Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obraz doby, ktorá deformovala charaktery a myslenie ľudí v druhej polovici 50-tych rokov. (dyfur)

Recenze (4)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Rezim komunistickej totality a jeho obraz v mysliach obycajnych Poliakov. A nielen v mysliach obycajnych ludi, ale i v mysliach predstavitelov polskej komunistickej strany. 74 % ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

I ja si pamatuji priserny preklad pri projekci na LFS v roce 2003, kdy do sluchatek brblala Bergmanova nebo nekdo ji podobny, ale nastesti polstine rozumim, tak jsem ty sumitka z usi tehdy zase sundal a bylo po starostech. Nedavno jsem si film pustil znovu, tentokrat jiz na DVD, a ze zazitku pred sesti lety neubylo nic. V prvni pulhodine se muze film jevit jako polsky predchudce Obecne skoly a divakovi Marchewski serviruje iluzi, ze se cely film bude bavit. Ale chyba lavky. Hlavni hrdina (13-lety chlapec) je v roce 1955 odeslan do trimesicniho socialistickeho tabora, ktery ma oficialne slouzit jako nahradni prostredi za jeho t.c. neuplnou rodinu (otec je ve vezeni), ve skutecnosti tam vsak podstupuje dobre znamou vymyvarnu mozku, ktera chte nechte nemuze zustat bez nasledku. Dulezity je prvek prvniho sexualne-milostneho pnuti k mlade agilni soudruzce (vynikajici a zaroven zajimavym zpusobem pritazliva Teresa Marczewska, obsazovana i do dalsich manzelovych filmu), ktery jednak slouzi jako dalsi prostredek, diky kteremu se soudruhum lepe dari mladeho chlapce prevychovat, ale hlavne take skvele spolupusobi na cim dal vice houstnouci atmosferu, ktera divakovi postupne mrazi usmev na tvari a vrcholi katarzi v podobe dvou zaverecnych scen. MIzanscena je zcela vymluvne prizpusobena dobovym realiim, vsudypritomna ruda barva zustava jeste notnou dobu po projekci na divakove sitnici, jakoby varovala a kricela STOP tomuto rezimu a chtela dnesnim divakum zabranit v prispeni navratu tohoto temna ve stredoevropskych dejinach. Dalsi film, ktery by mel byt povinne pousten dnesnim mladym levicakum, nebot nekterym nazbyva malo, aby se zdravili vykrikem "Czuwaj!". Wojciech Marczewski se ve svych filmem obraci vyhradne do minulosti, pred Zimnici natocil podobne ladeny snimek Zmary, ktery navzdory sve nadprumernosti nedosahl uplneho absolutoria (rovnez uvadeno na LFS v roce 2003), po desetilete pauze od Zimnice se pote v roce 1991 prezentoval alegorii namirenou proti filmove cenzure pod nazvem Propustka z kina Svoboda. Pokracoval v roce 1997 snimkem Cas zrady, ktery jsem bohuzel nevidel. Zatim jeho poslednim filmem je spiritualne-nostalgicko-dramaticke zuctovani s minulosti Weiser, ve kterem se tentokrat autor nevraci do dob komunismu, nybrz jeste trochu hloubeji do minulosti, do obdobi druhe svetove valky. ()

Reklama

Mata 

všechny recenze uživatele

Film o proměně a manipulaci, o nebezpečí organizovaného optimismu a o lidských sviních. Díky špatně srozumitelnému překladu a neznalosti polských reálií padesátých let mi uteklo mnoho souvislostí, ale i tak je to film velmi zajímavý. ()

Galerie (28)

Reklama

Reklama