Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komukoli prospěti můžeš, prospívej rád... Štědrý den roku 1843. Nesnášenlivý a lakomý obchodník, starý mládenec Scrooge právě pohřbil svého dlouholetého obchodního partnera a hned poté se opět vrátil do práce. Nemá totiž Vánoce rád a už vůbec nechápe co lidé na nich vidí. Všechny koledníky od svých dveří odhání, jen aby jim nemusel nic dát. Avšakpo sedmi letech se na Štědrý den stalo něco velmi zvláštního. U Scrooga se objevili duchové Vánoc…Charles Dickens patří k největším světovým spisovatelům. Své dílo vytvořil v období, kdy v jeho vlasti, v Anglii, vládla královna Viktorie. Proto se této době říká doba viktoriánská. Mezi jeho nejznámější knihy patří např. "David Cooperfield", "Oliver Twist", "Vánoční koleda", "Kronika Pickwickova klubu" a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (64)

Barak 

všechny recenze uživatele

Dětem se to možná bude líbit a od Patricka Stewarta si odnesou to, že lidé nejsou vlastně zlí, ale ve skutečnosti strašně hodní - jen potřebují trošku "postrčit". Dickensovu předlohu jsem nečetl a ani nehodlám, neboť to jde zcela mimo mě, ale film je hodně debilní - s prominutím. Jasně, je to hodně pohádkové, patří to k Vánocům, ale když si to vezmeme z jiného pohledu - ne z toho pohádkového -, tak je to ohromná blbost. Plešatého a naštvaného dědu Patricka Stewarta, který je strašně lakomý, který nemá rád Vánoce a na kterého není radno mluvit, navštíví tři duchové - duch minulosti, přítomnosti a budoucnosti -, aby mu ukázali různé události z jeho života, které se událi, udávají a nebo budou udávat, a protože to jsou duchové hodní, tak mu samozřejmě chtějí pomoct k tomu, aby se stal lepším člověkem.... Člověk, který prospí celou noc v posteli, zdá se mu spousta snů, se ráno probudí a je úplně někým jiným. Díky tomu, že mu duchové ukážou, jak to na tom světě "doopravdy" je. Je to strašná hloupost a nezachrání to ani jedno velké jméno Patricka Stewarta, který díky čepici, kterou má na hlavě naprosto ztratil všechny sympatie, které u mě měl. Buď se na to budete koukat jako na pohádku - což se vám bude asi líbit - a nebo jako na opravdový film - jako já - a vyjde vám, že je strašně debilní.... ()

Nathaniell 

všechny recenze uživatele

Patrick Stewart byl až obdivuhodně dobrá volba pro ztvárnění ústřední postavy. Oproti tomu Richard E. Grant má na ztvárnění Scroogeova "poskoka" hrubé rysy a vyloženě se do té role nehodil. Ne... očividně opravdu ne vždy znamená - starší - lepší. Kamenujte mě, ale Koleda z roku 2009 je podle mě mnohem lépe provedená... 2* ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Vo vnútri mojej filmovej duši, som sa na ďalšie spracovanie môjho obľúbeného vianočného príbehu tešil, hlavne kvôli účinkovaniu Patricka Stewarta v úlohe bručouna Scroogea. Jeho herectvo, mnohými považované za jedno z najlepších jeho generácie ( a to vďaka shakespeareovskej škole ), mi malo dokázať že je na úlohu ako stvorený. Výzorovo síce veľmi nezapadá do kanónu predchádzajúcich ( a nasledujúcich ) predstaviteľov, jeho stvárnenie ale nemohlo nevíjsť. A tak sa aj stalo. Čo ma však zamrzelo a je to vidieť aj na mojom hodnotí je, že to ostatné ( a ostatní ) okolo neho, je vytuchlý TV prednes. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Příběhy Charlese Dickense miluji a tenhle z nich nejvíce. Nádherně ztvárněné, vynikající herecký výkon, dobré triky (na televizní produkci). Je poznat prýštící láska k předloze. Jen rodinka Boba Cratcheta přehrává. Můžete nadávat na sentimentalitu a jistou citovou kýčovitost ale je to parádní dílko. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Verzí Vánočních koled jsem viděla spoustu, hlavně letos. Tahle je herecky opravdu skvěle zahraná, aby taky ne. Hlavní roli Scrooge ztvárnil Patrick Stewart a ten to prostě umí. Bohužel mi ale do role Scrooge vůbec nesedl, přišel mi na tu roli moc hezký. Sice morouse zahrál skvěle, ale Scrooge si představuji vizuálně úplně jinak, takže to pro mě bylo zklamání. Stejně tak jako postava malého Tima, která mě v jiných verzích dokázala chytnou za srdce, tady vůbec. Na to, že to m být stěžejní moment, kdy si Scrooge vše uvědomí, tak tady Tim není zobrazený tak důležitě a dobře, jak bych si představovala. ()

Galerie (182)

Reklama

Reklama