Reklama

Reklama

Návrat divokých koní

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2012, 27 min

Obsahy(1)

Unikátní převoz čtyř koní Převalského z českého chovu na půdu svých předků v západním Mongolsku uskutečnila v červnu 2011 ZOO Praha. V červnu 2011 se uskutečnil zvláštní let CEF 629. Zoo Praha jím do západního Mongolska, do rezervace Khomiin Tal, přepravila tři klisny a jednoho hřebce koně Převalského: Kordulu, Limu, Cassovii a Matyáše. Nejnáročnější a nejdelší transport v novodobé historii skončil úspěchem. Po 52 hodinách vstoupili převaláci na půdu svých předků. Pražská zoo tak úspěšně zahájila novou etapu v úsilí o záchranu a návrat koně Převalského do volné přírody, jejímž potvrzením bylo i narozené hříbě v Khomiin Talu a také další úspěšné transporty do Takhin Talu v letech 2012 a 2013. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Dojal mě komentář, že kůň Převalský byl ve volné přírodě viděn ve třech kusech v roce 1958 a snad podle dostupných informací zahlédli volně si běhat v roce 1961 jen jednoho jediného. To je docela síla. Dokument se mi líbil až na to, že mongolská strana místo toho, aby vycházela ve všem vztříct, (když už je pro ně kůň něco jako bůh) tak se snažila transport a vypuštění koní co nejvíc znepříjemnit. Počátkem celní kontroly na letišti, konče tvrdohlavým mongolským veterinářem v cílové destinaci. Štěstí, že čeští ošetřovatelé měli ty hlavy tvrdší a prosadili si pod hrozbou žaloby podmínky své. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Dokument jednoduchým způsobem zobrazuje chválihodný pokus o záchranu a znovurozšíření kriticky ohroženého druhu koně a jejich komplikovaný transport z chovné stanice v Dolním Dobřejově do volné mongolské přírody, která je původním domovem koně Převalského. ()

Reklama

Reklama