Reklama

Reklama

Solo

  • Česko Sólista Radek Baborák
všechny plakáty
Trailer
Česko, 2012, 57 min

Obsahy(1)

Portrét světového hornisty číslo jedna. Natáčeno během tří let v Berlíně, Mnichově, Praze, Mostě a v Srbské Kamenici. Dokument o současném předním světovém hráči na lesní roh Radku Baborákovi a o tom, jak se žije na „Olympu slávy". Film zachycuje tohoto hudebního velikána v angažmá jednoho z nejprestižnějších orchestrů světa, Berlínské filharmonii, a v intimních rozhovorech odhaluje jeho vnitřní postoje a pochyby o smyslu upřednostňování takové práce nad osobním životem a uměleckým rozvojem. Kromě našeho hornového hrdiny, jehož umělecká dráha nabírá během filmu nečekaný vývoj, zde máme unikátní možnost vidět vedle sebe hned několik hudebních hvězd, z nichž většina patří k vrcholným interpretům a žijícím legendám v oblasti světové hudební klasiky. Dirigenti Sejdži Ozawa, Daniel Barenboim, Sir Simon Rattle či hráči jako flétnista Emmanul Pahud nebo hornista Gerd Seifert, nám zde přibližují své názory na úskalí orchestrální i sólové hry. Film je obecnou výpovědí o tématu vztahu mimořádně talentovaného jednotlivce vůči mocné společnosti, která mu poskytuje pracovní zázemí a svým jménem a prestiží „chrání" jeho kariéru. Natáčení probíhalo tři roky v prostředí Berlína, Mnichova, Prahy, Mostu a Srbské Kamenice. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

helianto 

všechny recenze uživatele

Radek Baborák je tak geniální hornista, že člověka až bolí u srdce, jak málo se to ví. Každý dokument, mapující život, postoje a umění toho vyjímečného muzikanta, je přínosný ... ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Dirigenti Barenboim, Ozawa, Rattle i členové orchestru a slova obrovské chvály na nenápadně bez nadsázky fenomenálnícho Čecha. Je sice znát, že režisér vstupoval do projektu bez valných znalostí prostředí vážné hudby a vstupy badatele Čechala jsou cenné spíše jako prostřihy, ale coby seznámení s profesionálním organismem Berlínské filharmonie a stručně i s osobností samotného Baboráka se výsledek hodí znamenitě. Nejvíce je divák ovšem motivován najít si Radkovo vystoupení v pořadu Před půlnocí a hlavně jeho nahrávky. Tylšarové zaseli. ()

Reklama

Galerie (19)

Reklama

Reklama