Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní hra ze školního prostředí o konfliktu zásadové učitelky a její studentky, která využívá protekce svého vlivného otce. (oficiální text distributora)

Recenze (10)

argenson 

všechny recenze uživatele

Škoda. Námět je v podstatě nadčasovej a ten příběh by se v klidu dal použít i dneska. Ovšem nikoli v tomto pojetí a s tím nechutným koloritem doby. A taky proto, že vnutit dvacátníkům vizáž třicátníků a nechat je přitom hrát maturanty, to je prostě špatně. ()

dogma97 

všechny recenze uživatele

Spoiler (ale kopírovaný z programu ČT - stejně se na to nikdo normální dobrovolně dívat nebude): Studenti maturitního ročníku přivítají novou mladou profesorku chemie a biologie Berkovou nepříjemným výstřelkem – nechají ve třídě působit páchnoucí dráždivou chemickou látku. Nikdo ze studentů se při vyšetřování nechce přiznat, situaci se snaží vyřešit oblíbený student třídní profesorky Kubátové svým hraným přiznáním. Profesorka však jeho záměr prohlédne a skuteční viníci se následovně přiznají. Ve sborovně se řeší hodnocení studentky Zuzany Lindovské, která při studiu využívá protekce svého vlivného otce s vysokým postavením ve společnosti. Profesorka Kubátová se nesmiřuje se sobeckým přístupem k zadaným úkolům této studentky. Zuzana dostává šanci od svého učitele hudby se zúčastnit hudební soutěže ve hře na klavír. Podmínkou je společná hra se svou sokyní – dcerou třídní profesorky Kubátové, nad kterou dříve získala v klavírní soutěži díky své protekci prvenství. Obě studentky zprvu účast odmítají. Později si Zuzana uvědomí, že dostává šanci předvést své skutečné schopnosti v této oblasti a se společnou účastí souhlasí….................................................................... ********************************************************************************************************************************** Ze strany renomovaného divadelního režiséra a výborného herce Jana Kačera je toto po všech stránkách pokleslé dílko zřejmě úlitba soudobým normalizačním bohům. Jedna hvězda jen za to, že jsem v průběhu pořadu našel na netu veškeré dostupné informace. Jedna perlička - Zdeněk Žák zde ve věku 27 let hraje rozpustilého maturanta... Hrají: Jiřina Froňková (třídní učitelka Kubátová), Miluše Šplechtová (studentka Lindovská), Jana Staňková (klavíristka Dana Kubátová), Miroslav Horák (otec Lindovský), Stanislav Šárský (učitel hudby), Marie Logojdová (mladá učitelka chemie), Drahomír Ožana (ředitel školy) Zdeněk Žák (student), Marek Eben (student), Zuzana Fišárková (studentka), Michal Nesvadba (student), Jan Vlasák (učitel) ()

Reklama

Peabody 

všechny recenze uživatele

hodně špatné a těžce normalizační, i když tam není žádná schůze KSČ, ani brigáda socialistické práce. Trapné texty moralizující nad věčným tematem - jaxi.mladí.neváží.toho.co..my.rodiče.jim.dáváme - jsou zabaleny do tak uvědomělého hávu ředitele který se od soustruhu vypracoval na kandídáta věd (nezpochybňuji, že mohli tací existovat) a učitelky z chudých poměrů, že to je jak od Vojtěcha Trapla a taky to herci obdobně děsivě recitují, což už je ale problém JK jako režiséra, jak zvládnout herce. Jenže Jan Kačer, jakkoli hezky mluví a dobře vypadá, nikdy jako filmový režisér, pokud si vybavuji, nic pořádného nenatočil. Jeho divadelní práci bohužel neznám. Ale filmy? Jsem nebe je zcela plytká romance s děsivým Viktorem Sodomou, na kterou se dá dívat jen kvůli Milušce Voborníkové, která se uměla pohybovat a v minišatech i plavkách byla prostě k sežrání. Město mé naděje z doby Kačerova desetiletí v ostravském divadle, převážně s místními herci, je to neméně trapný budovatelský film jako tahle histórie. Jiřina Froňková je snesitelně civilní, ale mužské role ředitele (školy i jakési fabriky, ostatně i učitele hudby) jsou hrané děsivě. Takže snad to zachrání mladí ? Marie Logojdová jako učitelka ve 27 letech docela odpovídá, byla to krásná dívka, jenže tady nemá kromě pár slzí co hrát. Totéž platí o Marku Ebenovi, který varíruje své romantické jinochy, v tom je milý, ale jen tak žmoulá kytičky kolem M Šplechtové. Vzrůšo v tom, jestli jsou to pampelišky, nebo narcisy, nějak nepociťuji. Kdyby aspoň zkoušel svést svou výše zmíněnou učitelku, hned by mi to přišlo zajímavější a pochopitelnější. Miluše Šplechtová taky ukazuje jen variace na oprsklou mladou, i když na maturantku silně nevypadá. Ovšem v závěru se napraví, protože i její otec pochopí a atd atd. Zdeněk Žák s natuženou čupřinou je ve svém věku srandovní, ale aspoň zpestřuje, což se o M, Nesvadbovi říci nedá, ten jako obvykle nic nezahraje a je tedy jen loutkou, jakkoli vlastně právě on provede onu chemickou "zápletku". ()

5150 

všechny recenze uživatele

Povedená televizní inscenace ze školního prostředí na téma konfliktu zásadové učitelky vs. problémové studentky s vlivným otcem. Tvůrci ji zvládli natočit zručně, bez větších přešlapů a nakonec to má daleko přijatelnější konec, než třeba na stejné téma natočený VZESTUP PO ŠIKMÉ PLOŠE (1988). ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

No tak jsem zase jednou zasedl k Youtube k ruletě zvané "televizní inscenace ze 70. a 80. let". Někdy mám kliku a narazím třeba na inscenaci Bratři Kippovi podle Vernea, jindy mám smůlu a narazím na tohle. On to tu docela dobře shrnuje Argenson - ten střet zásadové učitelky s rozmazlenými maturanty je v podstatě nadčasový, jenže tady to prostě tvůrci vzali všechno za špatný konec. První věc: skoro všichni herci v rolích maturantů jsou ročník 57, čili je jim 25 a ne 18. Zdeňku Žákovi dokonce skoro třicet.. Což prostě nejde přehlídnout. Druhá věc je, že i ta kritika dětí s vlivným otcem tu má podobu "tepání nešvarů socialistického školství" a třeba rozhovor třídní učitelky se zásadovým ředitelem Lindovským je něco, z čeho se mi fakt chtělo blít. Někde u společného koncertu protežované Lindovské a odstrkované dcery učitelky, kdy se ukazuje, jak je všechno hrozně skvělý, jsem to už musel znechuceně vypnout. Tak snad budu mít příště šťastnější ruku. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama