Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stropem prokapávající voda doslova změní život mladé Syd (Radha Mitchell), naivní a ctižádostivé asistentce redaktora slavného newyorského fotografického časopisu. Kvůli ní zazvoní u své sousedky, kdysi slavné umělecké fotografky Lucy Berliner (Ally Sheedy). Na heroinu závislá Lucy žije se svojí milenkou Gretou (Patricia Clarkson), bývalou Fassbinderovou dvorní herečkou, v bizardním světě party a drog... (Pohrobek)

(více)

Recenze (32)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Znáte to, když vám nějaký film dlouho uvízne v playlistu a vy ne a ne se na něj podívat. Tak přesně takto byl u mě doma High art. Dokoukáno, zahozeno, zapomenuto. Radha Mitchell je pěkná kočka, ale její filmová milenka a její filmová německá mumie, to byla pokoukaná pro chlapa. Už když Syd očumovala prvně ty fotky na hajzlíku, říkal jsem si, že takový hrůzy bych si teda nevystavil. A vono umění, talent, velké jméno. Tak to pardon, tomu já teda nerozumím. A to mám portréty dost rád. Zato drogy vůbec. A tady jeli první ligu. ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Film obsahuje několik zásadních důvodů k tomu, aby se mi nelíbil: Nemám rád filmy z drogama nasáklýho prostředí, nemám rád filmy odehrávající se ve světě kterej je reálnej a přitom cíleně (a nereálně) nehezkej, nemám rád Ally Sheedyovou a Patricia Clarksonová se mi vyloženě hnusila, i když musím uznat, že tu permanentně zmatlanou skopčáckou vopici zahrála výborně. A ještě bych měl pár výhrad, jako např. vztah mezi Syd a Lucy mohl mít trochu větší grády (o odhalenejch kůzlat), zamrzela i mírná ztráta tempa vyprávění a trochu překotný konec. Takhle to vypadá, že jenom kritizuju, ale přes to všechno je to kupodivu film, kterej rozhodně stojí za zhlídnutí. Většina scén má v sobě neutálý napětí a ani se v nich nemusí nic moc zásadního dít, herečky hrajou výborně a celej film má takovou zvláštní až mrazivou atmosféru. Mimochodem chlapi jsou v tomhle filmu na vedlejší koleji (maximálně přicmrdávaj) a rejžuje to taky ženská. ()

Reklama

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Přidávám k tomuto filmu jubilejní 100. hodnocení. Snímek, který mne dokázal upoutat od první po poslední minutu. Neokoukané tváře, které rozehrávají lesbické drama, jehož erotičko je leitmotivem celého filmu, jsou devizou. Zejména krásná Radha Mitchell, o té se mi asi bude zdát. Celou dobu to byl jednoznačně pětihvězdičkový film. Proč tedy nakonec jen 4*? Protože když už tak hezky oddalujeme ty lesbické scény, očekávám, že na konci bude jedna extrascéna. A to se tedy (vrcholné umění) nekonalo. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Podobně pojaté jako Laurel Canyon.Bohémský život kdysi úspěšné a vynikající fotografky Lucy (10 let už nepublikuje ani nevystavuje, ale stále fotí), který už pomalu bez drog začíná ztrácet své kouzlo a tuctový život pomocné redaktorky Syd, která si teprve začíná budovat svoji naplánovanou kariéru. V okamžiku, kdy si vpadnou do života, se Syd nejprve domnívá, že našla neznámou umělkyni s kterou by na sebe mohla upozornit, ale překvapení v redakci nad známým jménem „Kdy se vrátila? Jak je možné, že to nevíme? Kdo ještě o tom ví?“ jí zaskočí. Chtějí publikovat její návrat, cokoliv, hned. Jeden společný víkend a vzájemná přitažlivost obou žen přeroste ve vášnivý lesbický vztah zdokumentovaný odvážnými snímky. Talent, ambice, láska, drogy a smrt v rozhodně zajímavém filmu. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Podivnej film, vlastně se v něm ani nic moc neděje. Všechno plyne takovým opojeně poklidným tempem a najednou šmitec. Ale nenudil jsem se. Bohužel ke konci mě pěkně začala štvát postava fotografky Lucy, která kloudně nevěděla co vlastně chce, a když už jsem konečně čekal nějaký její životní rozhodnutí, tak milá Lucy... ale to bych spoileroval. Co se mi na filmu nejvíc líbilo, byla skvěle zahraná fetka Patricie Clarksonové. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (5)

  • Postava Lucy je založena na životě a díle Nan Goldin, známé fotografce zachycující život mladých lidí, jehož součástí byly drogy a sexuální experimenty. (HellFire)
  • Film mal premiéru 21. januára 1998 na festivale Sundance, kde sa mu dostalo nadšeného prijatia. (Arsenal83)
  • The New York Times pochválil herecké výkony, ale vyjadril názor, že koniec je filmu len "vymyslenou nevyhnutnosťou". (Arsenal83)

Reklama

Reklama