Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Formou monumentální fresky podává Zaorski historii jedné rodiny, v jejíchž osudech se odráží tragické úseky moderních dějin Polska. Předválečná bída, okupační teror, brutalita stalinské éry zasahuje do struktur rodiny, která však dokáže po celou tu dobu nátlaku vzdorovat a držet pohromadě. Bez nánosu patosu dílu, prodchnutému mimořádnou morální sílou, krásnými černobílými obrazy a obřadní hudbou, dominuje víra v lidskou slušnost. (Fary)

(více)

Recenze (1)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Na osudu jedné rodiny je ukázána historie Polska od 30. do 80. let 20. století. Statečná vdova Lucja a její čtyři synové se protloukají nevlídným osudem a snášejí ránu za ranou. Někteří ovšem podlehnou a podřídí se režimu. Jiní si zachovají tvář a hrdost přes všechny trable. I za cenu nejvyšší. Nad všemi čtyřmi stojí a svými křídly se snaží je chránit matka. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Předlohou filmu se stal stejnojmenný román Kazimierze Brandyse, který je považován za nejvýznamnější literární dílo po takzvaném Gomulkowském tání, tedy změně politiky směrem k liberalizaci politického systému. Režisér Janusz Zaorski usiloval o filmovou adaptaci knihy již od sedmdesátých let minulého století, jenže vládní úřady se obávaly jejího ostře kritického obsahu a projekt blokovaly až do roku 1981. (NFA)
  • Film vznikal v letech 1981 až 1982, ale v kinech byl uveden až v roce 1987 a to jen v jediné distribuční kopii. Všem bylo jasné, že zobrazením teroru let 1948 až 1955, jenž film zachycuje, míří tvůrci i na socialistický režim let osmdesátých. (NFA)
  • Natáčalo sa v Lodži a Varšave na prelome rokov 1981 a 1982 v náročných podmienkach v čase stanného práva vyhláseného v Poľsku. Film čakal päť rokov na oficiálnu premiéru a ešte i dnes patrí medzi filmy zakázané orgánmi verejnej moci. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama