Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Polská jednotka IFOR pod velením majora Kellera slouží v Bosně roku 1996. Při běžné hlídce zabrání lynčování vojáků místními obyvateli. Jenže vojáci tímto zásahem překročili svoje pravomoci. Proto do Bosny přilétá major Kuš a poručík Čacky z prokuratury, aby případ řádně vyřešili. Ten večer je sestřelen v horách vojenský vrtulník a major Keller se rozhodne i přes přímý zákaz cokoliv podnikat zachránit přeživší ze ztroskotaného vrtulníku. Společně s majorem Kušem a poručíkem Čackým se vydávají do hor. Zde se však musí potýkat se silným odporem místní separatistické skupiny.
Film vyprávějící nejen o jednotkách IFOR, ale i lidském strachu, beznaději, odvaze a o omezených pravomocích mírových jednotek. (Greny)

(více)

Recenze (15)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Pasikowski s Lindou zabrousili v případě filmu o polském kontingentu IFOR v Bosně do žánru válečného (velko) filmu a světe div se, ono jim to zase vyšlo! Jednotka drsného majora Kellera (skrývajícího v sobě notnou dávku lidskosti) je složena ze samých výrazných typů: vtipálek, mlčenlivý sniper, zbabělý armádní vyšetřovatel, který teprve v boji najde sám sebe atd., a když se ze záchranné operace na pomoc posádce havarované helikoptéry stane dramatické honička v nepřístupném horském terénu s bandou legendárního Skiji, tvůrci vám úspěšně vsugerují přesvědčení, že polští vojáci jsou ti nejlepší vojáci na světě (přestože velení nestojí za nic a mnozí si na Balkán původně přijeli akorát vydělat) ()

Markuss 

všechny recenze uživatele

Není to úplně top film, ale je to rozhodně upřímná sonda do duše nejen polského vojáka ve službách mezinárodní mírové mise. To, že ne každý voják je připraven nechat na sebe střílet ostrými, nebo sám použít zbraň je holý fakt. Hlavní hrdina filmu je na první pohled sympaťák a kolem něj se kristalizuje zajímavá parta souputníků. A přestože jsou někdy dialogy trochu kostrbaté (možná to bude i ne úplně přesným překladem) vychází mi z toho celkově zajímavý pohled na mě blízké téma Balkánu, tentokráte v 90. letech, do kterého by se zřejmě čeští filmaři nikdy nepustili. ()

Reklama

darwin 

všechny recenze uživatele

Mocný polský akční film s hvězdným obsazením. Boguś Linda je jako polský Rambo cool, i když to někdy přehání. Příběh je samozřejmě fiktivní, ale samotný film má dvě roviny. Pro někoho je to jen válečná střílečka, pro někoho je to zamyšlení nad nesmyslností "mírových misí" na Balkáně. Právě major Keller (Linda) chce skutečně pomoct místním lidem, když už je tam. Skutečnost byla ovšem krutě jiná, a také kvůli nekompetenci "mírových sil" zemřelo tehdy tolik nevinných lidí. Závěrečná scéna, kdy Keller sedí v letadle s rakvemi vojáků Polské armády a na pozadí je čtena přísaha polských vojáků je důstojným koncem celého snímku. - 70% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Kdyby se tam nemotala ta francouzska s tím mužem, tak by se vůbec nic nestalo, ale mělo to své opodstatnění i když tam dívčina poletovala mezi kulkama naprosto netknutá. To mě rušilo, jinak jsem reakce těch kluků chápala. Každý měl trochu jiný přístup k téhle misi, kde muselo dojít i na střelbu, s kterou nikdo moc nepočítal a já se nedivila hysterii, která mezi nimi vznikla. Je to jeden z filmů, kde mně to jejich jednání vyznělo přirozeně. Zmatek, zklamání, strach, vztek, hádky a smutek, to byla tahle jednotka IFOR. A všudy přítomná vodka. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TAK TEĎ UŽ VÍTE, CO OBNÁŠÍ NAŠE PRÁCE. TOHLE JE VÁLKA, VY JSTE VOJÁCI A MUSÍTE ZABÍJET, NEBO NEPŘEŽIJETE.“ … ,,KURVA ! MY JSME MÍROVÁ JEDNOTKA!...“...... /// Tak i Poláci zatoužili zdokumentovat svoji válečnou misi. Nejde srovnávat jejich počin s britskejma Warriors. A ne jen z důvodu rozdílnosti mise (UNPROFOR – IFOR). Poláci si prostě udělali radost a natočili válečnej film, kterak polskej hrdina ztrestal srbskýho zloducha. Kromě válečnejch přestřelek k tomu namíchali drama o snaze dokázat, že (možná) TA UNIFORMA přece jen něco znamená, a že jsou situace, kdy i voják je jenom člověk. Takže má strach nebo je svině. Z válečnýho pohledu možná nic převratnýho, ale je tu na malým prostoru solidně vytvořeno několik charakterů, nouze není o dramatický scény a nezapomněli ani na emoce. Takže ty 4* určitě, ale s přivřeným levým vokem. JÁ, VOJÁK POLSKÉ … no a co, my zase máme Koubu! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mám rád filmy, na jejichž konci se nakládaj rakve. 2.) Chci vidět (možná) nejdražší ,,péčko“. 3.) Zjistím, že polskej hrdina není jen kapitán Kloss. (Nebo Gustík.) 4.) Thx za titule ,,klatu“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ ** ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • Filmovanie snímky prebiehalo predovšetkým v Malopoľskom vojvodstve, vo Vysokých Tatrách a tiež v severopoľskom meste Olsztyn. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama