to spíš drama vo starších osobách, ve kterým je i ta romantika dramatická, a který si zřejmě vychutnaj zase ti starší. (Kromě mě.) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Učím. 2.) Chlastám (a učím). 3.) Thx za titule ,,playboxguest“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Reklama

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Těžko se vrtat do války, v níž jde o slova a obrazy, když obojí má pro filmového fanouška neskonalý význam. Představte si tenhle film jako audio nahrávku plnou kouzelných slovních potyček, kterým však k dokonalosti chybí vaše vnímání gest a rošťáckých výrazů ústřední dvojice. A představte si ho jako němý film beze slov, sympatický, hřejivě barevný a hravý, ale zanikající v tichosti ošizené o dialogy. K čemu tu soupeřivá dvojice dochází celý film, to je každému, kdo filmy miluje, jasné už od začátku - Slova a Obrazy patří k sobě, protože jejich největší genialita tkví v tom, jak se navzájem doplňují. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Vystihly by moje pocity z tohohle filmu lépe slova nebo obrazy? Kdo ví, protože i kdybych měl Shakespearovo pero nebo da Vinciho štětku, nevěděl bych, co s nimi. Leda, že bych měl obojí najednou a seznámil je. Jsou naštěstí na tom světe pořád ještě věci, které ze všeho nejlépe vystihne ticho, vaše zavřené oči a hluboký výdech. Upřímnost v osobním životě cením nad sůl, ve filmovém pak na pět hvězdiček a pusu k tomu. (Dunedin, NZ) ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Dva "rozbití" solitéři - alkoholický profesor literatury (básník) a chromá učitelka umění (malířka) k sobě hledají cestu skrze zaníceně rozpoutanou "válku" mezi slovy a obrazy na škole, kde vyučují. Válku, která strhne i do té doby liknavé a neasertivní studenty. "Akademický" romantický snímek stojí hlavně na výkonu a chemii skvělého páru Owen + Binoche. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (2)

  • Všechna díla, která ve filmu náleží učitelce umění Dině Delsanto, skutečně vytvořila její představitelka Juliette Binoche. (=woody=)
  • Film se natáčel ve Vencouveru v Britské Kolumbii v Kanadě. (rafix)

Reklama

Reklama