Reklama

Reklama

Bitva o Británii - ozvěny roku 1940

(TV film)
  • Velká Británie Battle Of Britain
Velká Británie, 2010, 59 min

Obsahy(1)

V červnu roku 1940 skončily boje v Západní Evropě. Holandsko,Belgie a velká část Francie se ocitly pod nadvládou Třetí řiše. „Vůdce a říšský knacléř“ počítal s tím, že podobný osud stihne i Velkou Británii. A skutečně, cílem operace „Seeloewe“ bylo vylodění na anglickém pobřeží. Británie se na německý útok horečně připravovala. Britský expediční sbor musel sice zanechat u Dunkirque své těžké zbraně, ale většina jeho příslušníků se zachránila. Kanada, Jižní Afrika, Austrálie a Nový Zéland byly připraveny přijít své mateřské zemi na pomoc. Zatím takřa nedotčené Královské námořnictvo střežilo britské pobřeží a tisíce dobrovolníků se chystaly přivítat Němce se zbraní v ruce. Nacisté ale věděli, že prvním předpokladem úspěšné invaze je zničení britského letectva. Rozhodujícím prvkem této významné kapitoly 2. světové války se tak staly boje mezi RAF a Luftwaffe v létě a na začátku podzimu roku 1940. Výsledek tohoto kolosálního souboje způsobil, že operace Seeloewe byla odvolána a Británie posílila svou pozici v čele svobodného světa v boji proti mocnostem Osy. Teprve v příštím roce se k ní měly přidat SSSR a USA. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

prkalil 

všechny recenze uživatele

Němci měli všechny předpoklady vyhrát, ale zradily je totalitní způsoby uvažování a rozhodování jejich velitelů... "Nejlepším generálem, jakého jsme kdy měli, byl sám Hitler." (slova jednoho z pamětníků Bitvy z britské strany) ()

Reklama

Attta 

všechny recenze uživatele

Jak nemám příliš v lásce sledovat dokumenty o leteckých bitvách, tak tenhle mě opravdu bavil. Pokud vás tedy zajímají především výpovědi letců a máte slabost pro letecké bitvy, tak vás tohle musí zabavit. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Pro mně osobně velmi poučný, poutavý a dobře natočený dokument s velkým množstvím užitečných informací. Hudba: Howard Davidson ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Dobré je neustále připomínat, že to byla Velká Británie - spolu s koloniemi(!) a Francií, tenkrát ještě skutečná veleříše a impérium ovládající značnou část tehdejšího světa, kdo vyhlásil 3.9.1939 válku Německu! Víc se mi nechce zde nějak tenhle dokumentární film komentovat, protože by to bylo opět nad rámec rozsahu a možností takového komentáře. Gůglete a bádejte si sami, a ne jen v dávno dobově provařených tendenčních zdrojích. Jak ovšem igitátor rád konstatuje - "dějiny píšou vítězové", že... - - - - - (Poprvé viděno 20.1.2013 na >prohraném prostoru< , hodnocení 33., komentář zde jako pátý - 20.1.2013) ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama