Reklama

Reklama

Nejchytřejší stroj na světě

(TV film)
  • USA Smartest Machine On Earth
USA, 2011, 53 min

Režie:

Michael Bicks

Scénář:

Michael Bicks
(další profese)

Obsahy(1)

Celý svět se chystá sledovat mimořádný souboj. Jeden ze soutěžících však nehne ani brvou. Nemá nervy z ocele, ale disponuje dokonalou pamětí. Jmenuje se Watson a je to počítač. Jak obstojí ve vyhlášené vědomostní soutěži Jeopardy? Za projev intelignce se dříve považovala schopnost hrát šachy. Chápat mluvený jazyk a slovní hříčky však představuje úplně novou výzvu. Pokud chce počítač soupeřit s lidským důvtipem, musí mít víc než jen obrovskou paměť. Bude to vzrušující hra nervů, čtyřleté úsilí vývojářů dospělo k cíli a nikdo nedokáže říct, jak to celé dopadne. V sázce je víc než jen dobrá pověst. Vítězství stroje by mohlo předznamenat novou éru, převrat v oblasti umělé inteligence. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Amper01 

všechny recenze uživatele

Z jistého pohledu až děsivé. A díky strojovému učení už zdokonalují počítače samy sebe. J. Verne se už naplnění svých sci-fi dočkal. Čí sci-fi se naplňuje teď...? ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

Poněkud "chytřejší" (blíže lidem) stroj, než proti kterému hrál Kasparov. Ale stále je to stroj, který umí zase něco hrát (specializace) - tentokrát Jeopardy - což je programátorsky mnohem mnohem náročnější počin. _____ Zajímal by mě program, který by byl napojen na lidské tělo, kterému byl vyjmut mozek - aby ho udržel naživu (+ externí vylučování hormonů náležících do mozku atd.). ____ Pokud by to někdo vytvořil (nemyslím, když mozek je už mrtvý a tělo drží při životě přístroje; ale spíše ve smyslu dekapitovaného těla připojeného někam a řízeným programem nazvaným homeostáza), tak v další fázi by měl zajímal upgrade na vnuknutí vědomí, pocitů, kreativity, ironie, sarkasmu, improvizace, břitkosti, žoviálnosti, empatie....fungování při ovlivnění z jeho homeostázi (chemickými látkami např.), regenerace, životnost a spolehlivost při těchto schopnostech, velikost, mobilita atd. (tj. nejdříve pochopit jak to funguje a pak naprogramovat, čeho se bojíte, když prakticky ničemu nerozumíme...vezmete si lék a nikdo neví, co z toho v těle vznikne - krátkodobé vs. dlouhodobé užívání, řetězení produktů, kombinace léků, ...)____ Do této oblasti bude nasypáno ještě mnoho prostředků, resp. je to oblast bez hranic ____ a v konečné fázi by tímto směrem vývoje měla vzniknout dokonalá křemíková replika člověka, rozloženého na deskách chlazeným vzduchem. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Nepřestanu se obdivovat lidskému mozku, který je schopný vymyslet a zkonstruovat chytrý stroj, vysoko výkonnostní počítač. I když měl Watson namále a málem prohrál vědomostní soutěž se dvěma intošema, tak je zde jasně vidět, že žádný stroj nebude nikdy tak dokonalý jako lidský mozek. Mozek, který koordinuje životně důležité funkce jako je např. dýchání nebo činnost srdce a který Příroda sama zkonstruovala velmi komplikovaně, jako nejdůležitější orgán našeho těla. Jak bezchybná a absolutně stoprocentní práce... ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

"Watson by IBM" aneb když se stroj učí stát chytřejším než člověk... Velmi zajímavý dokument o pokroku v umělé inteligenci. Počítač jménem Watson soupeří ve vědomostní soutěži s lidmi. Kdo je chytřejší? Stroj nebo lidé co ho vytvořili? 90% Kam až to dospěje? Já už to vím... :-D ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama