Reklama

Reklama

Knězovy děti

Trailer 2

Obsahy(1)

Svěží, satirická komedie přivede diváka na malý ostrov Dalmácie. Mladý kněz Fabian, jenž zde převzal po svém předchůdci farnost, je zděšen zdejšími statistikami. Úmrtnost je příliš vysoká, porodnost je příliš malá. S dobrým úmyslem a heslem „dokonce i papež je proti používání kondomů" se Fabian pokusí zlomit místní trend. Za pomoci pobožného trafikanta Petara a lékárníka Marina propichují prodávané kondomy a antikoncepční pilulky mění za vitaminy. Brzy se dostaví kýžené výsledky a těhotenský boom začíná. Cesta do pekla je však vždy dlážděna dobrými úmysly. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (190)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Knězovy děti je jedna s nejlepších tragikomedií, jaké jsem kdy viděl, pokud není vůbec nejlepší. Chechtal jsem se u komedie, která místy přecházela až ve frašku, aby se ve vteřině vše změnilo v nečekaně lidské drama. Nevím, jestli u mě někdy nějaký film vyvolal tak rozdílné emoce, navíc mě jako militantního ateistu potěšilo, že se tvůrci nebáli obout i do svaté matky církve, která kritiku potřebuje jako pověstné prase drbání. Skvělou postavou byl i místní lékárník- nacionalista, který by pro své Chorvatsko udělal cokoliv. Celý tento mix se mi líbil velice velmi a výborně jsem se bavil i dnes, když jsem snímek viděl podruhé. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Svieži balkánsky štýl, ktorý pôsobí veselo, hoci ukazuje vecí neveselé, Humornou stránkou ma film nedostal, lebo je to vidiecky štýl typu Babovřesky. Vážna stránka je zas zaujímavejšia z popisu než samotným prevedením. To všetko za tónov typickej juhoslovanskej hudby, dej má svoju zmätenosť, absurdnosť, ale aj myšlienky, ktoré sú dobrou narážkou na cirkev. Pre svoju antiklerikálnosť bol film na niektorých miestach zakázaný a samozrejme to zvýšilo jeho popularitu aj návštevnosť a hodnotenie. Dnes je totiž zosmiešňovanie a ironizácia viery to pravé orechové, avšak len tej jednej. Zosmiešniť bratov od Korána, to za zvyčajne nevypláca, tu odvaha akosi chýba. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Na prvni pohled se zda balkansky humor blaznivejsi a temperantnejsi nez ten nas, jsem ale presvedceny, ze je ceskemu velmi podobny. Knezovy deti maji dobry namet a vybornou prvni polovinu filmu. Postupem casu dej bohuzel zacne trochu ubirat na tempu i humoru... Ztvarneni predstav v knezove hlave jsou uzasne (hlavne s albanskou rodinou). Hudba monotonni, filmu ale slusi. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Provokatívne, ale občas trefné a hlavne to treba brať s nadhľadom a nezovšeobecňovať. Spev na veži mi zostane v pamäti asi ešte dlho, ale aj svojské vysvetľovanie si spovedného tajomstva. Dosť čierna komédia v niektorých momentoch, dosť uštipačná, no uvoľnená, celkom inteligentná, taká letná, kde človeku tá sexuálna téma nepríde nejak veľmi trápna ako v iných komédiách, aj keď je pravda, že pár vecí si mohli s úcty odpustiť alebo ich urobiť inak. Hudba v pohode, kamera v pohode, strih a umeleckosť na úrovni. Je pravda, že som čakal opäť kanonádu heftov, vtipov a trocha som to precenil, no aj tak ten nápad a jeho poňatie bude asi ešte dlho varovným prstom pre kňazov, ale zároveň aj oddychovou zábavkou na letnú dovolenku napríklad pre Čechov a Slovákov pre spríjemnenie tamojšieho pobytu nejakou tamojšou produkciou. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Povedená komedie. Až na posledních zhruba 30 minut, ale to jí blahosklonně odpustím. Sice se u ní neumlátíte smíchy, za to je zde servírován, řekl bych typicky, balkánsky černý humor, plný zajímavých zvratů a hodně nevšedních situací. A potom běžte klidně do trafiky a kupte si kondom. Já bych to rozhodně neriskoval! ()

Galerie (31)

Zajímavosti (8)

  • Vedúci Katolíckej teologickej fakulty v Záhrebe Tonči Matulić skritizoval film: "Dnes žijeme v modernej chorvátskej spoločnosti v atmosfére, kde sú obete a viera zosmiešňované a ironizované. Tento film chce zákerným pošpinením spovedného tajomstva povedať, že cirkev systematicky vystupuje ako zločinecká organizácia, ktorá prežila 2000 rokov vďaka šikovnému utajovaniu zločinu.“ (Arsenal83)
  • Tvůrci potřebovali k natáčení několik tisíc kondomů, a tak hledali sponzora. Žádná dohoda se nezdařila, a proto musel štáb začít skupoval kondomy po celém Záhřebu. Nenašli však žádné o velikosti XL. (Mertax)
  • V niektorých mestách ako Benkovac bol po tlaku cirkvi film odstránený z premietania v kinách. (Arsenal83)

Související novinky

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

06.07.2013

Devítidenní karlovarské filmové prázdniny skončily a poroty v čele s Agnieszkou Holland udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl režisér János Szász… (více)

Reklama

Reklama