Reklama

Reklama

VOD (1)

Ani zdi středověkého zámku je nedokázaly udržet. Britský válečný film podle skutečné události. Dramatické příběhy z vojenských lágrů tvoří velmi oblíbenou a poměrně početnou podskupinu mezi válečnými filmy. Nalezneme mezi nimi i některá klasická díla. Stačí jmenovat např. Velkou iluzi (1937; r. Jean Renoir), Stalag 17 (1953; r. Billy Wilder), Most přes řeku Kwai (1957; r. David Lean) nebo Velký útěk (1963; r. John Sturges). Většina podobných děl čerpá ze skutečných událostí a výjimkou není ani britské drama Útěk z Colditzu (1954; r. Guy Hamilton), zpracovávající knížku P. R. Reida, v níž anglický major (který u snímku fungoval jako technický poradce) popsal vlastní úspěšný útěk z německého zámku Colditz, považovaného za jeden z nejlépe hlídaných táborů pro zajaté spojenecké důstojníky. Snímek patří k realistické vlně britských válečných filmů padesátých let (byť se prakticky celý natáčel ve studiových interiérech anglického Sheppertonu) a může se pochlubit účastí předních britských herců, mj. Johna Millse (Reid), budoucího režiséra Bryana Forbese (Winslow) či Erica Portmana (plukovník Richmond). Útěk z Colditzu získal dvě nominace na Cenu BAFTA, a sice za nejlepší film a za nejlepší britský film. V obou případech však odešel poražen Olivierovou adaptací Richarda III. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Trošičku odlehčená záležitost ... možná vás zaskočí svým ryze britským nadhledem s nádechem nezaměnitelného ostrovního humoru - i jakousi matoucí, téměř nepostřehnutelnou, leč všudypřítomnou euforií. Možná (jen na docela malou chvilku) budete mít dokonce falešný pocit bezpečí ... jakoby ani nebyla válka. Znáte je přece - ty věčné hry na vojáky ... kluci je berou smrtelně vážně, nicméně reálné nebezpečí jim nehrozí. Jenomže nic není tak růžové, jak to snad na první pohled vypadá - válka se jen tak tváří, že nezúčastněně pospává, aby se v pravou chvíli připomněla - a ukázala svou skutečnou tvář. Budete jim fandit ... všem odvážným (ne)úspěšným útěkářům - a třeba i filmařům, kteří se rozhodli zveřejnit jejich osudy. P.S.: Příběh vychází z reality ... ale to už asi víte. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Zajatecké tábory, vďačná téma pre filmy. Veď len z 2. svetovej vojny mám tieto: a to ani zďaleka nie sú všetky. Most cez rieku Kway, 1957; Kráľ krysa, 1965; Na konci všetkých vojen, 2001; Cesta do raja, 1997; Ríša slnka, 1987; Veselé Vianoce pán Lawrenc, 1983; Transport, 2007; Lekár od Stalingradu, 1958;. Athenin poklad, 1979; 6. batalión, 2005;. Pevnosť na Rýne, 1962; Veľký útek, 1963; Zlom, 1970; Nerovný zápas, 1981;Pahorok, 1963; Stalag 17, 1953; Srdce v zajatí, 1946; Heslom je odvaha, 1962; Nebezpečie medzi nami, 1959; Hon na zajacov, 1994; Púštne tigre, 1977; Texas 46, 2002; Výstup, 1994; Desiatnik smoliar, 1962; Kemp na ostrove Blood, 1958; Koľaje osudu, 2013; Veľká ilúzia, 1937; Peklo v Pacifiku, 1979; Útek z hradu Golditz, 2010; Klobúk dole, páni! 1986; Násilný čin, 1948; Nezlomný, 2014; Prechodné bydlisko, 1983; Situácia je zúfala, nie však vážna, 1965; Kontrapunkt, 1967: Len o hrade Colditz sú natočené 4. filmy, z roku 1955, 1971, 2005 a 2010. Tento film je z obdobia roku 1942, nakoľko do mája 1943 z tohto tábora boli odsunutí Poliaci, Francúzi a Holanďania a ostal táborom len pre dôstojníkov Britských a Amerických. Medzi Britov sa počítali aj naši piloti RAF nakoľko mali trvalý pobyt na území Británie. Celkovo z tábora sa podarilo utiecť 30 zajatcov z toho 15 – tim priamo z tábora a 15- tim po dobu dočasného opustenia tábora. Prvým a unikátnym útekom bol útek z 5.1.1942 britského dôstojníka Neavema. Nakoniec dňa 15.4.1945 sa tieňovému veleniu v zajateckom tábore nemecké veliteľstvo tábora dobrovoľne vzdalo. Boli umiestnení do jednej z ciel. Velenie nad táborom prevzali Briti a na druhý deň 16.4. odovzdali tábor príslušníkom 3. práporu, 273. pešieho pluku americkej armády, ktorá tábor oslobodila. Medzi oslobodenými boli aj 20 Čechoslováci príslušníci RAF: Prap. Batelka Karel, kpt. Bryks Josef, prap. Bufka Vilém, kpt. Bušina Emil, kpt. Burda František, kpt. Cigoš František, kpt. Černý Otakar, kpt. Dvořák Bedřich, prap. Chaloupka Čeněk, prap. Kopal Gustáv, prap. Novotný Emanuel, prap. Procházka Václav, prap. Sůsa Josef, prap. Šiška Aloiz, kpt. Tonder Ivo, kpt. Trojaček Karel, prap. Truhlář Ján, prap. Uruba Petr, kpt. Veselý Brazím, kpt. Zafouk Jaroslav. Ďalší nie letci RAF kpt. Zdráhala Richrd a kpt. Kubec Václav. ()

