Reklama

Reklama

Old Shatterhand

  • Západní Německo Old Shatterhand (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Vinnetou usiluje o uzavření mírové dohody mezi indiány a bělochy. Tomu se však snaží zabránit kapitán Bradley, jenž se za tím účelem spolčil s desperátem Dixonem. Ten ve spolupráci s proradnými Komanči přepadává osadníky a na místě masakrů nechává těla zabitých Apačů, jež mají Vinnetouův kmen očernit. Do zajetí protivníků upadl Vinnetouův adoptivní syn Tujunga, ale zachrání ho hrdinný Old Shatterhand. Ten se vydává za míšenkou Palomou, kterou má doprovodit do bezpečí, ale zjistí, že u ní nalezl útočiště syn pobitých osadníků, jenž by coby svědek mohl mít zásadní roli v celém konfliktu. Vinnetou mezitím ve snaze zabránit otevřené válce mezi Apači a Komanči vyzývá na souboj muže proti muži svého rivala, náčelníka Velkého medvěda… Úspěch Pokladu na Stříbrném jezeře podnítil k natáčení dalších mayovek nejen původního producenta Horsta Wendlandta, ale i jeho největšího konkurenta Artura Braunera, šéfa společnosti CCC Film. Ačkoli Wendlandt vlastnil práva na veškeré Mayovy knihy odehrávající se na Divokém západě a měl na účinkování v nich smluvně vázané i hlavní hvězdy Pierra Brice a Lexe Barkera, Brauner prostě přišel s projektem Old Shatterhand. Jelikož žádná kniha s tímto názvem neexistovala, nemohl Wendlandt proti tomu nic dělat. Výrobu filmu provázela řada nesnází, především pak opakované výměny scenáristů, kdy poslední dokonce proběhla ještě v první den samotného natáčení. Podobné průtahy provázely i angažování režiséra, ale bez komplikací se neobešlo ani samotné natáčení, stižené různými nehodami i nepřízní podzimního počasí. Částečně kvůli průtahům, ale především díky vysokým ambicím Artura Braunera i finančním nárokům Lexe Barkera se film Old Shatterhand stal nejnákladnějším projektem v celé sérii mayovek z šedesátých let. Rozpočet byl ale vyrovnán úspěchem snímku a jeho prodejem do desítek zemí, dokonce včetně bývalého Sovětského svazu. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (198)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Trošku mě tam chyběla ta romantika divokého západu jakou tolik miluji ve známějších dílech.Na druhou stranu film rozhodně nepostráda nápětí , jen bych řekl zbytečně natahované. Hodně se píše v souvislosti s "mayovkami" že byli natáčený v NP Plitvická jezera, ale tady mě to spíše připomínalo NP Krka. Opravdu nádherná kulisa . ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Trochu jiný a opomíjený Vinnetou se skvělou ústřední hudbou Rize Ortolaniho. Právě nad absencí proslulé hudby Martina Böttchera se někteří pozastavují, ale mě se zamlouvala. Je sice znát, že film natáčela jiná společnost, ale laťka se hodně blíží nejlepší čtyřce. Je sice trochu rozvleklý, ale na druhou stranu se nebojí ukazát trochu krve a násilí. Dřív se mi tato "nemayovka" moc nelíbila, ale po dnešku jí přícházím na chuť. ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Zvolilo se jiné hudební theme, než bylo ve všech filmech s Vinnetouem a Na Stříbrném jezeře, což se mi libilo, protože je to dobře chytlavá melodie. Sam Hawkens zas perlí: "Co to taháš za meteřskou školku?" Trapny bylo jak Vinnetouův dvojník byl v některejch scénách hrozně moc poznat... Jinak to ničím nevybočuje z filmů o OS&V... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Pravda je jako vichřice. Vane jen jedním směrem. Kdo se jí staví do cesty, toho snadno smete.“ Tohle moudro Vinnetoua samozřejmě čteme tak, že pravdu zosobňuje on a jeho bílý bratr. V úvodu smutně kouká, když jej opouští, ale zároveň dobře ví, že je potřeba nastolit rovnoprávnost ohnivé vodě a prohnilým modrokabátníkům navzdory a tohle je práce pro pěsti a henryovku Olda Shatterhanda. Co na tom, že tenhle Martin Luther King Divokého Balkánu stráví finální bitvu odpočinkem u sloupu.. Mocně akční, stopáží nejdelší a v 70 mm formátu Superpanorama epicky nasnímaná mayovka, která nezaryté fandy zaujme leda koncem malého Holanďana (chvíli jsem věřil, že měl tlučhuba Hawkens zamlžené zrcátko) a nebezpečně povědomým hudebním doprovodem (trochu Sedm statečných, trochu spaghetti a snad i něco z Teskně hučí Niagára).. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší část, když pominu trilogii Vinnetou a Poklad. Prostě se mi to líbilo. Trochu jsem se bál delší času, ale to nevadilo. Je je škoda, že takových filmů nebylo natočeno víc, i když, co má člověk pořád z divokého západu vymýšlet. Teda, je škoda že nebyl zfilmován Syn lovce medvědů lépe, ale o tom u jiného filmu. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (42)

  • Původně se plánoválo, že Daliah Lavi bude hrát Vinnetouovu sestru Nšo-či. Brauner však brzy zjistil, že tato postava vystupuje již v právě natáčeném filmu Vinnetou. (hippyman)
  • Jaksi navíc je v příběhu postava Bílé holubice, míšenky bělocha a indiánky. Hrála ji izraelská herečka Daliah Lavi, která se ve scénce mezi vodopády koupe nahá (což je v mayovkách naprosto výjimečné). Její honorář za film 91 600 německých marek byl vyšší než honorář Pierra Briceho (!). Producent Artur Brauner neponechal nic náhodě a aby film náhodou u diváků nepropadl, dal do filmu toto lákadlo a více násilí. Zatímco vinnetouovské filmy Haralda Reinla byly určeny i pro děti a mládež, tento byl spíše směřován na dospělé diváky. (Mariin)
  • Jiné názvy filmu:
    Belgie: La Bataille de Fort Apache / Het Gevecht van Fort Apache.
    Brazílie: A Batalha final dos Apaches.
    Dánsko: Old Shatterhand.
    Finsko: Old Shatterhand.
    Francie: Les Cavaliers Rouges.
    Velká Británie: Apaches´ Last Battle.
    Holandsko: Old Shatterhand.
    Itálie: La Battaglia di Fort Apache.
    Jugoslávie: Old Seterhend.
    Kanada: Les Cavaliers Rouges.
    Rakousko: Old Shatterhand.
    Portugalsko: Assalto ao Forte.
    Švédsko: Old Shatterhand.
    Švýcarsko: Old Shatterhand.
    Španělsko: La última Batalla de los Apaches.
    USA: Shatterhand. (hippyman)

Reklama

Reklama