Reklama

Reklama

Monty Python a Svatý Grál

  • Velká Británie Monty Python and the Holy Grail (více)
Trailer 2

Kultovní komedie Monty Python a Svatý Grál svérázně adaptuje legendu o králi Artušovi (Graham Chapman), který se vydává se svým věrným sluhou (Terry Gilliam) a rytíři kulatého stolu (John Cleese, Eric Idle, Terry Jones a Michael Palin) na neohroženou výpravu za nalezením svatého grálu. (Pannonia Ent.)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (660)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Na skapanie vtipné (hlavne Lancelotov útok na svadobnú hostinu a súboj s Čiernym rytierom - "To je len škrabnutie! Vráť sa, ty zbabelec!"), ale v pythonovskej filmografii až trojka po Zmysle a Brianovi. Najzábavnejšie na tom je, že niektoré scény (úvodné vynáranie sa "jazdy" z hmly) vyzerajú ako paródia na Excalibur, ktorý však vznikol až o niekoľko rokov neskôr. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Podle všeho vznikal Svatý Grál za dost provizorních podmínek a nesl se v duchu sporů Jonese a Gilliama, ale čert to vem, protože je to jeden z nejvtipnějších filmů, na jaké můžete narazit. A z nejpoučnějších - kde jinde se dozvíte tolik o nosnosti kanadské vlaštovky? Ale tak jako mě v Životě Briana pokaždé sejme Pyjus Čůwus a jeho žena, i tady je jedna taková scéna. Už jsem ten film viděl snad dvacetkrát a vůči některým vtipům jsem inmunní, ale poprvé nebo posté - rytíři, co dělají "NI" mě vždycky rozchechtají k slzám. I když připouštím, že kdybych šel nějakým temným průjezdem a někdo by na mně ze tmy vyštěkl "NI!", asi by mi leknutím upadly uši. 100% ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Keď som videl druhý krát Život Briana, nadobudol som dojem, že tí Pytoni by mohli byť celkom zaujímaví. Teraz som za neskutočného utrpenia dopozeral Svätý Grál a neviem ani približne odhadnúť koľko repríz by som musel absolvovať, než by som tam našiel niečo vtipné alebo zaujímavé. Takže jedna hviezdička a dovi, dopo. Never more. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

"Now what happens?" - "Well now, Launcelot, Galahad, and I wait until nightfall and then leap out of the rabbit and take the French by surprise, not only by surprise but totally unarmed!" - "Who ... Who breaks out?" - "Er ... We ... Launcelot, Galahad, and I ... Er ... leap out of the rabbit and ..." (GROUP FACEPALM) --- Scéna, na kterou zřejmě dosmrti nezapomenu (stejně jako na Black Knight - "Alright, we call it a draw"). U toho jsem se napoprvý řezal jako blázen. Ovšem jako celek působí zralejšim dojmem mladší Brian. ()

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Následující text může obsahovat SPOILERY, i když jsem se je snažil podat tak, že člověku, který film neviděl vlastně nic nepoví ... Geniální dílo a hlavně sofistikovaný dokument ze života krále Artuše a rytířů kulatého stolu v kterém se skoro dozvíme odpovědi na palčivé otázky jako "Co je hlavní město Asírie?", "Jak se dostaly do Anglie kokosy?", "Kolikrát musí vlaštovka máchnout křídly, aby se udržela ve vzduchu?", dále nás autoři seznámí s tím, jak to bylo se svatým grálem, ukáží nám, kdo je nejnebezpečnější predátor, který nás ukouše svými ostrými zoubky a zjistíme slova, která nesmí být nikdy vyřčena. Zažijeme souboj krále Artuše s neporaženým černým rytířem, boj "čistého" sira Gallahada o svou vlastní počestnost a seznámíme se se statečným sirem Robinem, na kterého jen tak nezapomenete. A to je jen výčet pár drobností, které vám toto obsáhlé a veskrze úžasné dílko nabídne. Takže pokud máte mysl otevřenou a notnou dávku nadhledu dozvíte se věci, které jste nevěděli a ještě se u toho parádně pobavíte... ()

Galerie (62)

Zajímavosti (45)

  • Helma sira Bedevera (Terry Jones) byla v roce 2007 prodána za 29 tisíc amerických dolarů. (Mr.Hudson)
  • To, že ve filmu nejezdí Artuš (Graham Chapman) na koni, ale pouze si ho představuje, původně nebylo myšleno jako vtip. Na koně totiž nezbyly peníze. (SeanBean)
  • Most Smrti ve skutečnosti nepřechází Terry Jones a Graham Chapman, ale Terry Jones a dublér Grahama Chapmana. Graham bojoval s alkoholismem a před natáčením této scény si zapomněl vypít svoji dávku. Dostal v tom okamžiku delirium tremens, začal se strašně třást a nebyl schopný udělat jediný krok. Díky téhle příhodě si možná uvědomil svůj problém a začal s alkoholismem bojovat. (Wishkah)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Cage a hladový králík

Cage a hladový králík

27.11.2009

S králíky nejsou žerty. Víme to už od dob Meet the Feebles či Monty Python a Svatý Grál. Film Rogera Donaldsona sice nese téměř disneyovský název The Hungry Rabbit Jumps, ale ve skutečnosti půjde o… (více)

Python na operačním sále

Python na operačním sále

23.10.2006

Terrymu Jonesovi, absolventovi St. Edmund Hall College na Oxford University (obor středověká literatura) a jednomu z členů legendárního seskupení Monty Python a Svatý grál, která se konala minulý… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama