Reklama

Reklama

Seskok z vesmíru

(TV film)
  • Velká Británie Space Dive

Obsahy(1)

Rozhodl se splnit si svůj sen a skočit volným pádem z vesmíru, ale cesta je dlouhá a strach je mocný... Britský dokument mapuje hrdinský čin Felixe Baumgartnera. (oficiální text distributora)

Recenze (12)

DonTommy 

všechny recenze uživatele

Dokument o tom, jak Red Bull vyhodil 18 milionů liber za nejstylovější reklamu na limonádu všech dob ;-) ale teď vážně: moje hodnocení je subjektivní, protože se u mě vyvinula lehká fascinace celým projektem a velký obdiv k Felixi Baumgartnerovi jakožto k živoucímu důkazu, že sny má cenu následovat. Ale i pro diváka s menším zájmem bude tento dokument velmi zajímavý. Obsah informací je vyvážený. Pokrývá pochopitelně složitou technickou část projektu, ale nezabíhá přitom do zbytečných detailů, a především se soustředí na lidský rozměr celého věci. Ale současně není jednostrannou samochválou, takže nám není servírována představa, že vše šlo bez problémů a v dokonalé atmosféře. Dozvíme se o napětí, které technické komplikace vyvolávaly, o těžkých rozhodnutích, o obavách Baumgartnerovy rodiny, a především to, jak v určitých chvílích sám Felix nátlak projektu nedokázal unést. Kamera neuhýbá před nepříjemnostmi, frustrací, komplikacemi s lidmi i s technikou, no a nakonec ani před faktem, že to v jádru byla komerční propagace limošky s taurinem. Ve výsledku je to ale skutečně působivý příběh o lidské vůli. Pamatuji si, jak mě mrazilo v zádech když jsem skok sledoval živě online. Space Dive mi ten pocit připoměl. A teď, když jsem zjistil, jak složitá cesta k fenomenálnímu skoku vedla, je můj obdiv ke všem zúčastněným ještě vyšší. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Jen málo lidí si uvědomí, přes lesk a klapání všech těch objektivů při samotném seskoku, kolik námahy a času musel tým věnovat všem aspektům tohoto odvážného činu, aby byl samotný seskok bezpečný a Felix Baumgartner si mohl splnit svůj sen, který se stal pro firmu Red Bull vítanou reklamou. ()

Ludo444 

všechny recenze uživatele

Moc nechýbalo a skákal by niekto iný, alebo by sa neskákalo vôbec. Trochu namyslený rakušák nakoniec ukázal gule, ale pri porovnaní s Kittingerom je to trasoritka. Škoda že na konci chýbala nejaká analýza letu, ale chápem potrebu ukončiť film čo najsentimentálnejšie. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Felix Baumgartner padal max. rychlostí 1 357.64 km/h, dosáhl tedy Mach 1,25. Balon, ze kterého seskočil, se nacházel ve výšce 38 969 m. (Dragoni)
  • 1 vteřina letu stála stála v přepočtu 2,25 milionu Kč. (sator)
  • Felix uletěl volným pádem neskutečných 36,529m, než otevřel padák. Nadzvukovou rychlost pokořil po 34 sekundách a několik desítek sekund na to dosáhl maximální rychlosti 1342,8 km/h (Mach 1,24). Po 9 minutách a 9 sekundách přistál Felix se svým padákem 70,5 km od místa, odkud před několika hodinami startovala celá mise. Uprostřed vyprahlé pouště poklekl na kolena a vítězným gestem dal celému světu signál, že svůj úkol splnil. Celý tým v řídícím středisku propukl v aplaus, včetně dojaté matky Avy, zbytku rodiny a přátel rakouského pilota. "Svět potřebuje svého hrdinu a dneska ho dostal," hrdě prohlásil Art Thompson, technický vedoucí projektu Red Bull Stratos. (pan Hnědý)

Reklama

Reklama