Reklama

Reklama

Monty Pythonův smysl života

  • Česko Smysl života podle Monty Pythona (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komedie strašlivá o prvních, druhých, třetích až posledních věcech člověka... V pořadí třetí a také poslední celovečerní film legendární skupiny Monty Python je sledem skečů volně propojených tématem života a smrti. A ač je především určen rybám, pokrývá veškerou škálu lidské zkušenosti. Od narození zdánlivě bezvýznamného dítěte (zejména z pohledu tresky), přes problém přemnožení katolíků, mužského zrání v hodinách sexuální výchovy, dospívání na bojištích 1. světové a zulské války, po problém ztráty končetin a dárcovství orgánů, až dospěje ke konečné otravě rybou a k tomu co následuje. To vše sepsáno a sehráno šesticí herců – autorů Monty Pythonova Létajícího cirkusu v režii Terryho Jonese a s animací Terryho Gilliama. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (418)

Jansen 

všechny recenze uživatele

Třetí film Monty Pythonů, který ale ambice a znaky filmu zcela postrádá. Děj je rozkouskovaný do typických montypythonovských skečů, jakási vypravěčka nás upozorňuje na okamžiky, kdy se film blíží půlce, a kdy konci. Tady zřejmě asi ani nebyla snaha, aby film působil jako celek, což nejlépe dokládá krátký před-film a jeho pozdější „invaze“ do filmu hlavního. Smutnější než samotná forma ale je, že řada scének je na Pythony překvapivě slabá až nudná. Nikdy bych nečekal, že to řeknu, ale tohle představení mých oblíbených komiků mě hodně zklamalo. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný sled skutečně neotřelých a často dost drsných, ale vtipných scének. Pohromadě to sice moc nedrží, ale to ani normální Pythonovská představení. Musím říct, že mě vůbec nebavil předfilm s pojišťovnou, pak už je to ovšem špičková zábava. Filmu překvapivě pomohl mistrovský dabing. Skvělé jsou písničky o početí, Galaxy Song a Penis Song. Za nejzdařilejší scénky považuji hodinu sexuální výchovy nebo návštěvu Smrti na konci. ()

Reklama

jahol 

všechny recenze uživatele

První půlka (včetně úžasné pirátské fikce v "předfilmu") je hypergeniální a stavím ji (o dost) výše než Život Briana (stále nejsem schopen se rozhodnout, zda je lepší porovnání katolické a protestantské rodiny, názorná výuka sexu nebo nedobrovolní dárci orgánů), Od prostředka (doslova) si ale myšlenkový základ sice stále udržuje stejnou hloubku, ale na grafické prezentaci na společném slajdu padá na stejnou úroveň i tempo a míra vtipu. A tak by to asi nemělo být. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Humor Monty Pythnoů je nevyzpytatelný a dokáže mě pokaždé různým způsobem zaskočit. Svatý grál, který jsem viděl z jejich tvorby jako první, mě úpřimně vůbec neoslovil, vybavuji si z něj vedle jednoho zajímavého prvku krátkých střihů do detektivní roviny spíše jen nudu, křeč a trapnost. Život Briana mě naproti tomu nadchl jako neskutečně vtipný, svým humorem neopakovatelný a satiricky úderný film, který i skvěle držel pohromadě a já mu neváhal udělit hodnocení nejvyšší. No a co ten Smysl života? No, co už s ním... Ono je to těžké, když vám tvůrci předvedou nejednu scénu, z níž máte pocit geniality, jednou s úžasem hledíte na stylově sehranou byrokatrickou bitvu plnou absurdity a zmatku (kde se Terry Gilliam jako režisér už výborně rozcvičoval na svůj příští snímek Brazil), jednou si užíváte krásně naaranžované a vtipné muzikálové číslo s neotřelým dětským sborem, v správném naladění vás úplně nevyvede z míry ani svérázná forma plná lehce praštěných nápadů, ani občas drsnější humor, s hořkým úsměvem v sobě spolknete i tu sexuální hodinu Johna Cleese... a pak přijde scéna, která vám jako tvrdou ránu pěstí do očí přinese na pár minut zcela primitivní fekální humor s jakýmsi obrem, který na všechny kolem začne z úst jako vodotrysk stříkat zvraceninu. No fuj! Musím říct, že něco tak trapného a současně nechutného jsem dlouho v žádné komedii neviděl (a to jsem nedávno viděl už i Borata...). Mírnou roztříštěnost či nevyrovnanost bych vzhledem k převaze těch skvělých scén částečně odpustil, nad některými momenty, kde mi humor možná ne úplně sedl, bych se pozvnesl, ale právě kvůli té zmíněné scéně z restaurace zacházející hodně daleko za hranici vkusu nedokážu dát ve výsledku i zamýšlenou 4. hvězdičku, ač mimo tuto část mě většinou snímek dokázal dostatečně zaujmout a pobavit. [70%] ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pythonům se docela dobře podařilo slepit haldu vskutku nesourodých skečů do jednoho celovečerního filmu jehož námětem je otázka proč tu vlastně jsme? I když je znám a vím, že mohu čekat cokoliv, zvracecí scéna byla i na mne trochu hardcore. Oproti tomu výuka sexu na univerzitě byla geniální a u války se Zuly a tygrem či scéncez první světové jsem se chechtal na celé čáře. Smrtící byl i Cleese v roli typické uřvaného britského seržanta na buzerplacu. Ono to není jen o myšlenkách a vytříbeném anglickém inteligentním humoru , ale i o skvělém herectví. Stačí se občas zaměřit na jednotlivé herce a jen se kochat tím, co třeba Palin a Chapman dělají za neskutečné obličeje... Opravdu skvostná zábava. Je šílené, že současná neomarxistická levicová BBC zakázala skeče této skupiny vysílat, protože jsou rasistické a často si utahují z menšin... Dávám za 5 rybek do akvárka v restauraci! * * * * * ()

Galerie (60)

Zajímavosti (16)

  • Během psaní scénáře se Pythoni rozhodli dát si pauzu a uspořádali několik představení v amfiteátru Hollywood Bowl. Záznam z nich byl uveden pod názvem Monty Python v Hollywoodu (1982). (Kulmon)
  • Zvratky, zo scény v reštaurácii, boli vytvorené zmiešaním zemiakov, vody a posekanej surovej zeleniny. (HelenOfTroy)
  • Jediná postava, která se objeví ve všech čtyřech pythonovských filmech, je Bůh (Graham Chapman). (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama