Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film se odehrává v polovině 90. let, kdy se skupina editorů pokouší vytvořit dokonalý slovník. Do této skupiny se začleňuje introvertní nováček Majime a nechybí zde ani romantická linie, týkající se vztahu s vnučkou jeho bytné. (Epistemolog)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (14)

Cedr 

všechny recenze uživatele

The Great Passage je oficiálním japonským příspěvkem do kategorie Oscara za nejlepší cizojazyčný film pro rok 2013. Snímek dokumentuje snahu drobné skupiny několika editorů o sestavení dokonalého naučného slovníku. Jejich práce začíná v roce 1995, tedy v době kdy už papírovým knihám pozvolna začínají tu a tam konkurovat nové technologie. Cílem editorů tedy není jen snaha o vyčerpávající obsah jejich slovníku, ale i zahrnutí co možná nejaktuálnější slovní zásoby. Strasti po cestě k cíli tohoto úkolu, který je (jak film spolehlivě ilustruje) mnohem složitější než by se mohlo zdát, jsou odlehčeny příjemnou romantickou linií a občasným nevtíravým a velmi povedeným humorem. The Great Passage je kouzelným příběhem se skvěle obsazenými charaktery o odhodlání, pracovitosti, lidech a jejich vztazích, životě, jazyce a slovní zásobě. I přes na první pohled strašně suchý námět "filmu o tvorbě slovníku" jde o vysoce útulnou podívanou. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Naozaj nechápem, čo bolo na tomto filme tak vysoko nadpriemerné, aby sa tešil takému vysokému hodnoteniu (v čase môjho hodnotenia 85%). Áno, námet je naozaj zaujímavý a jedinečný. Ale popravde, radšej by som si o tvorbe slovníku a o všetkom čo je s tým spojené pozrel nejaký dokument. Ale keď už je z toho film, tak som očakával aspoň niečo výnimočnejšie, obzvlášť pri takej dĺžke presahujúcej 2 hodiny. No neviem, mne to prišlo nehorázne monotónne, hanblivé, bez nejakej poriadnej epickej zložky. V konečnom dôsledku je jedinou prednosťou tohto filmu samotný námet. Za mňa skromné 2*. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

V zásade veľmi príjemný a komorný filmík. Nečakal by som že ma tvorba slovníku bude až tak zaujímať. Ale Júja Išli spravil tak zaujímavý film a hľadal drámu v úplných maličkostiach, že sa vám ten film chtiac, nechtiac dostane pod kožu. Nie sú tam veľké dejové zvraty. Všetko je to pomalé. Ale aj napriek svojej minutáži definuje dobu 15 rokov práce na niečom, čo možno nebudú ani ľudia čítať, lepšie než akýkoľvek film aký som videl s podobnou tématikou. Mijazaki je krásna len škoda že nedostáva toľko priestoru ako by som si ako jej zarytí fanúšik želal. Inak veľmi príjemný film. Mám chuť ísť si kúpiť suši a saké a len tak užívať dňa. A to veľa filmov so mnou zase spraviť nedokáže. ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Koho by napadlo, že film o tvorbě slovníku může být tak zajímavý a poutavý. Délka přes dvě hodinky, ale člověk se u toho vážně nenudí - všechna ta slova, definice, knihy, papíry a kartičky, nádhera :-) Definice lásky se mi moc líbila, povedené. Pro mne osobně kapitolou sama pro sebe je Miyazaki Aoi - ač se tu neobjevuje příliš často, její kouzlo působí i tak, neskutečně milá a krásná dívka, a samozřejmě i výborná herečka. Její první moment ve filmu tu Jirka popsal velmi výstižně - v tu chvíli jsem málem spadnul ze židle. Akorát udělat ji starší díky časovému skoku filmu o 12 let dopředu prostě není možné :-) Co pro mne bylo ve filmu zklamáním je hudba, ta mi zkrátka vůbec nesedla a volil bych úplně jinou, ale to už je jen takový detail na kvalitním snímku. Jo a asi si začnu trochu víc vážit slovníků :-) ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Som hlavne zvedavý, keď na tom slovníku tak dlho makali, či tam dalo aj slová ako oné, kaťas, cinter a podobne. A ak zabudli, kľudne by som to tomu korektorovi otrepal o hlavu. Hlavná chyba tohoto filmu je v tom, že neprehodili hlavnú a vedľajšiu postavu. Ono aj keby Aoi hrala hlavnú postavu, nezabránilo by to môjmu zívaniu a zaspávaniu. Ale zaspal by som aspoň z úsmevom na tvári.... ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • Slovník byl tištěn na archovém dvoubarevném velkoformátovém ofsetovém tiskovém stroji Komori Lithrone 44 SP (tisk rub/líc). (lioncel)

Reklama

Reklama