Reklama

Reklama

Pussy Riot: Punková modlitba

  • Rusko Pokazatělnyj process: Istoriija Pussy Riot (více)

Tento neuvěřitelný příběh tří mladých žen, které veřejně vystoupily s "punkovou modlitbou" v hlavní moskevské katedrále, vznikal více než šest měsíců. Vystoupení vedlo k jejich zatčení na základě obvinění z náboženské nenávisti a vyvrcholilo procesem, na který reagoval celý svět a jež navždy proměnil ruskou společnost. Díky jedinečnému a exkluzivnímu přístupu představuje tento film skutečné lidské bytosti, které se skrývají za barevnými kuklami. Po složitých zvratech a intrikách u soudu se dozvídáme, co vedlo k proměně těchto politických aktivistek v ikony moderní doby. (HBO Europe)

(více)

Recenze (8)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Dokument nás seznámí se členkama Pussy Riot, který nechali v putinstánu zabásnout za to, že si v chrámu dovolily zapět svůj protistátní a proticírkvení punkerskej song, což asi každej včetně mě ví. Co je na dokumentu zajímavý, že nám jsou ty tři členky představený již od dob, kdy byly holky ještě fagani a především záběry ze samotnýho soudního procesu. Docela se mě líbila obhajoba těch holek, teda jestli si jí napsaly bez právníků, jakože asi jo. Hlavně ta, co vypadá jako uživatelka hirnlego mluvila jak William Wallace. Dokument nám taky zcela nepodkrytě podsouvá myšlenku, že Putin je píča, kdo by to byl do Vladimíra Vladimíroviče řek. Slovo dostanou i rodinný příslušníci holek a bůh ví kdo všechno se v tom dokumentu stačil ještě vyblejt. Největší sráč dokumentu není překvapivě Vladimír Vladimirovič, ale představitelé pravoslavné církve, kteří říkaj, že dřív by je za to upálili, ale že je jiná doba (lítostivě) , brrr. Plná huba boha a v duši nenávist a pak to má ve světě vypadat. Na chvíli se v dokumentu objeví po Bondovi druhý nejslavnější agent, tentokrát ve službách KgB v groteskním rozhovoru s nějakým novinářským pajdákem, prej "pane redaktore, řekněte to slovo pussy a přeložte ho." "Ne, pane prezidente, řekněte ho Vy. "ne, pane redaktore, řekněte ho vy a přeložte ho" a tak dokola asi 4x . ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Současné provokativní umění se vám nemusí líbit [Co takhle M. Duchamp a jeho vystavený pisoár (1917)?], v některých případech jeho autoři právem vyfásnou pokutu za pohoršování. Ale zavírat umělce na léta do vězení? To je hrubé nepochopení úlohy umění. Jak se ostatně píše v úvodu filmu, umění má společnost stimulovat. K takovému úkolu se nejvíc hodí právě literáti, muzikanti, herci, výtvarníci. Od ostatních se žádá tvrdá, poctivá práce (he he). No a když budou tihle umělci omezováni, když budou za svá vystoupení zavíráni, kdo je nahradí? Úslužní Gotťáci anebo tupí Rytmusové. A společnost zůstane na ocet, přestane se vyvíjet a zakrní. - Co je národ bez umění, bez kultury? ............................................ P.S.: Je to poutavé a svižné, přesto ne povrchní. ()

Reklama

whack 

všechny recenze uživatele

Film sa zameriava predovšetkým na súd troch mladých politických väzenkýň. Dozvieme sa ale aj o ich mladosti a o ich kapele Pussy Riot. Možno tam bolo menej politiky ako som očakával, no to nevadí. Vďaka tlaku verejnosti sú už všetky na slobode. V Rusku, stratenej bašte korupcie a extrémizmu, končia väčšinou aktivisti oveľa horšie. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Naďa a dve kamošky vyšli k oltáru. V úboroch i kuklách s výstrihmi na oči a ústa, prevažne farieb tutti-frutti. A Naďa sa spýtala: pomodlíme sa? Urobíme punkovo-politickú art performanciu? Kamošky z grupy odpovedali: Áno. Akcia Pussy Riot za odchod Putina, Putina i patriarchu Cyrila znechutil. Tisíce veriacich tiež. Veď znesvätili chrám. Keď ale ten istý chrám v 30. rokoch Stalinov režim zbúral, ich predkovia sa nebúrili. Tí istí ľudia si proti Stalinovi ani dnes nedovolia slovne toľko nenávistných rečí, ako proti trom mladým dievčatám. V ich ponímaní je totiž väčším hriechom podvracanie cirkvi istým druhom umenia, ako fyzická likvidácia kostolov a chrámov. Navyše, Naďa je kočka. Podľa pravoslávnych ultras stelesnený démon, akých kedysi bez milosti upaľovali. Upálenie sa dnes nenosí. Dnes väzenie, lebo moc je humánnejšia. Dievčatá dostali po 2 roky natvrdo. Jednu z trojice súd v odvolacom konaní pustil na podmienku, aby režim (= Putin) ukázal prívetivú tvár. Dokument je o tomto procese, čiastočne o rodinnom zázemí členiek Pussy Riot a ich minulých akciách, akými bolo obsadenie časti Červeného námestia, bozkávanie policajtiek na verejnosti, či výzvy na prepustenie väzňov pred basou. ()

Detak 

všechny recenze uživatele

Měly jim celý to pódium pokálet a všechny přítomný ortodoxní vymatlance vohodit hovnem.. Zdroj Wikipedia: V prosinci 2018 Evropský soud pro lidská práva (ESLP) rozhodl, že ruské soudy v případu koncertu v moskevském chrámu v roce 2012 porušily práva odsouzených a evropské úmluvy o ochraně lidských práv. Dle ESLP navíc měl Ruský nejvyšší soud případ znovu otevřít a původní rozsudky zrušit. V listopadu 2019 Rusko třem odsouzeným členkám skupiny vyplatilo 37 000 eur (950 000 korun). ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama