Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Víkendový výlet devíti kamarádů na místa, kde kdysi trávili dlouhé roky svého života. Hvězdně obsazený televizní film ze současnosti. Devět kamarádů a jejich rodiny se chystají na víkendový výlet do přírody. Mají s sebou stany, maso na rožnění, dobrou mysl. Všechny pojí dlouholeté přátelství, které vzniklo za zvláštních, dnes už naštěstí neopakovatelných okolností. To přátelství opravdu prověřila léta. Věk našich hrdinů se pohybuje kolem osmdesátky. Ale příběh není jen o dobré pohodě a přátelském vtipkování. Nebo o napínavé záchraně zvídavého kluka, který uvízl na skále. Číhá v něm detektivní záhada, kterou je třeba na místě vyřešit. Nakonec se viník odhalí sám, ale my vidíme, že soudit se má opatrně a se znalostí všech okolností. Film přispívá k posílení paměti národa a je pozoruhodný svým opravdu hvězdným obsazením. (Česká televize)

(více)

Recenze (120)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Námětem velká šance na poklonu obětem lágrů 50.let, kterou zúčastněná herecká generace může brát jako generační splátku, pro někoho ovšem také šance pokračovat v zajetých tvůrčích kolejích, pro televizní dramaturgy pak na splněnou veřejnoprávní čárku. Rozehrát takovou řadu rovnocenných postav v rozsahu jednoho filmu s náročnou retrospektivní složkou je cestička z příkrého svahu, něco vychází, častěji se noha smekne. Dialogy a stylizace promluv občas tahají za uši, blýskne se nevtíravá prolínačka a slunečné exteriéry. Co ale při tradici vážné televizní tvorby v minulosti nedopadne na 4*, je vlastně selháním a propadákem, nad kterým při zbytnělém tvůrčím egu filmařů nejde pokaždé mávnout rukou. 2-3* z úcty k tématu. ()

P. J. D. 

všechny recenze uživatele

Hlavní téma a i myšlenka sama o sobě není špatná a rozhodně by byla ve vhodných rukách a při správném zpracování věru i filmem, o němž by stálo dlouze přemýšlet. Když si ale vezmu všelijaké odbočky ve scénáři, jaké filmu podstatně ubíraly na vážnosti, ale i podstatě jeho myšlenky, pak musím suše prohlásit, že film bylo pěkné fiasko. „Milostný trojúhelník“, děti a jejich (když to řeknu ještě slušné) bláznivé dobrodružství (a snaha seniorů o záchranu), hloupé průpovídky a spíše odlehčená atmosféra něčeho, co mělo být bráno mnohem vážněji. Ani ty herecké výkony to nijak nezachraňují – byť je pravda, že sami dialogy můžou dokázat leccos (ostatně celý film je většinou jen o dialozích), tady nedokázaly nic, leda tak velkou nudu. Takhle dávám dvě hvězdičky. ()

Reklama

patrikus 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k věku obou hlavních tvůrců jsem z toho měl docela strach, ale nakonec se to docela vydařilo. Silně emocionální prohlídka komunistickým lágrem s průvodci české herecké elity. Ve scénáři je spousta nedořešených motivů, ovšem pan Munzar v osmdesáti letech stále dokáže podat mistrovský výkon. Stejně, jako ostatní. Pana Bočana je mi trochu líto, do jeho předešlých dramatických opusů to má hodně daleko. I přesto kvalitní televizní záležitost !! Hezké hudební motivy... I přes to, že tam byla slabá místa, postavy byly uvěřitelné, lidské a dostatečně hořké na to, abych je přes 80 minut sledoval.. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Od začátku jasné všechny pointy a až na vyjímky příšerné herectví. Že malé děti v českých filmech takřka nikdy nikdo nedonutí vypadat přirozeně je bohužel jasná věc. Že takhle staří herci už nedají to co dřív, je s ještě větším bohužel také častý fakt (snad jen Tříska s Kostkou za něco stojí). Horší je to ale s dějem, který je tak akorát pro televizi. Kdo je práskač je jasné po pár minutách, když se člověk zamyslí nad tím, kdo a proč se srazu účastní. Ještě než se pravda vyjeví, je to aspoň trochu rozumnému divákovi potvrzeno scénou tak trapnou, že by se neztratila ani v různých ordinacích a ulicích. ()

WinstonS 

všechny recenze uživatele

To takhle člověk v neděli večer uloží svoje holky do postele a přemýšlí, co s časem před skvostným filmovým soubojem Belmondo vs. Ventura. Napadne jej, že dá šanci novému českému filmu dle scénáře Stránského a s plejádou hereckých ikon let minulých. Mno... dodíval jsem se na to jen z úcty ke jménům jako Tříska, Trojan st., Munzar, Nárožný, Janžurová a spol. Všechno špatně, úplně všechno. Jedna hvězdička za téma 50. let, které je třeba furt připomínat, aby se vědělo, jací byli komunisti sráči a svině. Jinak nostalgická bída třená se scénáristickou nouzí. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (7)

  • Ke konci si na skále při slaňování Šafránek (Jan Tříska) značně ušpiní košili, je na ní i krev. Cestou od skály už má ale košili čistou. (rakovnik)

Reklama

Reklama