Reklama

Reklama

Skandální impresionisté

(TV film)
  • Francie Le Scandale impressionniste (více)

Obsahy(1)

Giverny 1913, Clauda Moneta, otce impresionismu, natáčel jeho přítel Sacha Guitry. V Normandii žil ten velký malíř už třicet roků. Konečně po letech odmítání uznali jeho umění. Tehdy maloval už jen svoje lekníny. Byl prvním představitelem umělecké revolty, a posledním, který ještě zůstal naživu. Claude Monet, Auguste Renoir, Eduard Manet, Edgar Degas, Georges Seurat byli původně vysmíváni kolegy i kritikou jako mazalové a nemorální infekce umění. Monet se svěřil: „Vždycky jsem nenáviděl teorie. Mám jedinou zásluhu, maloval jsem živou přírodu, snažil jsem se zachytit své imprese a pomíjivé okamžiky. Stále lituji, že podle mne pojmenovali celou skupinu, přitom většina z nich neměla s impresionismem nic společného…“. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

podle mého mrzkého soudu film ocení jak laik (já), tak i osoba která se okrajově uměním a hlavně umělci zabývá, ani na chvíli jsem se nenudil. Poutavě natočeno ()

gacie 

všechny recenze uživatele

Dokonalý dokument, který vás zaujme, i když se o dané téma moc nezaobírá. Pro milovníky impresionismu příjemná podívaná. Doplněno četnými ukázkami obrazů a také jsou zde vysvětleny vztahy mezi jednotlivými umělci. Například Paul Cézanne se kamarádil E. Zolou (francouzským spisovatelem, představitelem naturalismu - jeho nejznámější dílo se jmenuje Zabiják). ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama