Reklama

Reklama

V síti času

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní / Životopisný
Československo, 1989, 20 min

Obsahy(1)

Portrét národního umělce Františka Vláčila. (oficiální text distributora)

Recenze (5)

Lima 

všechny recenze uživatele

Vláčil byl jen jeden. Člověk s obrovskou představivostí, proslulý náročným pedantstvím co do uvěřitelnosti filmové výpravy a působivosti obrazu, krutý a přitom něžný, syrový a přitom poetický, byl jedinečný. I když ho celý život zmáhal démon alkohol, i v pozdním věku neztrácel nic ze svého tvůrčího umu a bystrého myšlení. Dokument vám o něm mnoho neřekne, spíše se z drtivé části věnuje ukázkám z filmů, mezi kterými občas Vláčil sdělí něco podnětného, ale čekal bych přeci jenom více. Na ten pravý, informačně hodnotný portrét náš největší režisér stále čeká. Společně s Ridley Scottem můj nejoblíbenější filmař. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Koláž Vláčilova vyprávění a ukázek z Holubice, Ďáblovy pasti, Markety Lazarové, Údolí včel, Adelheid, Stínu kapradiny... Nezaškodilo by sáhnout do komplexní tvorby. Ale co bychom chtěli od maličkého střiháku z tvorby ČSFÚ? ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu je tento dokument skvělým dokladem toho, jaký byl František Vláčil génius. Sám zde popisuje, jakou oklikou se přes studium umění k filmu dostal a člověk si hned uvědomí, jak výrazný otisk toto na jeho tvorbě zanechalo. Jakmile mistr mluví o teorii filmu, o připodobnění tohoto média k poezii, o propojení s hudbou, není sporu, že slyšíte mluvit velikána světového formátu. Naprosto fascinující jsou i krásné náčrty, které si k filmům dělal. O to víc zamrzí krátký formát a také to, že vzhledem k omezenému časovému prostoru je až příliš času věnováno ukázkám z jeho filmů a ne Vláčilovi samotnému. I tak, ale jako bonusová výbava blu-raye Markéty Lazarové tento kraťas potěší. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Mistr Vláčil a jeho vnímání filmu. Skromný génius a jeho díla. Souhlasím, že ukázky z filmů zabíraly moc času a vsadil bych se, že mistr toho prozradil mnohem více, nicméně i pár minut pohledu do Vláčilovi mysli a zákulisí jsou zpracovány výborně a mohou být inspirací. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Těch pár minut, kdy František Vláčil mluví o sobě a svém přístupu k filmu, za to rozhodně stojí. Ukázek z jeho tvorby je při krátké stopáži docela hodně, takže se toho zase nijak moc nedozvíme. ()

Reklama

Reklama