Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po oslavě narozenin slepého důchodce Karla Zíchy (L. Pešek) je ráno nalezen ve svém bytě mrtvý jeho přítel Jan Meduna (F. Filipovský), který se často chlubil svými penězi na vkladní knížce. Ta ale zmizela. Nešťastná náhoda v podobě úniku plynu se nakonec ukáže jako dobře promyšlené maskování vraždy. Léky, které bral nemocný Meduna, byly vyměněny za prudký jed. Podezřelých je řada – Medunova nevydařená dcera Věra (E. Balzerová), alibi nemá ani železničář, v podezření je i slepý Zícha, který zřejmě ví ze všech nájemníků domu nejvíc... (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Smutný příběh slepého důchodce Zíchy a jeho přítele Meduny, který je nalezen mrtev druhý den po oslavě Zíchových narozenin. V první chvíli to vypadá, že Meduna se otrávil plynem, ale po přivolání policie začínají na povrch vyplouvat zcela jiné skutečnosti a samotný Zícha od začátku tuší nějakou nekalost. Pešek skvěle zahrál svou roli slepce a inteligentního zlomeného muže a neméně sympaticky se představil i Postránecký v roli mladého vyšetřovatele. Oddychová poklidná detektivka ze staré školy, která rozhodně neurazí. 70% ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní krimi, jež se zabývá vyšetřováním záhadného úmrtí pana Meduny v jeho bytě zamaskovaném jako otrava plynem. Před svou smrtí se tento důchodce (F. Filipovský) neuváženě vytahoval obnosem na jeho vkladní knížce, která nebyla při ohledání na místě činu dle očekávání k nalezení. Při objasňování okolností a vztahů zemřelého je kriminalistům nápomocen Medunův soused, opuštěný nevidomý a inteligentní senior pan Zícha v podání pana L. Peška, jenž se díky svým tajuplným úvahám dostal do role hlavního podezřelého. V roli mladého uvážlivého vyšetřovatele se představil V. Postránecký, jemuž při odhalování loupežného vraha asistoval M. Masopust. Ve vedlejších rolích se objevila mladá E. Balzerová coby Zíchova dcera, pracující jako kouzelníkova asistentka, J. Skopeček, E. Jiroušková a J. Pokorná jako obyvatelé domu, v němž Meduna žil a pochopitelně musím zmínit vždy atraktivní M. Myslíkovou, tentokrát v roli hospodské. Souvislost mezi názvem filmu a příběhem mi zůstala utajena. Závěr kriminálky a usvědčení pachatele mě však nepřesvědčilo, domnívám se, že byly přehlédnuty a nevysvětleny jisté závažné skutečnosti a celkově tak pro mě snímek A. Procházkové navzdory skvělému Peškovi ztratil přidanou hodnotu a propadl se tak do typického televizního krimiprůměru. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Detektivní TV inscenace přinášející vše, co správná detektivka má být. I divák může při sledování hádat, kdo že je tím pachatelem. Literární příběh si kromě vyšetřování případu všímá také velmi zajímavé postavy, slepého důchodce Karla Zíchy, který ví tolik, že se dokonce málem stane hlavním podezřelým. Jeho osud se stává snad nejzajímavějším na celém dějství. Nejedná se sice o klenot televizní tvorby, ale vzhledem k účasti hereckých legend stojí zato tento hodinový TV film zhlédnout. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Kriminální epizoda ze série starých inscenací, v nichž se kromě dobrého hereckého řemesla nutně předvádí i dobová tendenčnost. Přesto z toho vystupuje cosi důležitého, co zasahuje i současného diváka – mnohé ty staré příběhy totiž vynikají srozumitelností sdělení, pravdivostí emocí i velkou vnitřní silou neokázalých hereckých výkonů (především Pešek kreslí svého slepce v mistrovských finesách a jemnostech). Žel, inscenace Anny Procházkové doplácí na poněkud slabší hlavní dějovou linku. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Smutný příběh to vskutku byl, smutnější ale je, že samotný obsah distributora je klamavý a je v něm nesprávně uvedeno jméno herečky Balzerové (Havránkové) – která tu hrála dceru Peška nikoli Filipovského. Jinak je to ovšem dost průměrné krimi, které stojí hlavně na výkonu hlavního hrdiny a vyšetřovatele. Dívat se na to i přes pomalejší tempo ale dá, ovšem nic extra. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Kytarista skupiny hrající ve varieté v čase 32:48 je zpěvák Petr Novák. (moriaty)

Reklama

Reklama