Reklama

Reklama

Black Panther

  • USA Black Panther (více)
Trailer 1
USA, 2018, 134 min

Film od studia Marvel Black Panther je dobrodružstvím válečníka T’Chally, který se po smrti svého otce, krále Wakandy, vrací domů do odloučené, avšak technologicky vyspělé africké země, aby se stal novým právoplatným králem. Když se však znovu objeví mocný dávný nepřítel, jsou T’Challovy schopnosti jako krále a Black Panthera podrobeny těžké zkoušce, neboť T’Challa je vtažen do konfliktu ohrožujícího nejen Wakandu, ale i celý svět. Tváří tvář zradě a ohrožení musí mladý král zmobilizovat své spojence a využít naplno sílu Black Pantera, aby porazil své nepřátele a zajistil svému národu a jeho kultuře bezpečnou budoucnost. (Falcon)

(více)

Videa (19)

Trailer 1

Recenze (1 120)

lamps 

všechny recenze uživatele

Black Panther mě překvapil. Bál jsem se, že to bude ušmudlaný hybrid avengerovské pestrobarevnosti a povinné etnické přednášky pro širší (dvoumiliardové) publikum, ale nakonec je z toho jeden z nejvydařenějších MCU zářezů. Příběh šlape jako lehce oděné společnice, divák je promyšleně seznamován s novým světem a jeho možnostmi, balanc mezi vážným přístupem a chvilkovým odlehčením funguje perfektně a především je tu skvělý a rozumně motivovaný záporák, jehož postupné zapojení do hry, kdy se dostane ke slovu na úkor dosavadního grázla numero uno, nemá chybu a v rámci marvelu ani obdoby. Dvě hodiny utekly jako voda a jestli se mi něco nelíbilo (jakože jo), jsou to spíše maličkosti - konkrétně jen pár dějových nedotažeností (těžké zjednodušení dopadení Ulysse, který přitom unikal asi 30 let; nevěrohodný psychický přerod W'Kabi; průhlednost děje navzdory narativu opřenému o vysvětlující flashbacky). Jinak ale těžká blockbusterová kvalitka s pár vtipnými odkazy na Jamese Bonda, dobrými herci (hlavně Serkis, Jordan a opět zábavný vedlejšák Freeman), přehlednou akcí často v dlouhých záběrech a sympatickým scénářem, který nepodává Wakandu jako sexy blbku představenou pro krátké randění se zazobanou Infinity War, nýbrž jako vtahující kulisu k soběstačnému ději, jejíž pravidla divák ochotně přijme a nechá se jimi strhnout (souboj o trůn emocionálně nejsilnější za hodně dlouhou dobu). Dvojku sem. 80% ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Nezáživný příběh a ubozí záporáci, tak by se dal ve zkratce popsat tento zatím nejslabší výtvor superhrdinské ságy. Ve filmu byla jediná scéna, která mne doopravdy bavila a ta byla docela krátká. Nelze se tak ubránit srovnání s ostatními filmy tohoto žánru jako je například Thor, v jejichž stínu je film tak slabý, že jsem chtěl dát pouze hvězdy 2, ale chci zachovat objektivnost a 2 jsou možná příliš málo. Za mě 55% edit 05.06.2021: Vracím se ke dvoum hvězdám. Druhá šance, když dílo právě běželo v televizi můj celkový dojem ještě zhoršilo. Hlavně že produkce zaměstnala každého černocha v galaxii a obdrželi (nespravedlivě) několik Oskarových sošek! 43% ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Znáte tu rétoriku. Marvel fan boy ječí na DC fan boye, že jeho hrdinové jsou ukotvení v realitě. Není možné fandit někomu, kdo je tak bohatý jako Bruce Wayne, božský jako Diana z Themysciry nebo takový Mirek Dušín jako Superman. A pak najednou tu má Marvel fan boy africkou Atlantidu s kralevicem v hlavní roli. Hm. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Doufám, že nebudu označen za rasistu, když vyjádřím spokojenost nad filmem, ve kterém jsou bílí pouze dva Hobiti ;). Vážnější a světové problémy komentující styl Panterovi sedí, je poznat že jeho kořeny jsou v Občanské válce, které se dočkáme i zde. Coogler dokáže zaujmout to správné stanovisko a těží z něj právě Killmonger Michaela Jordana v zajímavé variaci na antihrdinu. Boseman jen upevňuje svou pozici po skvělém nástupu ve třetím Kapitánovi a jeho T’Challa sbírá trumfy v rodinném zázemí (skvělá linka se sestrou). Civilnější rozjezd s výbornou honičkou v Jižní Koreji hravě překonává opulentní bitku ve finále, která jede možná až zbytečně na jistotu. Rozhodně neurazí - spíš jen nepřekvapí. Vizuál je fantastický. Wakanda je fantastická a už se nemůžu dočkat až se do ní znovu podíváme. Kapitolou samou o sobě je hudba od Ludwiga Göranssonona ze které prýští africké etnikum a bije se moderními černošskými rytmy. Rapovací skladby jsou naštěstí na minimu a většinou neruší. WAKANDA FOREVER! ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Otec, ktorý syna nepripravil na svoju smrť, zlyhal.“ Boli sme na tom s pani manželkou v kine a hodnotím to bohužiaľ ako vyhodené peniaze. Takmer som tomu dal len 2*. Nevie sa to rozbehnúť... a nakoniec je... koniec. Black Panther sa síce neradí medzi najhoršie marvelovky (Thor 2, Captain 1), ale pravudpovediac veľa mu k tomu nechýbalo. Dokonca i stokrát skromnejší a "obyčajnejší" Ant-Man mi pripadal poctivejší a vynaliezavejší. Každopádne, Chadwick Boseman je dobrá voľba. Má v sebe autoritu, akú kráľ musí mať, no zároveň sa nespráva povýšenecký. Africké ingrediencie (interiéry, exteriéry, kostýmy, masky, zvyky) sú spracované pútavo a to hovorím ako niekto, kto africkú výpravu vo filmoch a seriáloch nikdy nemal v láske. Andy Serkis a Michael B. Jordan sú vydarené záporácke duo, Serkis si to šťavnato užíva a Jordan do toho vnáša realistickú rodinnú tragédiu. Dlhá scéna z Kórei OK, rovnako tak viacero sviežich nápadov (rozhovory s mŕtvymi otcami). Martin Freeman dostal nečakane veľký priestor, porovnateľný s Nickom Furym v Captainovi 2 (ale bohužiaľ ani zďaleka nie je taký charizmatický, ako riaditeľ Shieldu). Výborný je nápad holohlavej ženskej ochranky, v praxi to však nanešťastie nie je spracované tak skvele, ako mohlo (a malo) byť. Palec dole za akciu, ktorá občas použije pôsobivý nápad/záber, ale ako celok je slabá a (pod)priemerná. Scenár predvídateľný (nepresvedčenie sa, že som zabil svojho súpera, ktorého som celý život z duše nenávidel a nakoniec sa uspokojím s tým, že ho nudne zhodím z vodopádu?) a plný klišé (skutočne niekoho prekvapí, keď do boja zasiahne horský národ?). Tešil som sa na vysvetlenie toho, ako je možné, že sa revolučne pokrokovaná Wakanda úspešne ukrýva pred svetom a bol som sklamaný (čo tak dať na začiatok vtipnú scénu s čínskymi turistami v Afrike, ktorí zavítali do Potemkinovej dediny, ktorú má Wakanda vybudovanú pre podobné účely, vrátane komparzistov hrajúcich jednoduchých a megachudobných sedliakov?). Za najhoršiu časť snímky by som označil predtitulkovú pasáž (ktorá je pre dej kľúčová, ale skoro som pri nej umrel od nudy, manželka mi to dosvedčí) a finále ako zo zlého sna SPOILERY pozostávajúce z toho, že sa skupinka desiatich žien mláti na lúke s dvadsiatimi polonahými týpkami, ktorých vodca jazdí na obrnenom CGI nosorožcovi a vyzerá ako Chris Tucker. Nepomáha ani nedovysvetlenie drobností (mám tomu chápať tak, že za posledných 10 rokov nebol Black Panther ani raz v akcii? Lebo neviem si toho starého pána predstaviť v kostýme.) SPOILERY. Cinemax TN 2018 ()

