Reklama

Reklama

Karel IV., z Boží milosti král

(TV film)

Obsahy(1)

„Královskou důstojnost zdobí, když se vládce víc stará o to, jak se má jeho lid, než o to, jak se má on sám. Neboť král je spjat s lidem, jako duše s tělem.“ To jsou slova krále českého a německého a císaře římského Karla IV., který ovlivnil nejen osud naší země, ale i celé střední Evropy. Praha se díky němu stala politickým centrem a sídlem vzdělanosti. V jaké době žil tento vládce a co ovlivnilo jeho vidění světa? Režisérka J. Matějková se ve svém dokumentárním filmu soustředila zejména na duchovní rozměr života tohoto obdivuhodného panovníka, který v očekávání apokalypsy sbíral ostatky svatých a budoval Nové Město pražské, které se mělo stát novým Jeruzalémem. Mystické cítění Karla IV. se projevuje i ve stavbě hradu Karlštejn. Jeho vize hluboce zakořeněné v křesťanské spiritualitě mu pomohly vytvořit velkou evropskou říši a z českých zemí duchovní centrum Evropy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

PaRi 

všechny recenze uživatele

Dokument pohybující se v uzoufání typických prvoplánových klišé podobných dokumentů, kdy tento způsob významné světové produkce již dávno opustily. Toporná nuda mluvících hlav historiků, vycpávaná průměrnou kamerou, mnohdy záběry neodpovídající komentáři, jen těžko udrží pozornost v 52 minutách běžného diváka. Zařazení pojídání dortu s půdorysem katedrály sv. Víta, je zoufalou, trapnou a marnou snahou dokument oživit. Z filmu čiší nedostatek peněz na takový portrét tak významné a heroické osobnosti a malá invence režisérky. Naskýtá se otázka, proč se realizoval nový TV životopis Karla IV., zvláště když dokumenty o této osobnosti byly natočeny poměrně nedávno a zajímavější formou. V dokumentu Jolany Matějkové se nedozvíme nic nového, co by nebylo již mnohokráte řečeno jinde a lépe. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Nesourodá směsice střihů na některé odborníky (a "odborníky"), kteří říkají více nebo méně důležitá fakta či domněnky. To vše tu a tam nesystematicky prokládáno vybranými záběry na reálie. Dokument postrádá pevnou linii a jednotící myšlenku a sestává jen z víceméně známých klišé, přibarvených esoterikou. Dobré snad jen jako popularizace problematiky pro diváka, který neví vůbec nic. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Některé věci jsou skvěle podané, ten mladý jezuita mluví zajímavě, velmi dobrá je kamera a zvolená prostředí, na druhou stranu jeptiška vyučující děti o katedrále, to je neskutečný úlet, protože to patří spíše do dětských pořadů a zde to nepůsobí jako ozvláštnění, ale jako pěst na oko. Rovněž pozvat si před kameru do seriózního dokumentu astrologa je poněkud kách. Rovněž mi vadila nekoncepčnost dokumentu - zázračné zachránění před úkladnou vraždou v Karlových 17 letech se dostane poněkud zmateně na přetřes v půlce dokumentu, Halík je dokonce označí jako důležitější než onen sen. Přesto je snu věnováno daleko více prostoru. Celé se to stále otírá o mystiku, ale bojí se do toho šlápnout naplno. Stejně tak celé Sedmikostelí šlo pojmout daleko šířeji a podrobněji. Ne každý četl Urbanovu knihu. Přes všechny výhrady ale dokáže dokument zaujmout a sem tam naznačit neznalým nějaké novinky, které nemuseli znát. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Karel IV. a jeho zbožnost. Tato část asi zůstane masami nepochopena, ale je podstatnou částí Karlova života, neboť tak tomu v té době prostě byla. A jeho budování Nového města pražského coby nového Jeruzaléma, sběr ostatků svatých, kaple Božího těla na Dobytčím trhu, to vše svědčí o hluboké zbožnosti tohoto vladaře. Už na konci jeho života došlo k rozkolu v církvi a dvojpapeží. Řada zajímavých podnětů v tomto dokumentu je. Nebylo to zbytečné. 75% ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Já mám osobnost Karla IV. velmi rád, neboť to byl panovník velmi moudrý a vylepšil obraz české země. Nicméně tento dokument se zaměřuje spíše na esoteriku a jeho duchovní myšlení. I tak ale proběhne celá řada známých faktů. Ovšem část s dětmi a jeptiškou mi přišel do tohoto typu dokumentu trochu nepatřičně. Přestože se ale režisérka snaží natáčet na mnoha místech, z mého pohledu se jedná spíše o průměrný dokument, který snadno zapadne. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama