Reklama

Reklama

Mystérium sexu

(seriál)
  • USA Masters of Sex
Trailer 8
USA, (2013–2016), 43 h 54 min (Minutáž: 52–60 min)

Tvůrci:

Michelle Ashford

Předloha:

Thomas Maier (kniha)

Hudba:

Michael Penn

Hrají:

Michael Sheen, Lizzy Caplan, Caitlin Fitzgerald, Teddy Sears, Nicholas D'Agosto, Heléne Yorke, Beau Bridges, Julianne Nicholson, Rose McIver, Allison Janney (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(46)

O sexu chtěli vědět všechno. A nebáli se zeptat. Co všechno se vlastně děje s lidským tělem při sexuálním vzrušení? Tuto otázku začal koncem padesátých let dvacátého století systematicky zkoumat americký gynekolog William H. Masters se svou asistentkou a posléze i pracovní a životní partnerkou, sexuoložkou Virginií E. Johnsonovou. Masters a Johnsonová se svým výzkumem podíleli na tzv. sexuální revoluci. Jak však jejich výzkum vlastně probíhal? Jak přesvědčili lidi, aby pod jejich dohledem prováděli ty nejintimnější praktiky? A jak vlastně vypadal soukromý život těchto průkopníků sexuální vědy? Na to se pokouší odpovědět úspěšný americký seriál Mystérium sexu, v němž ústřední dvojici ztvárnil britský herec Michael Sheen a Američanka Lizzy Caplanová. Výsledky výzkumu Masterse a Johnsonové vyšly mj. i česky, a to čtyři roky po americkém vydání, v roce 1970 pod názvem Lidská sexuální aktivita. (Česká televize)

(více)

Videa (58)

Trailer 8

Recenze (157)

arbitr 

všechny recenze uživatele

Pokud bych se před tímto seriálem podíval na profil autora předlohy Toma Maiera nikdy bych si ho asi nepustil. Knihu jsem pochopitelně nečetl, ale seriál považuji za dokonalý. Rozmanité lidské příběhy, kterým vévodí ten hlavní mezi Billem a Ginou. Už podle názvu má být hlavním tématem sex, ale je to spíše vztahovka a to je dobře, protože to nesklouzlo k lascivnosti ani lacinosti. Trochu mně to připomíná podobný seriál o vztazích mezi muži a ženami: "Řekni, že mě miluješ". Tento je postaven na originálnějším základě a proto dávám plný počet a s nadějí vyhlížím další sezónu. 1. Season - 100% Druhá sezona nezklamala a i když se to hodně podobá Mad Menům (vztahově) hlavní lite motiv je originál a tak hodnotím 2. Season - 90%. Třetí sezona také nezklamala 90%. Čtvrtá sezóna vztahově nejlepší, rozvinutím dalších postav a vazeb. Všechno jednou končí, ale pro mě zůstane navždy - 100% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„My clitoris beats my vagina? That's crazy!" Poučnější souboj pohlaví, než jaký nabízí většina screwball a re-marriage komedií, na které jsem si vícekrát vzpomněl, ale v nichž jsou muži méně frustrovaní a ženy méně umlčované. Pnutí mezi lidmi různého pohlaví (v druhé sérii také různé rasy) je hnacím motorem převážně konverzačně seriálu, který svou dynamiku těží primárně ze vztahové hierarchie doma a na pracovišti (resp. mezi těmito dvěma subsvěty), potažmo ze snahy postav vzepřít se společenským normám a pravidlům (jak by se měla chovat manželka, matka, manžel, milenec). Ženy se musí ponižovat před muži, muži před mocnějšími muži a lékaři jsou zároveň pacienty a svou léčbou druhých pomáhají také sobě. Podstatné přitom je, že pravidla pro muže se s ohledem na dobové zasazení radikálně liší od pravidel pro ženy. Nerovnosti obecnějšího rázu jsou demonstrovány na disharmonickém vztahu Masterse a Johnsonové, kteří spolu nikdy nemohou úplně zadobře, neboť jejich různě vyostřené handrkování činí seriál poutavým a udržuje vyprávění v chodu. Kdyby se shodli na pracovních postupech i sexuální technice, kterou si chtějí zpříjemnit večer, seriál by nás neměl čím držet v očekávání. Takto připomíná oddalovanou soulož – je to příjemné, ale pořád tomu něco chybí. ___ Vyjma několika neotřelých epizod (jedna se téměř celá odehrává během jedné noci v hotelovém pokoji) se seriál drží velmi klasické dramaturgické výstavby se sexualitou jako vše-sjednocujícím tématem (Freud by měl radost). Epizody jsou stavěny z větší dějových bloků a mezi různými akcemi zpravidla není pro oživení tempa paralelně prostříháváno. Až po odehrání a alespoň částečném uzavření jedné situace se přesunujeme k další. Vyjma občasné práce s hloubkou prostoru a rozmístěním postav v něm je základním stylistickým prostředkem figura záběr/protizáběr. Vinou této stavby, kladoucí důraz na srozumitelnost a přehlednost sdělení, působí Masters of Sex v konkurenci dravějších, narativně a stylisticky více ozvláštněných seriálů poněkud usedle, ale díky výborným hercům a dialogům si podobnou klasičnost může dovolit. Více zde. 80% Zajímavé komentáře: DaViD´82, novoten ()

Reklama

Ratemus 

všechny recenze uživatele

První řada nebyla vůbec špatná, dobře jsem se bavil, druhá už bla velmi slabá, jejich projekt šel do ústraní a začalo se to vléct a vléct. Nudil jsem se a vlastně mě to uplně přestalo bavit, když si tak vzpomínám, ani jsem druhou řadu nedokoukal. Fakt seriál u kterého se vyplatí koukat na první řadu, potom je to jen přehlídka nudy. ()

venison 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S01 - Jeden z nejlepších seriálů všech dob - skvěle a autenticky zachycena atmosféra padesátých let z výborným hreckým obsazením. Michael Sheen mi teda trochu vadil svou prkenností, ale to nebylo ani tak o herci jako o roli.. Všechny jeho ženy jsou parádní, zejména Lizzy Caplan :-) Velmi chytlavý seriál, který mě doslova pohltil :-) Je to plné sexu, ale rozhodně ne lascivní nebo laciné :-D Věřím, že zasponzorovat tenhle seroš muselo být stejně náročné jako shánět grant pro samotný výzkum v seriálu.. Pro úchyláky příliš cudné, pro ctnostné občany příliš nespoutané.. Promítala bych to jako součást výuky na středních školách :-D Konec je příjemně rozehraný pro další řadu :-) S02 - První polovina druhé řady působí mnohem rozháranějším dojmem.. Začátek nepřináší nic nového, některé příběhy jsou zacyklené, drží se dlouho na mrtvém bodě, poté autoři přeskakují události o několik let.. Poslední dva díly přinesly řadu velkých překvapení a rozehrávají tu silná citová dramata.. Poslední díl mi málem urval srdce.. Zatím jsem nic emotivnějšího v seriálu „Masters of Sex“ nezažila.. Vše, co postavy doposud udělaly, tak nyní se jim vrací jako bumerang.. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Co si budu nalhávat Masters of Sex mě přilákali hlavně díky názvu, motivu a stanici. Jestli někde má něco takové vzniknout, tak Showtime je ideální volba. Obsazení seriálu se mi zamlouvá, Sheen mi před lety padnul do oka díky roli manažera v Proklatém klubu a i Lizzy Caplan se mi zamlouvá už delší dobu. Jejich postavy v seriálu jsou opravdu zajímavé, třeba o Billovi se snad nedá říct jediná pozitivní věc, co se týče chování, přesto mu prostě musíte fandit a přát, aby jeho studie nabrala ten správný směr. Zajímavou linku sebou přináší i Beau Bridges a jeho snaha o léčbu homosexuality. Seriál má skvělou dobovou atmosféru a tak vlastně není jediný důvod proč ho nezařadit na trvalo do watchlistu. Jedinou malou výtku bych měl u blonďatých slečen, jsou tři (manželka, dcera rektora a dobrovolnice) a přijdou mi dost podobné. Fíha, to je sešup. Druhá série padla o kousek níž než byla ta první, ale ten propad ve třetí sérii je opravdu velký. Myslím, že tady se Showtime s prodlužováním unáhlil. Zatímco v úvodu byl téměř nesnesitelný Bill Masters se svým arogantním chováním, které k jeho postavě ale patří a jeho snaha o změnu je zvláštní. Tak ve třetí sérii přebírá žezlo Virginie, ze které se stává opravdu prvotřídní trapka, hlavně co se týče jejího vztahu s dcerou a obrovským pokrytectvím, které z ní vychází snad v každé scéně. Problém je i v příběhu, zatímco první dvě série měly co vyprávět (začátky a vydání knihy), tak třetí už nemá moc co nabídnout. Navíc díky obehraným zápletkám působí stále méně zajímavě. Hledání sponzora? Léčení opice? Kdo miluje koho? Dcera-matka spor? Nic z toho prostě nefunguje a vůbec nevím, jestli budu ve sledování pokračovat. Třetí série pro mě byla tak špatná. že jsem si myslel, že už se k seriálu ani nevrátím. Nakonec (i vzhledem k ukončení) jsem se však rozhodl to udělat a seriál dokoukal. A musím říct, že tahle série je o level (nebo i víc) výš než ta předchozí. Ano, nepodařilo se eliminovat otravnou Virginii úplně, ale nabízí dostatek vedlejších linek, které zasluhují pozornost. Ať už jde o Betty a Helen nebo o Libby objevující svou hippie stránku. ()

Galerie (803)

Zajímavosti (8)

  • Dr. Ethan Haas (Nicholas D'Agosto) je na rozdíl od hlavních představitelů smyšlená postava. Haas vznikl spojením staršího muže, který s pravou Virginií Johnson udržoval vážný vztah a u něhož se schylovalo k její třetí svatbě, a mladého doktora, který s Mastersem a Johnsonem pracoval na jejich programu na Washingtonské univerzitě. (Sadi)
  • Herec Michael Sheen je ve skutečnosti Brit, pocházející z Walesu. V seriálu tedy užívá americký akcent. (Sadi)

Související novinky

Zemřel režisér Michael Apted

Zemřel režisér Michael Apted

09.01.2021

Ve věku 79 let zemřel britský režisér a producent Michael Apted. Rodák z hrabství Buckinghamshire započal svou kariéru v televizi, brzy se však proslavil sérií časosběrných dokumentárních filmů „Up“… (více)

Reklama

Reklama