Reklama

Reklama

Na cestě - Série 14 (2012) (série)


Na cestě po Bora Bora (S14E18)

(epizoda)
Česko, 2013, 26 min

Režie:

Jaroslav Jindra

Scénář:

Jaroslav Jindra

Kamera:

Jaroslav Jindra

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Francouzská Polynésie je zámořské území Francie v Oceánii tvořené 118 ostrovy rozesetými po území velkém asi jako celá Evropa. Z České republiky dál cestovat už prostě nejde. Když se na planetu Zemi díváte z tohoto neobvyklého pohledu, uvidíte jen nekonečný oceán a v něm několik nepravidelně rozesetých drobných zrnek – vulkanických ostrovů a korálových atolů. Pevnina není v dohledu žádná. Polynéské ostrovy se seskupují do několika souostroví sopečného původu, která dohromady pokrývají oblast o rozměrech asi 2000 km ze západu na východ a 2400 km ze severu na jih.
Ostrov Bora Bora je nejvýznamnějším zástupcem tzv. Závětrných ostrovů, které jsou součástí mnohem známějších Společenských ostrovů. Navštívíme však také ostrov Raiateia – kdysi nejdůležitější kultovní místo celé východní Polynésie, k němuž se na pirogách pravidelně sjížděli Polynésané z velké části Tichomoří. K hlavním zdrojům příjmů ostrova na rozdíl od ostrova Bora Bora nepatří turistika, ale produkce černých perel a vanilky. Přesto oblast přitahuje nezávislé cestovatele svými písečnými plážemi, blankytným mořem, korálovými útesy, ale i bujnou tropickou vegetací v neobydleném hornatém vnitrozemí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Marek1991 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Polynézia je nádherná, to proste mi nedá, aby som si dokument o nej nepozrel. Vždy ma to nutká, aby som tam išiel žiť, vždy keď vidím tých umelcov, čo opustili najčastejšie Európu a vydali sa tvoriť na ostrovy. Tento diel mal dokonca vtipné hlášky, no najmä som krútil hlavou ako ľudia stále "žerú" tie perly, pritom ide o biologický odpad a je to drahé, no nič výnimočné. Tiež ma šokovalo, že vanilku musí opeľovať človek, mrzí ma, kam sa to dostali. No film sa mi inak páčil a zrelaxoval som pri ňom, aj keď si myslím, že vždy by to mohli pri týchto dieloch podať aj inak a lepšie. ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bora Bora znamená prvorozený. Žije zde asi 6000 Polynésanů a ty živí jak jinak než rybolov a turistika, alespoň ty, co pracují. A kdo nepracuje, ať se aspoň nají, obezita tu vládne. A dál ze symbolu ráje je to po nějakých 50 letech masivní turistiky spíš symbol kýče. A taky problémy s odpadky, to snad ani vidět nechceš. A proto je lepší cestovat na nějaké jiné ostrovy Francouzské Polynésie. ()

Reklama

Galerie (11)

Reklama

Reklama