Galerie (108)

Zajímavosti (79)

  • Pět kmenů Wakandy bylo inspirováno podobou několika reálných afrických kmenů –⁠ například kmenem Himba z Namibie či kmenem Mursi z Etiopie. (Candice)
  • Ve filmu vidíme Wakandu a její ohromná ložiska vibrania. Vibranium patří mezi čtyři nejvzácnější kovy ve světě Marvelu (spolu s adamantiem, carbonadiem a uru). Původem se jedná o mimozemský kov a v syntetické podobě ho můžeme v menším množství najít i na Antarktidě (antarctic vibranium, též anti-metal). Dokáže absorbovat specifické vlastnosti jiných prvků a také uskladňovat či uvolňovat kinetickou energii. První zmínka o vibraniu sahá až do roku 1966, kdy se objevilo v komiksu „Daredevil #13“ od Stana Lee a Johna Romity. V roce 2016 byl podle tohoto fiktivního kovu (ve skutečném světě) pojmenován inteligentní kompozitní materiál vyvinutý společností Hyperloop Transportation Technologies, která tvrdí, že je osmkrát lehčí než hliník a zároveň desetkrát silnější než ocelové alternativy. Inteligentní materiál může bleskově přenášet důležité informace týkající se teploty, stability a integrity. (3T)
  • V komiksovém světě je T'Challa součástí X-Men, protože se oženil se Storm. (Delock)

Související novinky

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

Druhý Black Panther přepisuje rekordy

14.11.2022

Přestože z druhého Black Panthera s podnázvem Wakanda nechť žije již není taková masivní společenská událost, jako kdysi při premiéře jedničky, diváci si na pokračování jedné z nejúspěšnějších… (více)

Black Panther: Kina nechť žijí

Black Panther: Kina nechť žijí

13.11.2022

První Black Panther si získal nejen status významné kulturní události jako blockbuster, kde většinu rolí ztvárnili afroameričané, ale také vydělal hromadu peněz. Druhý to přesto neměl tak docela… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

Hvězda Black Panthera bojkotuje očkování

07.10.2021

Pandemie Covidu-19 nadále způsobuje potíže v celé řadě odvětví, a to filmové není výjimkou. Jediným efektivním bojem proti nemoci a jejímu šíření je zatím očkování, a tak je naprosto logické, že čím… (více)

Reklama

Reklama