Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalí příslušníci polské UB (obdoba české StB) jsou po zhroucení socialistického systému začleňováni do řad běžné kriminální policie. Hlavní hrdina Franz (B. Linda v životní roli) hledá po rozpadu manželství s dcerou ministra, na kterém postavil svou kariéru, nový životní smysl. On a jeho kolegové se stávají členy speciální jednotky pro boj s organizovaným zločinem s narkotiky. Jejich první konfrontace, jako pro bývalé špehy a úředníky, dopadá naprostým fiaskem. Rozčarovaný Franz najednou zjišťuje, že bojuje zároveň proti bývalým kolegům, kteří se uměli dostat ihned na druhou stranu barikády. Přeběhlíci si ovšem žádné servítky neberou...

Naturalistický, znepokojující a hodnověrný snímek režiséra W. Pasikowského je sondou do drsné a divoké porevoluční doby. Film byl oceněn na filmových festivalech v Gdyni a Manheimu. (Ygnor)

(více)

Recenze (33)

Morholt 

všechny recenze uživatele

O něčem podobném si u nás můžeme nechat zdát teď, natož v první půlce 90. let. Polákům se podařilo věrně zachytit jak atmosféru doby, tak i osudy mnohých příslušníků komunistické tajné služby, kteří se buď postavili na stranu zákona ve službách policie, anebo se rozhodli své schopnosti a kontakty použít úplně jinak. Funguje to jako kriminálka i jako reflexe doby. Potěší solidní syrová atmosféra, poměrně drsná akce a hlavně herecký výkon Boguslawa Lindy. Netroufnu si tvrdit, že se jedná o jeho životní roli, ale určitě je to jedna z nejlepších. 80% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ to suverénne najslabšie od Władysława Pasikowského. Dejová linka až zúfalo nudná - len samé kecy o politike, o prechode z režimu do režimu.... a načrtnuté krimi ohľadom gangu s drogami tiež nebolo bohviečo. Na druhú stranu potešil aspoň hlavný záporák. Miestami som sa musel smiať ako sa to snažilo byť silou mocou "drsné a šokujúce". Po hereckej stránke ma film tiež moc nenadchol. Keby nebolo tých pár prestreliek a konečne trochu akčnejší koniec, tak by som pri tom zaspal ako bábätko. Podpriemer. 40/100 ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Poláci natočili v roce 1992 akční film Psy, u nás vznikla o rok později Nahota na prodej- to mluví za všechno. K snímku jsem se dnes dostal poprvé a nestačil jsem se divit. Po celé téměř dvě hodiny jsem se velice dobře bavil, protože příběh měl hlavu a patu a evidentně vycházel z poměrů, na které si kupodivu pořád jasně vzpomínám. Nebýt některých méně povedených trikových záběrů a slabších hereckých výkonů v jistých vedlejších rolích, klidně bych film i opětkoval. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Nádhera, to jak Psi serou do ksichtu pokrytectví a zmrdství, to se jen tak nevidí. Na tohle by žádný český filmař bohužel neměl koule, u nás máme trapnou Nahotu na prodej či nostalgické srágory (beru trochu zpět, ty se mi občas i líbí). Nekompromisní jízda, brutální, zlá a plná beznaděje. Pět (krvavě) rudých hvězd. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Pasikowského film Psi byl pro mne při svém uvedení na obrazovce ČT zjevením a jeho hrdina Franz Maurer (vynikající B. Linda), bývalý estébák přeložený ke kriminálce a řešící se stejně postiženými kolegy případ obchodu s amfetaminy, se stal jednou z mých nejoblíbenějších postav 90.let. Vida, jaké umějí v sousedním Polsku točit filmy! Dramatické, akční a přitom jakoby mimochodem reflektující neradostný „porevoluční stav“, který byl typický pro všechny země bývalého východního bloku. A. Wajdu prý znechutila opilecká scénka, v níž si Pasikowski dovolil zparodovat jeho Člověka z mramoru, ale to nic nemění na skutečnosti, že Psi jsou ukázkou autorského filmu, který nekulhá ani po stránce scénaristické, ani režijní. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Slovo "kur*a" je ve filmu použito 360x. (Robspierre)

Reklama

Reklama