Reklama

Reklama

Batesův motel

(seriál)
Trailer 1
Drama / Mysteriózní / Horor / Thriller
USA, (2013–2017), 36 h 1 min (Minutáž: 39–47 min)

Hudba:

Chris Bacon

Hrají:

Freddie Highmore, Vera Farmiga, Max Thieriot, Olivia Cooke, Nestor Carbonell, Nicola Peltz, Mike Vogel, Kenny Johnson, Keegan Connor Tracy, Ian Tracey (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(50)

Krev je hustší než voda aneb Jak to bylo před Hitchcockem. Hitchcockův klasický horor Psycho (1960), natočený podle románu Roberta Blocha, patří do pomyslného zlatého fondu světové kinematografie a od doby svého vzniku vybízí k různým pokračováním, přepracováním i bezostyšným napodobeninám. A tak máme Psycho II (1983), Psycho III (1986), Psycho IV: Začátek (TV-1990) a také remake režiséra Guse Van Santa (1998), pyšnící se tím, že sleduje mistrův originál záběr po záběru (není to do důsledku pravda).
Seriál Batesův motel „vychází z postav Blochova románu Psycho a ze způsobu, jak byly zobrazeny v Hitchcockově stejnojmenném filmu". Jeho tvůrci Carlton Cuse, Kerry Ehrin a Anthony Cipriano zvolili v poslední době oblíbený přístup tzv. prequelu, tedy rekonstrukci předcházejících osudů hlavních protagonistů. Děj ovšem přenesli do současnosti a také změnili jeho místo. Příběh se neodehrává ve smyšleném kalifornském Fairvale, nýbrž ve fiktivním oregonském pobřežním městečku White Pine Bay. Tam přijíždějí čerstvě ovdovělá Norma Batesová (Vera Farmigaová) s šestnáctiletým synem Normanem (Freddie Highmore) a zabydlují se v motelu, který Norma koupila z manželovy pojistky a kde chtějí oba začít nový život.
Norman se seznamuje se spolužačkami Bradley (Nicola Peltzová) a Emmou (Olivia Cookeová) a Norma zase poznává především místní představitele zákona, šerifa Romera (Nestor Carbonell) a jeho zástupce Zacka (Mike Vogel). Norman působí navenek normálním dojmem, ale je z něho cítit všudypřítomné napětí a jeho vztah k matce je přinejmenším zvláštní. Do děje první řady významně zasáhnou bývalý majitel motelu a také Normanův starší sourozenec Dylan (Max Thieriot), který se k nim nastěhuje. Poklidné městečko, kde se zdánlivě nic neděje, skrývá některá nepěkná tajemství, jež fungování Batesova motelu přímo ovlivní. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (268)

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Může mi někdo říct, proč tento vynikající seriál sesadili z pátečho vysílání na dvojce v celkem dobrém čase na sobotu do už velmi hodně pozdních hodin? Kdyby tu procenta nebyla v červených číslech, ale byla hodně dole v modrých, pochopím, ale toto? Copak už to nikdo nesleduje? PS: Dle celkem nadšených komentářů, ve kterých bych se chvílemi i našla, usuzuji, že sleduje... ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Myslím, že už dlouho nebyl seriálový casting tak vydařený jako v Bates motel. Ani excelentní ústřední dvojice bohužel nedokáže zakrýt plochost scénáře a jeho poněkud umělé vytváření zápletek (pro zápletky). Scénář si většinu času prostě vystačí s tím, že Norman byl od dětství schizofrenik permanentně se držící za sukni své matky Normy, která je nám prezentována jako psychicky nestabilní hysterka chovající se ke svému synovi velmi autoritářky. Tedy nic, co bychom nevěděli, už od původního Psycha. Většina vedlejších postav připomíná chodící seriálová klišé, ať už se jedná o ploché postavy středoškoláků (kráska, frajírek, loser atp.), ryze kladné postavy (postava Miss Watson jako by sem spadla ze seriálu Sedmé nebe) nebo ty záporné (důmyslnější záporáky mají i současné filmy se Seagalem). Seriál je po stránce filmového stylu až překvapivě nevýrazný (záběr/protizáběr, neviditelná střihová skladba, převážně statická kamera ad.), navíc barevně laděný do hnědé, šedé a modré. Což velmi kontrastuje se současným trendem experimentovat s filmovým stylem i formou v žánrových seriálech jako to předvedl například Hannibal (startoval ve stejné době jako BM) nebo American Horror Story. Zdařilé kombinování retro prvků s moderními funguje, na druhé straně snaha zavděčit se současnému teen publiku občas bije do očí. Dvě vedlejší linie vystavěné okolo nelegálního obchodu s asijskými otrokyněmi a narkomafií (plantáže marihuany??), chtějí marně demonstrovat prohnilost malého zapadákova. Spíše než Twin Peaks ovšem svou krotkostí připomínají odvážnější díl To je vražda napsala. Bates motel má neuvěřitelný potenciál, bohužel mu zatím chybí větší tah na bránu. A odkazy na Hitchcockův majstrštyk, hlášky mámy Batesové a stylizace Normana do Dextra samy o sobě nestačí. Hodnocení první série. ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Rozhodně ne zbytečný prequel, který má naštěstí co nabídnout. Zprvu zajímavá kriminální zápletka, záhadné postavy a pocit skrývaných tajemstvích na každém kroku. Tvůrce Ztracených, Carlton Cuse, opět dokazuje, že budování napětí a tajemno má prostě v malíku. Nejvíce se ovšem povedla práce s postavami a důraz na jejich psychiku. Vývoj postav je uvěřitelný a v případě Normana je to jeden z hlavních důvodů, proč dát seriálu šanci. Svůj podíl na tom samozřejmě má také výtečné obsazení. Freddie Highmore se definitivně zbavuje nálepky roztomilého dětského herce a famózní Vera Farmiga si hlasitě říká o řadu prestižních cen. Je tak škoda, že tvůrci se v závěru vykašlou na své hlavní trumfy, Norman se přesune na druhou kolej a hlavní prim tak hraje již poměrně nezajímavá kriminální zápletka jedoucí po očekávaných kolejí, což má bohužel vliv i na budované napětí a budovanou atmosféru. Jedná se tak určitě o výborný seriál, který ovšem v závěru značně promrhal svůj potenciál. 70% ()

chezush 

všechny recenze uživatele

Já vím, je to trochu něco jiného a je to stylizované do dnešní doby, ale mně se ten pilot zahalený do moderního kabátu překvapivě líbil. Jsem zvědavá, jakou kvalitu si seriál udrží, ne že bych očekávala nějaký zázrak, ale jestliže se to bude dále nést v duchu pilota, tak budu spokojená. Každopádně už teď se těším na další díl a to už o něčem svědčí. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Psycho a Twin Peaks (bez mysteriózna) v jednom. Konečne prišiel seriál, ktorý nadväzuje na odkaz kultovky od Lyncha. Batesův motel umožňuje zavrtať sa do osudov ľudí žijúcich vo veľmi netypickom mestečku a zároveň kúsok po kúsku odhaľuje neštandartný, nezdravý vzťah Normy a Normana. Herecké obsadenie ústrednej dvojice vyšlo naozaj skvelo. Vera Farmiga si silno upevnila pozíciu medzi mojimi najobľúbenejšími herečkami. A Freddie Highmore? Kto by to bol povedal, že z chlapca z Karlíkovej továrne na čokoládu vyrastie skvelá časovaná bomba. Potenciál tohto moderného prequelu Psycha je naozaj veľmi slušný. Rozhodne nie zbytočný seriál, avšak priveľká košatosť príbehových liniek ma donútila túto cestu k dopredu jasnému finále vzdať. ()

Galerie (950)

Zajímavosti (23)

  • V 5. díle 1. série sedí Dylan (Max Thieriot) v dodávce se spolupracovníkem Ethanem (Terry Chen). Přistoupí k nim muž, který na Ethana vystřelí z levé strany do krku. Když mu Dylan pomáhá ven z dodávky, drží si Ethan pravou stranu krku a na levé nemá ani škrábnutí. (Mr.nachos)
  • Seriál se oproti filmu odehrává v jiném fiktivním městě. Zatímco seriál se odehrává ve White Pine Bay v Oregonu, snímek se odehrával v kalifornském Fairvale. (ČSFD)

Související novinky

Trojnásobná dávka Spielberga

Trojnásobná dávka Spielberga

13.09.2015

Steven Spielberg nám za posledních 7 let nadělil jen 3 filmy - Tintinova dobrodružství, Válečného koně a Lincolna. Možná vás tedy překvapí, že to samé zvládne za příští 2 roky. Už letos v prosinci… (více)

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

24.03.2013

„Komediální drama" The Judge, kterým se vrací na scénu režisér Nesvatbových a Rytířů ze Šanghaje David Dobkin, už loni v dubnu získalo do hlavní role Roberta Downeye Jr. Téměř po roce začíná projekt… (více)

Reklama

Reklama