Reklama

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Interiéry a nádvoří hradu. Jediné místa kam se ve filmu divák podívá, přesto zajímavý a dobře natočený snímek. Různé národnosti zajatců a každá si pokusy k útěku organizuje na vlastní triko, pak dochází k celkem humorným situacím, kdy se kopáč propadne do tunelu pod ním, kde kope další skupina svůj tunel :-) a tak se jim to logicky nepovede. Film plný dobrého anglického humoru a dobrého děje, mne opravdu na programu čt art potěšil. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Zacatek skutecne odlehceny humorem a ja se tesil, ze to bude pokracovat napric celym filmem. Ovsem jak to tak byva, mnoho postav dej komplikuje, nezbyva prostor na budovani srandy i napeti a nakonec to preci jen neni zadna velka slava, ale aspon pripomenuni skutecnosti, ze neco takoveho bylo a nejaky utek se taky podaril. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Srovnej s dvoudílným televizním filmem Útěk z Colditzu, který lze oprávněně považovat za jakýsi pokus o remake. Originál Guye Hamiltona je však dokonalou špionážní hrou se silnými momenty napětí, nepostrádající černý humor ani překvapivý nadhled. Výborný, stručný, sdílný film, který si nepotřebuje pomáhat rozdělením na dva díly (mimořádně příznivá poloviční stopáž není vůbec na škodu hutnosti příběhu ani stylu narace) ani přetvářkovou hrou na velkou výpravu. Téměř celý se odehrává v interiérech, případně na nádvoří hradu či na hřišti. Potěší jeho multilingualita, hovoří se v něm pochopitelně anglicky a německy, dále také francouzsky, polsky (Polákům je báječně rozumět, jako že jindy jim sotva rozumím pozdrav) a snad i holandsky (nepříliš výrazné dialogy). Výborný válečný film, který s podivem teprve jako třetí na ČSFD hodnotím. Škoda, že čeští distributoři si dokázali všimnout jen jeho remaku z roku 2005 (HCE vydala jako dvd). ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Hrad Colditz skutečně sloužil jako zajatecký tábor pro vojáky, kteří se opakovaně pokoušeli o útěk. (Winster)
  • Kapitán Pat Reid (John Mills) je postava, inšpirovaná skutočným britským dôstojníkom, celým menom Patrick Robert "Pat" Reid, autorom románu, na základe ktorého film vznikol. Reid, inak technický poradca pri natáčaní, bol uväznený na hrade Colditz v rokoch 1940 – 1942, až do jeho úspešného úteku. Rovnako skutočné bolo aj meno nemeckého bezpečnostného dôstojníka Paul Priem (Denis Shaw). Všetky ostatné mená použité vo filme, sú vymyslené. (st3f0o)
  • Podľa kalendára na veliteľovom stole, počas jeho rozhovoru s plukovníkom Richmondom o presunutí poľského väzňa, je dátum "Dienstag 4. Oktober". 4. október však v priebehu celej druhej svetovej vojny nepadol ani raz na utorok, ako tomu bolo v roku 1955 (rok vydania filmu). (st3f0o)

Reklama

Reklama