Reklama

Reklama

Bible

(seriál)
Trailer
USA / Velká Británie, 2013, 7 h 15 min (Minutáž: 40–48 min, Alternativní 5x90 min)

Hrají:

Keith David (vypravěč), Diogo Morgado, Jake Canuso, Darwin Shaw, Greg Hicks, Amber Rose Revah, Roma Downey, Paul Freeman, Francis Magee, Hugo Rossi, Paul Knops (více)
(další profese)

Epizody(10)

Bible ožívá v tomto novém epickém seriálu na kanálu HISTORY. Od Genesis po Apokalypsu, nezapomenutelné příběhy se před vámi odvíjejí živě zahrané i animované nejmodernější počítačovou technikou, nabízejíc nový pohled na slavné scény a ikonické postavy. Toto desetihodinové dokumentární drama z dílny producenta Marka Burnetta s mezinárodním obsazením popisuje vybrané kapitoly z posvátného textu, počínajíc stvořením Světa, přes starozákonní příběhy o Noemovi a Abrahamovi, až po ukřižování Ježíše Krista. (History Channel)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (69)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem čekal, jak se mnozí místní erudovaní kritici opřou do významu Bible a hodnocení seriálu jako takového půjde do Kanaánu a ono kupodivu ne. A zároveň jedním dechem dodávám, že je to snad poprvé, kdy se jako televizní divák biblických příběhů nenudím, nezívám a pod stůl nenalepuji ty kouzelný skřítky z nosu. Pryč s patosem, barvičkami a přísnou katechistickou mravoukou. Nechť teče krev, znásilňují děvky, a lůza camrá ve sračkách. Chápej, tvůrci se prostě vycajchnovali. Na History Channel, což je takový levnější brácha HBO, zajímající se především o dokumentaristickou tvorbu, převedli biblické motivy do koukatelné podoby pro ortodoxní kudlanky i pro ty racionálně smýšlející a věřím, že by to rozchodil i nějaký přísný heretik. Seriál se docela přesně drží předlohy, dá se jen v uvozovkách vytknout, že ji chvílemi dost racionalizují. Postavy prostě polidšťují. Mojžíš je sice takový vyzubený bambula, tedy dost k smíchu, ale mnohé další persóny mají takříkajíc grády. Takový Samson vypadá uvěřitelněji, než Aštar Šeran za úplňku. Někdy jsem měl pocit, jako bych mezi řádky mohl číst, že Bůh a jeho tzv. andělé (zde černoch a asiat) jsou nějací záhadní návštěvníci z kosmu starající se o lidi jako o nějaké své experimenty, ale možná jsem příliš ovlivněn pořadem Vetřelci dávnověku z produkce stejné televizní stanice nebo krutou fantasií, která by jednoho přivedla na Rujánský útes. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Spolu se Hrou o trůny nejlepší fantasy seriál současnosti. Adaptace nejslavnější sbírky špatně vystavěných nevtipných židovských anekdot, kde se dlouho předlouho čeká na Godota a především adaptace, u které nemá valného smyslu promítat si do hodnocení vlastní přesvědčení či názor na víru. Tvůrci si vzali na svá bedra nevděčný úkol v podobě převyprávění toho zásadního z Bible na prostoru pouhých deseti dílů a tak se uchýlili k výrazné zkratkovitosti "letem božím světem" i jisté teatrálnosti ve stylizaci. Pokud však na tuto jejich hru přistoupíte, tak to má své kouzlo. Škoda tedy spíše nutného zla v podobě otravného doslovného vypravěče a ještě větší škoda jeho afektovaně pompézního přednesu, který to spolu s občasnými excesy (kupříkladu asijský andělský bijec hned z první epizody, který s dvěma meči vykosí Sodomu) poněkud devalvují. Ve výsledku však uctivá, důstojná a nekonfliktní ilustrace bestselleru prověřeného časem, který patřil, patří a bude patřit k základnímu vzdělání (nejen) západní společnosti; nic více a nic méně. PS: Bude i druhá série Korán? ()

Reklama

jefff 

všechny recenze uživatele

Po prvních dvou dílem musím suše konstatovat, že jsem čekal vše, ale takhle divně natočený mix fantasy/akce a dramatu tedy ne. Vyprávění je zbrklé, nesourodé, přeskakuje se od jednoho k druhému. Postavy jsou ploché, nebudí zájem ani respekt. Bible měla být velkolepou několikadílnou ságou a ne slepencem všeho, co se v ní naskytne. Strašné zklamání. Snad se ještě dokopu k dalším dílům. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Starý zákon spracovaný strašne kuso a útržkovito, s otravným komentátorom, ktorý okrem toho, že je to najhoršie filmové riešenie preklenutia času a priestoru, nielenže serie, ale ešte k tomu zjednodušuje a preskakuje, namiesto toho, aby pomáhal v orientácií, ešte viac mätie. Sú tu iba výberové najznámejšie príbehy, spracované stovky krát, a tie skutočne zaujímavé (pretože menej známe) a potenciálne originálne, ako aj celkové pozadie a súvislosti sú odbyté iba zbežnou poznámkou. Kto Bibliu nemá naštudovanú, nepochopí, kto ju pozná dobre, bude zarazený priamočiarou, primitívne materialistickou úrovňou spracovania (dôraz na vraždenie a nudné detaily tvárí) a úletmi typu Božieho kung-fu cherubína. Nevadí mi, že je Aziat, ani čierni Izraeliti, ktorí tiež neviem ako zapadajú do biblickej tradície, ktorej sa chcú filmári silou-mocou držať... to sú však detaily, podstatné je, že je to brutálne obraté o akúkoľvek duchovnú, historickú či filmovú nadhodnotu – čo rozhodne nie je to, čo sľubovalo nádherné intro - a v podstate teda strašne odfláknuté. O drvivú väčšinu atmosféry sa stará mocná hudba, inak to až na pár efektovov pôsobí dokonca prekvapivo lacne. ___ Novozákonná časť má potom aspoň tú výhodu, že je kompaktná a podrobná, ale opäť bez minimálnej umeleckej invencie. ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Tolikrát ohraný scénář často dopadá katastrofálně, naštěstí ne v tomto případě. Já tento seriál vnímám jako moderní převyprávění nejdůležitějších pasáží bible, kde za použití skvělého prostředí, historické atmosféry a výborných efektů dostane každý to co chce.Jen se sám sebe ptám, proč to zatím nikoho tady nezajímá. S01-S04 =70% (131) Hodnotím 70% ()

Galerie (18)

Zajímavosti (16)

  • První slova seriálu jsou i první slova Bible - Genesis, kapitola první, verš první. A poslední slova seriálu jsou poslední slova Bible - Zjevení, kapitola dvacátá druhá, verš dvacátý první. (Kuny27)
  • Keďže autori si netrúfali prerozprávať celú Bibliu, vybrali si 5 silných príbehov zo Starého a 5 z Nového zákona. (kacer4)
  • V deváté části "Passion" čte velekněz Caiaphas (Adrian Schiller) oddíl ze starého zákona, přesněji z Tóry, přitom směřuje ukazovátkem zleva doprava, přičemž hebrejština se čte zprava doleva. (Kuny27)

Související novinky

Televizní Ježíš vstane z mrtvých na plátnech kin

Televizní Ježíš vstane z mrtvých na plátnech kin

27.11.2013

Můžete za tím vidět snahu tvůrců vytěžit ještě pár dolarů z už tak úspěšného projektu. Ale možná jde jen o to, aby bylo slovo Boží zprostředkováno dalším divákům. Ehm. Tak nebo tak, stanice History… (více)

Reklama

Reklama