Reklama

Reklama

Fruitvale

  • Česko Poslední stanice (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Skutečný příběh o tragické smrti energického Oscara Granta (22 let), mladého otce, který byl bezdůvodně zastřelen v oblasti západního pobřeží v Kalifornii tamní policií na Silvestra roku 2008. Jeho vražda šokovala celé Spojené státy. Film popisuje pravdivý příběh dvaadvacetiletého mladíka ze západního pobřeží v Kalifornii. Oscar Grant se probudil na Silvestra roku 2008 s podivným pocitem. Nebyl si jistý co se děje, ale rozhodl se, že tentokrát dodrží svá předsevzetí: matce, která má na Silvestra narozeniny, bude lepším synem, přítelkyni Sophii, ke které nebyl poslední dobou úplně upřímný, bude lepším partnerem a hlavně, své krásné čtyřleté dceři Tatianě bude lepším otcem. I když si uvědomuje, že změna nebude vůbec snadná, jde to Oscarovi zpočátku dobře. Jeho odhodlání však ukončí tragédie v podobě střelby ve stanici metra Fruitvale, kde je chladnokrevně zabit místní policií. Oscarova náhlá tragická smrt šokovala celé Spojené státy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (37)

Trailer 2

Recenze (133)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, nemám rád aktivisty pro jejich jednorozměrné vidění složitých problémů. Aktivismus přinejmenším zplošťuje a znesnadňuje diskuzi, dívám se zkrátka na jeho projevy s podezřením. Fruitvale ale primárně nevyčítám aktivistické postoje a emoční manipulaci; snímek zkrátka spadá do kategorie angažované kinematografie. I když se s jeho cíli celkem ztotožňuji, zároveň konstatuji, že jsem už hodně dlouho neviděl titul, který by tak okatě vděčil za vítězství ve festivalovém klání svému námětu. Je totiž příliš dlouho nevzrušivý a nenápadný, schází mu důraznost a provokativnost, nekorektní rebelství ve stylu Spikea Lee. Nenacházím tady ani režijní a scénáristické mistrovství. Tři hvězdičky jsou tentokrát spíš ze slušnosti a pro ten námět. Celkový dojem: 50 %. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Milý POMO, mohu Tě ubezpečit, že mé oko to nechalo naprosto suché. Proč by také mělo mokrovatět ? Zemřel drogový dealer, kriminálník, nemakačenko*, prudil a permanentní průserář. Jemu přeji úspěšnější příští život. Produkci a filmovému štábu, aby svůj kvalitní řemeslný um zaměřili na zajímavější téma a nemuseli lézt černošské většině do zadků a peněženek. POMOvi a ostatním ubrečeným, aby podobně rozjařenou grupu veselých afroameričanů nepotkali v zapadlé uličce. *nemakačenko = člověk, kterému sebrali kačenku. ()

Reklama

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Naprosto nesouhlasím s názorem, že se tlačí na pilu, jak hledět na rasovou problematiku. Žádné násilné vnucování pohádky o napravení padlého jsem nezaznamenala ani vteřinu. Naopak byl nám předložen skutečný obraz rasismu, jaký platí v Americe dneška. Není nic nového, že je stále na pořadu dne, viz barevná pracoviště, nemocnice, komunity atd., ale je rozdíl rasismus tiše snášet nebo hlasitě tolerovat anebo jít mu naproti zneužitím pravomoci veřejného činitele. Takhle právnicky bych definovala hlavní myšlenku snímku. Mimochodem smutné ale bez slz, i když se klučina (velmi mladý) ve svém životě plácal jak uměl, přesto měl naději na slušný život. Kdyby alespoň bylo učiněno spravedlnosti zadost, což nebylo a nebude. ()

sebo9629 

všechny recenze uživatele

Nejako mi uniká zmysel tohto filmu. Vzhľadom k tomu že zachytáva posledný deň v živote Oscara tak nevidím dôvod k celovečernému spracovaniu, pretože film ma kvôli tomu problémy s tempom, jednoducho sme svedkami dosť nudných aktivít v živote obyčajného človeka a ešte k tomu aj udalostí, ktoré sa určite nestali, ako tá so psom...Ďalej mam problém s tým, že tento film sa snaží zobraziť Oscara v čo najlepšom svetle(nerobí z neho úplného mučeníka, ale aj tak...), aby v divákovi vyvolal čo najväčšie emócie a to mi príde ako jediný cieľ filmu. Ja som jednoducho nebol schopný súcitiť s hlavnou postavou, pre mňa to bol stále malý drogový díler, ktorý podvádzal priateľku a nebol schopný udržať si prácu a iba v období pred novým rokom sa rozhodol, že sa polepší... Hodnotenie: 5.8/10 ()

Kmotr 

všechny recenze uživatele

Celovečerní debut ze Sundance inspirovaný skutečnou událostí, je taková stará dobrá písnička, která zazněla již tolikrát, že už by mohla působit poněkud ohraně. Není tomu tak. Film poukazuje na přežívající rasismus v americké společnosti a sleduje okolnosti a následky násilné smrti dvaadvacetiletého Oscara Granta. Oceněný debutant zdařile kombinuje zdramatizované scény s reálnými záběry z šokující události, jejíž dopad na americké obyvatele podnítil řadu demonstrací proti policejní brutalitě. Možná by z toho mohl být ještě lepší dokument, ale i jako hraný film Fruitvale funguje perfektně a to především díky důmyslně vybranému hereckému ansámblu a důrazu na všední ,,malé" okamžiky posledního dne Oscara Granta. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (8)

  • Společnost The Weinstein Company odkoupila snímek za 2 500 000 amerických dolarů dva dny po jeho premiéře na filmovém festivalu Sundance. (Dr Lizal)
  • Snímek obdržel dotacina ve výší 100 000 amerických dolarů od filmové školy San Francisko Film Society a dalších 100 000 dolarů od Nadace Kennetha Rainina. První částka padla na produkci, druhá na post-produkci. (Dr Lizal)
  • Aby producenti filmu neprekročili stanovený rozpočet, tak sa herečka Octavia Spencer vzdala svojho honoráru. (MikaelSVK)

Související novinky

Rockyho comeback potvrzen

Rockyho comeback potvrzen

13.11.2014

Rocky Balboa, šestý film slavné boxerské série, úspěšně uzavřel příběh Italského hřebce. Oficiální sedmý díl nás zatím nečeká, Stallone ale vymyslel jiný způsob, jak svého hrdinu vrátit na plátna kin… (více)

Reklama

Reklama