Reklama

Reklama

Afghánistán: Past

(TV film)
  • Česko Past (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Devítiletý klučina nadšeně mává zbraní a těší se, až zabije svého prvního Rusa. Jsme v osmdesátých letech, uprostřed sovětsko-afghánské války. Režisérovi Jeffu Harmonovi a kameramanovi Alexandru Lindsayovi se podařilo natočit celou řadu zajímavých situací v obou znepřátelených táborech. V roce 2009 se k materiálu, odvysílaném původně v rámci televizního cyklu reportáží, vrátili. Doplněný a sestříhaný dokument získal v dnešní době, kdy v Afghánistánu operují jiná cizí vojska, až apelativní rozměr. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

jizvoun 

všechny recenze uživatele

Super, klidně to mohlo být o dost delší. Nejvíce mě zaujaly autentické záběry, mrazivé sekvence s mudžahedýny, kterým prostě dá jejich nejvyšší kápo povel, aby vykonali džihád a jdou bez mrknutí oka zabíjet a umírat. Výpovědi ruských vojáků, kteří otevřeně mluví plní frustrace o tom, jak je to zbytečná válka a nemají zde co dělat. Další důkaz o tom, že politika je prostě svinstvo. Zajímavé je s odstupem dívat se na to, jak Afghánci bojovali zbraněmi od Američanů, se kterými proti nim o několik desítek let později sami bojovali. ()

Marcos 

všechny recenze uživatele

Místo vyprávění průběhu války a popisu jednotlivých bitev,tento film syrově zachycuje obě strany konfliktu v Afghanistánu,kde na jedné straně stojí zfanatizovaný a odhodlaní afghánci a na druhé mocný Sovětský svaz. Ve válce,kde bojují bosí Mudžahedíni proti obrovské přesile ruských bezvěrců a právě v syrovosti zachycení všech aktérů je síla tohoto dokumentu. Devítiletý afghánský chlapec s kalašnikovem v ruce nebo popravčí Islámského soudce to vše jen umocňuje. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tá vojna bola nezmyslom, ale čím je tento dokument zaujímavý? Tým Američanom, ktorý natočil zábery u afgánskych bojovníkov? Však Američania im pomáhali, takže tým určite nie. Dokonca ani podiel Američanov a ani nič extra investigatívne tam nebolo. Ani chronológia nejaká širšia, nejaké rozhovory s dôležitými predstaviteľmi v tej vojne, proste slabota. Nechápem vysoké hodnotenia doteraz (82%), ale to bude asi tou averziou u našich českých bratov a sestrách voči Sovietom. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Nejlepší je scéna, ve které sovětští imperialisti (v nezprofanovaném slova smyslu, tedy "ti, co násilně rozšiřují své impérium") v pohodě projíždějí nejnebezpečnější oblastí a do toho jim v tanku hraje protiválečná píseň od Modern Talking. :) Je to dobrý dokument, ale oproti jiným (proti)válečným kouskům má jen malou přidanou hodnotu: fakt, že jeden z těch natočených džihádistů klidně může být mladý Usáma. ()

Horác 

všechny recenze uživatele

Pustím odpoledne televizi a tam běží takhle syrový dokument. Záběry z 80. let považuji za unikátní. Ještě zásadnější je vypovídací hodnota, která je navíc snadno přenositelná na dnešek. Aktéři války tu o zabíjení mluví jako my o tom, že jsme koupili rohlíky. Místy je to stěží snesitelné. Je mi úzko, jako bych cítil na krku nůž toho Afghánce, co podřezává s úsměvem. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama