Reklama

Reklama

Šest cizích lidí ve vězení budoucnosti, které tvoří nekonečná řada vzájemně propojených cel ve tvaru kostky. Psycholožka, policista, profesionální zloděj a dospělý autista netuší, kde jsou a jak se tam dostali. Ale brzy zjistí, že každý z nich má schopnosti, které jim mohou pomoci k úniku. Napětí však vyvolává konflikty a jejich společné úsilí dostává trhliny. Přežijí, jen když odloží stranou vzájemnou nevraživost a začnou spolupracovat. Je to jediná cesta ke svobodě. Spojí své síly nebo zahynou? Kdo se dostane ven? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (676)

novoten 

všechny recenze uživatele

Ze začátku velmi sympatické a nápadité, postupem času ale stále více nesmyslné a přehnané. Postavy až příliš často sklouznou k vzájemnému pseudoanalyzování na pozadí právě prožitého děsivého zážitku, což přestane už napodruhé působit jakkoli věrohodně a zásadní povahové zvraty se dějí téměř z minuty na minutu. Přesto jsem si liboval v nevědomosti prakticky všech charakterů, která je zároveň i nevědomostí diváka. Nenadálé překvapení, které může skrývat jakákoli místnost, je zde dovedeno do absolutního vrcholu, který je trochu zkažen stále více se komplikujícími matematickými hrátkami. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Matematika mě děsí. Příklady typu "jede-li vlak určitou rychlostí a bába s trakařem jinou rychlostí, jaké je rodné číslo strojvůdce?" mě v dětství budily ze sna. Kostka zhmotnila mou představu pekla. Být zavřený v šestibokém tělese a unikat z něj jen na základě znalosti matematických zákonitostí by se možná líbilo úchylnému geometrovi. Já bych rezignovaně spáchal harakiri logaritmickým pravítkem nebo bych se strachy odmocnil. Děsivý film. 80% ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý hororový thriller. Má výborný príbeh o skupinke odlišných ľudí, ktorí sa prebudia v rozľahlom reťazci kociek a tak sa snažia nájsť cestu von, ale vôbec nevedia, v čom sa vlastne nachádzajú a tak si nemôžu byť ničím istí a nanešťastie v mnohých kockách sú ukryté vražedné pasce. Spracovanie mohlo byť aj o niečo lepšie, ale aj takto som spokojný. Veľkým kladom je tá tajomnosť, keďže postavy hlavne spočiatku nevedia vôbec nič, iba to, že chcú prežiť, takže sa na to dobre pozerá, ale len predsa táto tématika, pri ktorej postavy prakticky stále robia to isté a v tom istom prostredí nemá potenciál baviť až tak dlho a tak hlavne v strede už film miestami stráca dych, ale našťastie ani raz neklesne až na nudu, takže pozerať sa na to tá dobre až do konca a miestami aj nadmieru zaujme. A zlý nie je ani záver. Len škoda, že samotné pasce nemajú až tak moc priestoru, majú ho hlavne v úvode, obzvlášť úvodná likvidácia je perfektná a potom sa v priebehu občas nájde nejaká maličkosť, ale inak tu o pasce takmer vôbec nejde, hlavné je sledovanie správania ľudí v extrémnej situácii. Herecké obsadenie je bez problémov, síce ma nikto až tak moc nezaujal, aby si získal moje sympatie, takže mi bolo prakticky jedno, kto prežije a kto nie, ale zároveň zostava je rozmanitá a nikto neprekáža. Réžia miestami pôsobí takmer až televíznym dojmom, ale inak som spokojný a technická stránka je výborná. Kocka je zaujímavý horor, ktorý stavia na originálnom nápade, ale funguje skôr len na jedno pozretie. Objektívna kvalita filmu- 74%, film sa páči mne na 72%. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Celkem psycho film odehrávající se na rozměrech 4x4 metrů. Opravdu hodně dobře natočené. Stísněná atmosféra na vás celou dobu působí a vy stejně jako hrdinové nevíte, kudy ven. Film je hodně psychologický a žádná postava neví, komu může věřit. Společnými silami se snaží dostat ven napříč pastmi, kterými se je kostka snaží zabít. Dá se ale tento vraždící stroj vůbec opustit? "Jsou to prvočísla." ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Ďalší dôkaz toho, aký obrovský emocionálny potenciál v sebe skrýva minimalizmus (John Carpenter vo filmovej hudbe, Lucio Fontana vo výtvarnom umení, Farnsworth House v architektúre). Filozofická sci-fi nie je celkom moja šálka kávy, ale tak kvalitný film sa v tomto subžánri objaví len raz za niekoľko desaťročí. Vraždenie ako estetický akt plus existenciálna filozofia plus logika ako slepá ulička - to je tak dobré, že každý písaný komentár je zbytočný. Čím viac tvorcovia tlačili na matematiku, tým viac som sa obával nejakého pateticky dokonalého hyperlogického konca. Napokon som sa dočkal fascinujúceho konca, ktorý ma naplnil blaženou satisfakciou a vierou v to, že svet sa predsa len (ešte) neskladá z jedničiek a núl. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (19)

  • Režisér Vincenzo Natali natočil krátké pokračování, ve kterém bylo vidět vnější prostředí krychle. Pak ale slavnostně přísahal, že jeho obsah nikdy neprozradí a nakonec film zničil. (Piggsy)
  • Film se natáčel v jediné místnosti o velikosti přibližně 4x4 metry, ve které se pouze měnilo barevné obložení zdí. (Piggsy)
  • Většina filmu byla natočena ruční kamerou. (Kulmon)

Související novinky

Neuromancer má lepšího režiséra

Neuromancer má lepšího režiséra

10.05.2010

„Bible kyberpunku“ z pera Williama Gibsona se už pěkných pár let chystá na plátna kin. Když bylo ohlášeno, že ji bude režírovat Joseph Khan (tvůrce šílenosti Torque – Ohnivá kola) a hlavní roli si… (více)

Reklama

Reklama