Reklama

Reklama

Skuteční lidé

(seriál)
  • Švédsko Äkta människor (více)
Švédsko, (2012–2014), 19 h 20 min (Minutáž: 58 min)

Tvůrci:

Lars Lundström

Hrají:

Lisette Pagler, Pia Halvorsen, Johan Paulsen, Natalie Minnevik, Kåre Hedebrant, Leif Andrée, Josephine Alhanko, Marie Robertson, Fredrik Silbersky (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Představte si společnost, ve které jsou běžnou součástí domácnosti androidi. Tedy vlastně huboti (hubot - human robot). Huboti jsou předmětem masové výroby i spotřeby a svého hubota si můžete koupit podobně jednoduše jako třeba rohlík či krabici mléka. Huboti vypadají téměř k nerozeznání od lidí a dle svého naprogramování zvládají spoustu činností lépe než lidé. Někteří je považují za pouhé nástroje či sexuální hračky. Jiní je mají za společníky, přátele či milence. A najdou se samozřejmě i tací, kteří věří, že huboti jsou cestou do pekel.
Zároveň v takové společnosti nutně vyvstávají zcela nové otázky a dilemata:
Kdo je zodpovědný za čin hubota? Mají huboti nějaká práva? A kde přesně se vlastně nachází rozdíl mezi rozumnou myslící bytostí a strojem? (EnzoMatrix)

(více)

Recenze (25)

anaad 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že tento seriál mne okouzlil. Svět ve kterém je pořízení hubota jen otázkou peněz, je vlastně alternativním světem k naší technické současnost či možná už spíše minulosti, ale byla by škoda se tímto nechat odradit, protože si snad i víc uvědomíme, že zde lidé řeší naprosto stejné problémy, předsudky a morální dilemata jako my, jen se tady týkají robotů. Huboti nemají (zatím) city, avšak v lidech mnohdy vzbuzují výrazné emoce. Navíc si kromě hospodyně, chůvy, geriatrické sestry či domácího fitnes trenéra můžete koupit i někoho kdo uspokojí vaše citové potřeby, což obecně není zatím moc dobře přijímáno, ale je to další krůček k potřebě vnímat robota jako "člověka". Ostatně tomuto stírání hranic napomáhá i ne úplně vyhraněný casting, tatínek či policistka by při vhodném makeupu mohli hrát i robota a maskování herců na huboty je velice vydařené. Seriál sice nepřináší nějaký vysloveně nový motiv, má však úžastnou atmosféru a skvěle pracuje s motivem života obyčejných lidí. ()

RoSzomak 

všechny recenze uživatele

Tento u nás pomerne neznámy Švédsky seriál je pohladením na duši pre každého futuristu či transhumanistu ktorý ho uvidí. Problémy ktoré v ňom riešia sú nám akési povedomé ale zároveň nové a nekonvenčné. Určite zajme každého kto ma rád filmy zachycujúce problematiku LGBT, etnicity, sexuality či práv ne-ľudí. Kvalita je na lepšie seriálovej úrovni a chvíľami je cítiť severský pátos z každého záberu, čo by mohlo prekážať ľudom ktorý si v sci-fi potrpia na rýchle tempo a vizuál amerických seriálov. Príbeh sa tiež môže zdať miestami nelogický či nespojitý ale prekusol som to vďaka téme ktorá je nevšedná a zaujímavá. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

To tempo deja mi vadilo, šlo to dosť pomaly, kým sa niečo rozprúdi prejde pol série. Myšlienka filmu akoby chcela podporovať boj za práva menšín – ide tu presne o to isté – chcú akceptáciu, rovnaké práva – a na druhej strane sú zlí staromódni ľudia, čo to nechcú prijať. Zaujímavé, že toto vyšlo práve zo švédskej produkcie, kde menšiny už môžu chodiť na záchody pre tretie pohlavie a cirkev ovládajú lesbické kazateľky. ()

numan 

všechny recenze uživatele

Škoda, že "Skuteční lidé" skončili někde na půli cesty. Téma práv androidů, kopírující věčný boj za práva lidských menšin, je asi tím nejzajímavějším, co nabízí. Je dobré jaxi dopředu počítat s tím, že jde o seriál evropský (čili zoufale neakční a poněkud rozvleklý). Ubráníte se tak frustrujícímu pocitu zklamání, který často následuje po pocitu přehnaného očekávání, před kterým ostatně varoval již multifunkční česko-rakouský vědec Jára Cimrman. Místy mě tohle ambiciózní televizní sci-fi drama připomínalo spíš Rychmanovu taškařici "Babičky dobíjejte přesně" (pojďme se všichni vesele zastrčit do sítě), než všelijaké ty burcující sondy do podstaty náckovství a rasismu. Jeden z hlavních hrdinů a jakýsi spojující článek mezi světy androšů a lidí vlastně všemi deseti díly proběhne v předklonu, protože je mu fakt blbě - no a v lehkém předklonu kolem mě prospurtoval i tenhle seriál. Místy je dokonce i poměrně působivý, ovšem především nedotažený a nedovařený, bez chuti a bez zápachu. Nemastné neslané. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ to vyzerá dobre, avšak na 4* to ešte nevidím, lebo popri... no, povedzme že zaujímavom námete,... som už na začiatku spozorovala zopár klišé a štandardných smerov, kam sa to nevyhnutne uberá (sci-fi zbožňujem, ale nenechám sa opiť rožkom)... takže uvidím, či pôjde vývoj seriálu pre mňa dolu vodou alebo hore kopcom. P.S.: maskovanie androidov je skvelé, vynikajúco zvládnutý koncept len s pomocou správne vybratých tvárí a mejkapu, fakt to "vychytali" :-) ()

Galerie (69)

Reklama

Reklama