Reklama

Reklama

Batesův motel

(seriál)
Trailer 2
Drama / Mysteriózní / Horor / Thriller
USA, (2013–2017), 36 h 1 min (Minutáž: 39–47 min)

Hudba:

Chris Bacon

Hrají:

Freddie Highmore, Vera Farmiga, Max Thieriot, Olivia Cooke, Nestor Carbonell, Nicola Peltz, Mike Vogel, Kenny Johnson, Keegan Connor Tracy, Ian Tracey (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(50)

Krev je hustší než voda aneb Jak to bylo před Hitchcockem. Hitchcockův klasický horor Psycho (1960), natočený podle románu Roberta Blocha, patří do pomyslného zlatého fondu světové kinematografie a od doby svého vzniku vybízí k různým pokračováním, přepracováním i bezostyšným napodobeninám. A tak máme Psycho II (1983), Psycho III (1986), Psycho IV: Začátek (TV-1990) a také remake režiséra Guse Van Santa (1998), pyšnící se tím, že sleduje mistrův originál záběr po záběru (není to do důsledku pravda).
Seriál Batesův motel „vychází z postav Blochova románu Psycho a ze způsobu, jak byly zobrazeny v Hitchcockově stejnojmenném filmu". Jeho tvůrci Carlton Cuse, Kerry Ehrin a Anthony Cipriano zvolili v poslední době oblíbený přístup tzv. prequelu, tedy rekonstrukci předcházejících osudů hlavních protagonistů. Děj ovšem přenesli do současnosti a také změnili jeho místo. Příběh se neodehrává ve smyšleném kalifornském Fairvale, nýbrž ve fiktivním oregonském pobřežním městečku White Pine Bay. Tam přijíždějí čerstvě ovdovělá Norma Batesová (Vera Farmigaová) s šestnáctiletým synem Normanem (Freddie Highmore) a zabydlují se v motelu, který Norma koupila z manželovy pojistky a kde chtějí oba začít nový život.
Norman se seznamuje se spolužačkami Bradley (Nicola Peltzová) a Emmou (Olivia Cookeová) a Norma zase poznává především místní představitele zákona, šerifa Romera (Nestor Carbonell) a jeho zástupce Zacka (Mike Vogel). Norman působí navenek normálním dojmem, ale je z něho cítit všudypřítomné napětí a jeho vztah k matce je přinejmenším zvláštní. Do děje první řady významně zasáhnou bývalý majitel motelu a také Normanův starší sourozenec Dylan (Max Thieriot), který se k nim nastěhuje. Poklidné městečko, kde se zdánlivě nic neděje, skrývá některá nepěkná tajemství, jež fungování Batesova motelu přímo ovlivní. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (268)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Původní Psycho, mistra všech mistrů, Alfreda Hitchcocka řadím mezi hrstku dokonalostí a rovněž svých úplně nejoblíbenějších filmů, a tak jsem byl na tenhle seriál obzvlášť zvědavý.. Tím moderním lookem jsem byl zprvu dost šokovaný a přiznám, že mě ty hodně zásadní změny s tím dobovým přesazením na čele dost odrazovaly, ale stačila jedna, dvě epizodky, a Bates Motel, především skvostně odehraný, se mi dostal hluboko pod kůži.. Stoupající kvalita i počet nápadů.. Tohle je parádní jízda, která by se často sebeparafrázujícímu Hitchovi určitě moc líbila..;) ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po delší době seriál, který si mě skutečně získal a bavil od samotného nadějného začátku až do ponurého a depresivního konce. Vera Farmiga hraje první ligu a její Norma (společně se svým bratrem Calebem) patří mezi nejkomplexnější tragické postavy ever. Je neuvěřitelný, co všechno Vera uhraje čistě očima. Postupně ale přebírá otěže zprvu trochu (a možná částečně záměrně) prkenný Freddie Highmore, který je s každou sérií v roli Normana lepší a lepší. První tři série se v podstatě jen na různých zápletkách městečka plného zločinců a vyšinutých magorů budují postavy, ale seriál to dělá velice šikovně, zábavně a už od začátku v naprosto strhujícím tempu, kdy jeden twist střídá druhý. Od řady čtvrté se už odřezávají vedlejší dějové linky a pomalu se rozjíždí to opravdové Psycho a tam mě seriál paradoxně bavil o nepatrný chloupek méně, ale pořád dostatečně na plné hodnocení. I když to není až tak ultimátně filmařsky vymazlené, character buildingem bych se nebál Bates Motel srovnávat třeba s Breaking Bad, neb jen u málokterého seriálu se divák takto napojí na postavy, prožívá s nimi malé či větší radosti i strasti, vidí jejich ohromující vývoj napříč celým seriálem a nakonec s nimi míří do očekávaného, byť nevyhnutelného finiše, který chtě nechtě musí nastat. O to víc, když je ten finiš v rámci žánru takhle dobře promyšlený a uspokojivě napsaný. ()

Reklama

petero 

všechny recenze uživatele

Prequel k Psychu a hneď prvá časť je výborná. Atmosféra dobrá, réžia tiež, herci zatiaľ sympatický a herecky to rovnako vyzerá byť zvládnuté. Podľa očakávania exceluje Vera Farmiga. Najväčšia haluz na tom je, že sa to odohráva v súčasnosti... Totiž vhĺbite sa do seriálu kde oblečenie, účesy, interiéry a exteriéry zodpovedajú dobe v akej by sa to asi približne malo odohrávať, no zrazu zastane kočka na najnovšom bavoráku, chalan vytiahne dotykový mobil ... proste no je to zaujímavá kombinácia. ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Prvé 4 epizódy za mnou a zatiaľ Bates Motel spĺňa všetky moje očakávania. Teraz sa trochu zarážam nad tou prvou vetou, ktorú som napísala lebo zatiaľ som sa dostala po 9. epizódu, a úprimne, 8. a 9. epizóda sú tými najnudnejšími sračkami zo seriálu... Dúfam, že 10. nudiť nebude, dávam zatiaľ 4* ale pochybujem, že kvôli tým dvom sračkoidným epizódam hodnotenie zvýšim a myslím, že 10. už byť horšia nemôže ako tie dve. ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Pomalejší rozjezd sice zabral dva díly, ale hned v tom třetím se začne Normanova osobnost vydatně profilovat, k čemuž se přidají i víceméně nekonvenční vztahy vedlejších postav. Některé postavy, jako například Zack Shelby, jsou poměrně předvídatelné, ale díl od dílu přehledně a napínavě krystalizují a vůbec celé městečko White Pine Bay se mění v jakousi smyčku, která se fakt nebezpečně začíná utahovat. ()

Galerie (950)

Zajímavosti (23)

  • Postava Normana Batesa (Freddie Highmore) je inšpirovaná sériovým vrahom Edwardom Theodorom Geinom, ktorý bol v roku 1968 usvedčený z niekoľkých vrážd a odsúdený na doživotie v psychiatrickom ústave. (Greenpeacak)
  • Scénář k 8. dílu 4. série "Unfaithful" napsal samotný představitel hlavní postavy Freddie Highmore. (Sweepy)

Související novinky

Trojnásobná dávka Spielberga

Trojnásobná dávka Spielberga

13.09.2015

Steven Spielberg nám za posledních 7 let nadělil jen 3 filmy - Tintinova dobrodružství, Válečného koně a Lincolna. Možná vás tedy překvapí, že to samé zvládne za příští 2 roky. Už letos v prosinci… (více)

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

24.03.2013

„Komediální drama" The Judge, kterým se vrací na scénu režisér Nesvatbových a Rytířů ze Šanghaje David Dobkin, už loni v dubnu získalo do hlavní role Roberta Downeye Jr. Téměř po roce začíná projekt… (více)

Reklama

Reklama