Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svěží komedie, jež originálním způsobem a svérázným humorem paroduje teenagerskou kulturu jižní Kalifornie 60. let. Svérázná komedie Prokristapána vypráví o inteligentním, leč výstředním maturantovi, jenž se rozhodne uspokojit každý rozmar krásné dívky, kterou zbožňuje. Alan Musgrave (Roddy McDowall) je podivín, který se bláznivě zamiluje do Barbary Ann Greenové (Tuesday Weld), nové studentky, která právě přišla na školu. Alan využívá své inteligence a pomůže jí dostat se mezi nejoblíbenější dívky a také jí sežene pohodlnou práci v ředitelně. Za svou snahu nic nepožaduje, nestěžuje si ani, když se Barbara zamiluje do staršího mladíka z vysoké školy, a dělá, co může, aby dal oba dohromady. S přibývajícím časem se však jeho zdánlivě dobře míněné kousky začínají vymykat jeho kontrole a jejich důsledky jsou stále bizarnější, ne-li přímo fatální. Originální přístup, nevyzpytatelný děj a smělý humor si mezi diváky získaly značnou oblibu a přerostly až v kultovní uctívání. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

ilclassico 

všechny recenze uživatele

George Axelrod - všeuměl. Napsal, kromě jiného, divadelní hru Slaměný vdovec (1952), scénáře k filmům Bus Stop (1956), Snídaně u Tiffanyho (1961), Mandžuský kandidát (1962), Paris - When It Sizzles (1964) a How to Murder Your Wife (1965). Komedii Lord Love a Duck napsal a sám režíroval. To jen, abychom věděli, o koho jde. Pokud předchozí film How to Murder Your Wife (1965) můžeme považovat za satiru, ve které vražedné choutky jsou prezentovány v rovině snažení, v tomto filmu se scenárista Axelrod takřka "utrhl z řetězu". Satira přechází až do absurdnosti a nezůstává jenom u toho snažení. Černý humor, bizarnost, pitoreskní postavy, no i satira na školní systém (úžasná hodina náboženství), mezilidské vztahy a konzumní způsob života. Maturant Roddy McDowall (v době natáčení, 38 let!), je tak trochu skrytý člen Monty Pythona, nevlastní bratr knížete Myškina z Dostojevského Idiota, nepřiznaný syn Dona Quijota. Ochotný každému pomoci a nic za to nechtít, se stává tím příslovečným Idiotem (jediným normálním) ve světe normálných (bláznů)... Několikrát jsem se podíval na zemi původu, zda to opravdu natočili v Americe. Pro mě příjemné překvapení... Upozornění: ačkoliv je film označen jako komedie, není vhodný pro příznivce Adama Sandlera, Kevina Jamesa a jim podobným... V rámci žánru za 4. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Uspokojivě bizarní satirická raritka na doporučení (x), kde vás čeká ten esenciální 1960s náboj s chytlavou ústřední znělkou, sexy roztomilá Tuesday Weld, pár wtf zábavných scén (perverzní nákup svetrů s taťkou) a víceméně nahodilý dějový pochody. Ale zatímco vypečená první půlka prosluní váš šerý den, ta druhá už je lehce ubíjející - střihnout o půl hodiny (vynechat to celý manželství), rozvést místo toho zápletku s rejžou plážových komedií, přidat klidně na erotice a jo, bylo by to výborný. ▶︎ ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama