Reklama

Reklama

Prominentní Hitlerův generál, nebo zrádce Říše? Generál polní maršál Erwin Rommel (Ulrich Tukur) je v době druhé světové války jedním z nejuznávanějších velitelů německé armády. Své taktické schopnosti předvedl během bojů v Africe, kde získal přezdívku Pouštní liška. Právě proto jej Adolf Hitler pověří přípravou tzv. Atlantického valu, tedy obrany proti očekávané invazi spojeneckých vojsk ze západu. Tehdy Rommel narazí na problémy, které na rozdíl od oficiálních filmových týdeníků ukazují skutečný stav bojující země. Armáda již nemá dostatek divizí, které by mohly západní frontu ubránit. K dosud oddaným německým velitelům se dostávají šokující informace o masovém vraždění Židů na okupovaných územích. A někteří důstojníci začínají opatrně mluvit o svržení Adolfa Hitlera. I k Rommelovi se dostanou informace, podle kterých se na vůdce dokonce chystá atentát… (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Čítal som o Rommelovi, videl som Valkýru, aj nejaké dokumentárne filmy, ale tajne som dúfal, že tento životopisný film mi prinesie nejaké nové informácie, nové pohľady na úlohu legendárneho Rommela v závere II. svetovej vojny. Nepriniesol. Bola to taká televízna inscenácia, v ktorej sa motali vysokí vojenskí hodnostári v nažehlených uniformách a deklamovali texty, ktoré vypotil snaživý scenárista. Sledovanie filmu nepovažujem za stratený čas, ale ťažko by som si vybavil, čo ma na filme najviac zaujalo. Asi iba to mizerné stvárnenie Hitlera. ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Německo nemá z období druhé světové války moc koho oslavovat. Tak alespoň trošičku oslavuje Rommela, toho jediného asi trochu může. Jeden nabude pocit, že na plánu sesazení Hitlera se podíleli snad všichni krom Hitlera :). Bojové scény točili s nějakou partičkou z klubu vojenské historie. Nejméně věrohodné ztvárnění Hitlera :). Na TV produkci OK 2,5* ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

televizní dialogovka, plná nacistických generálů, co by všichni nejraději demokratický proces a odsouzení strýčka Adolfa a jedinými nazzi-padouchy jsou tu páni esesáčci, kteří jsou všichni bez vlasů a s padoušskými zlopohledy, které by jim mohl závidět leckterý béčkový padouch. Nechápejte mě špatně, jsem rád, že tu jsou obě tváře důstojnictva, ale tady je to přespříliš černobilé a je to škoda, protože většina generálů, co se zde vyskytují jsou hodně zajímavé osobnosti. PS: Hitler je tu naprosto směšná figurka, co si kreslí antické sloupořadí do notýsku a herecky je zcela nezvládnutý, takový (absolutně neodceněný a zde notně vysmívaný) Pavel Kříž v Lídě Baarové je asi dvousetkrát lepší Adolf ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

TV film kombinujúci riedke dokumentárne scény s celkom kvalitne zobrazeným príbehom Rommela na konci jeho vojenskej kariéry. Táto postava i mnoho bočných boli zahrané pekne, dobrý výber hercov. Žiaľ samotný vodca bola len karikatúra. Jeho podobu pozná i Eskimák a oni na kástingu vyberú nejakého lomonosova, či čo to bolo za stvoru. To už mohli na postavu Hitlera kľudne vybrať černocha. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Pěkný film o sváru politiky a vojáctví. Trošku si zde Němci svého Rommela idealizují - jak neměl tušení o vyhlazování, o koncentrácích, o zrůdnosti ideologie, do jejichž služeb vložil svou vojenskou genialitu. Možná kdyby se autoři ponořili hlouběji do psychiky člověka, který zasvětil svůj život svým geniálním vojevůdcovským schopnostem, ale byl natolik inteligentní, že také musel vidět i to, že nejde jen o řemeslo, ale také o mravnost, mohl to byl silný film. Takhle je to spíše prosté vyprávění o vojenském umění a cti. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • V úvodu se objeví citát Hannah Arendtové „Wir sind auch für unseren Gehorsam verantwortlich“, který lze přeložit jako „Jsme zodpovědni za naši poslušnost“. (vangobseck)
  • Ulrich Tukur byl za svůj výkon v hlavní roli Rommela oceněn v rámci Bambi Awards. (vangobseck)
  • Film byl poprvé uveden na stanici Das Erste dne 1. listopadu 2012, čtrnáct dní před 121. výročím Rommelova narození. Sledovanost dosáhla 6,38 milionu diváků. (vangobseck)

Reklama

Reklama