Reklama

Reklama

Viděl světy dávno zmizelé

(TV film)
  • USA He Saw the Worlds Long Vanished (festivalový název)
Dokumentární / Krátkometrážní / Životopisný
Československo, 1982, 26 min

Režie:

Aleš Lowák

Hrají:

Zdeněk Burian, Josef Vágner (a.z.)

Obsahy(1)

Monografie malíře Zdeňka Buriana. Před sto lety, 11. února 1905 se narodil Zdeněk Burian. Akademický malíř, grafik a ilustrátor. Jestliže si celé generace čtenářů dokázaly a dokáží představit život v pravěku, pak je to zásluhou jeho ilustrací dávných světů. Jeho vidění a výtvarný projev byl ovlivněn spoluprací s paleontologem Josefem Augustou při rekonstrukci fosilních zvířat, rostlin a pravěkých lidí. Cílem bylo, aby obrazy co nejvíce odpovídaly skutečnosti.
V roce 1981 začal režisér Aleš Lowák natáčet se Zdeňkem Burianem dokumentární film. Uprostřed práce, 1. 7. 1981, malíř nečekaně zemřel. Film byl dokončen ve spolupráci s Moravským muzeem v Brně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Viděno na AFO 2015. Zdeněk Burian byl pro mě malířskou osobností. Dle jeho kreseb si pravěký svět představovala nejedna generace. Tady vidíme, jak spolupracoval s muzejníky, paleontology atd... díky lebce či obrázku lebky si dokázal Burian představit, jak takový dinosaurus nebo pravěké monstrum mohlo vypadat a zde vidíme proces, jakým nechával tyto monstra ožít. Bohužel je to moc povrchové a vlastně jsou tu jen záběry, jak Burian maluje, nebo jak něco konzultuje s odborníky. ()

Reklama

Galerie (8)

Reklama

Reklama