Reklama

Reklama

Na cestě - Série 14 (2012) (série)


Na cestě po Madridu (S14E15)

(epizoda)
Česko, 2013, 26 min

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Španělské hlavní město patří k nejrušnějším, ale zároveň k nejpříjemnějším evropským velkoměstům. Centrum se vyznačuje širokými třídami se zelenými pruhy, velkými kruhovými náměstími a množstvím pompézních staveb, nejen renesančního stylu, ale i zcela hypermoderních mrakodrapů. Svátek patronky města Panny Marie Almudenské však dokazuje, že obyvatelé třímilionové metropole si potrpí na tradice. To se projevuje i v běžném dni, kdy řada z nich vyráží na oběd do restaurací, které servírují populárním madridskou specialitu cocido madrileno. Zajímavosti nabízí i bezprostřední okolí Madridu, kde se nachází třeba klášter a královský palác El Escorial, či starobylé torerské městečko Chinchón, dnes proslulé hlavně výrobou anýzovky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

GeusX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Procházka po moderní metropoli s dlouhou historií ležící v samém srdci Pyrenejského poloostrova. Přestože se dokument opomenul zmínit o několika zajímavostech specifických pro toto velkoměsto (žádný cestopis však nemůže obsáhnout vše), jedná se o lepší standard mezi cestopisy. 70% PS: O Madridu se říká, že je nejrušnější evropské město. A to je pravda, přes den a ještě víc v noci. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit :) ()

eJacques 

všechny recenze uživatele

Do Madridu se chci podívat, takže jsem od pořadu čekal to, co je zde v popisu: centrum, třídy, náměstí, stavby, El Escorial, Chinchón... Ale z 26 minut se tomuto věnovali sotva 6 minut i s úvodními a závěrečnými titulkami... Zato se 20 minut věnují jedné hospodě a vaření jakéhosi "buřtguláše", tanečnici flamenga a její skupině, čistotě řeky a výrobě anýzovky... Takže si kupte průvodce nebo načtěte turistické tipy a leťte se tam podívat osobně, tenhle pořad to za vás neudělá... Alespoň můj tip: k Madridu a El Escorialu určitě přidejte Toledo (UNESCO)... ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V rámci cyklu mírně nadprůměrný film. Za pochvalnou zmínku stojí práce s výslovností španělských slov v komentáři, která je sice diskutabilní kvůli upřednostnění nespisovné varianty (např. mantilla: spisovně mantylja, nespisovně mantyja), ale na druhou stranu důsledně dodržovaná během celého filmu. A to je - přiznejme si - i ve filmech, které mají (nebo spíš: měly by mít) v sobě jakýsi vzdělávací aspekt, bohužel stále ještě věc ne zcela běžná. -------- V titulcích filmu uvedeno: režie Stanislav Škoda; rok výroby 2012. ()

Reklama

Reklama