Reklama

Reklama

Old Shatterhand

  • Západní Německo Old Shatterhand (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Vinnetou usiluje o uzavření mírové dohody mezi indiány a bělochy. Tomu se však snaží zabránit kapitán Bradley, jenž se za tím účelem spolčil s desperátem Dixonem. Ten ve spolupráci s proradnými Komanči přepadává osadníky a na místě masakrů nechává těla zabitých Apačů, jež mají Vinnetouův kmen očernit. Do zajetí protivníků upadl Vinnetouův adoptivní syn Tujunga, ale zachrání ho hrdinný Old Shatterhand. Ten se vydává za míšenkou Palomou, kterou má doprovodit do bezpečí, ale zjistí, že u ní nalezl útočiště syn pobitých osadníků, jenž by coby svědek mohl mít zásadní roli v celém konfliktu. Vinnetou mezitím ve snaze zabránit otevřené válce mezi Apači a Komanči vyzývá na souboj muže proti muži svého rivala, náčelníka Velkého medvěda… Úspěch Pokladu na Stříbrném jezeře podnítil k natáčení dalších mayovek nejen původního producenta Horsta Wendlandta, ale i jeho největšího konkurenta Artura Braunera, šéfa společnosti CCC Film. Ačkoli Wendlandt vlastnil práva na veškeré Mayovy knihy odehrávající se na Divokém západě a měl na účinkování v nich smluvně vázané i hlavní hvězdy Pierra Brice a Lexe Barkera, Brauner prostě přišel s projektem Old Shatterhand. Jelikož žádná kniha s tímto názvem neexistovala, nemohl Wendlandt proti tomu nic dělat. Výrobu filmu provázela řada nesnází, především pak opakované výměny scenáristů, kdy poslední dokonce proběhla ještě v první den samotného natáčení. Podobné průtahy provázely i angažování režiséra, ale bez komplikací se neobešlo ani samotné natáčení, stižené různými nehodami i nepřízní podzimního počasí. Částečně kvůli průtahům, ale především díky vysokým ambicím Artura Braunera i finančním nárokům Lexe Barkera se film Old Shatterhand stal nejnákladnějším projektem v celé sérii mayovek z šedesátých let. Rozpočet byl ale vyrovnán úspěchem snímku a jeho prodejem do desítek zemí, dokonce včetně bývalého Sovětského svazu. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (198)

drackula 

všechny recenze uživatele

Kostra príbehu je veľmi jednoduchá a pre žáner západo-nemeckého westernu tak typická. Jedna skupina chce večný mier a zopár jednotlivcov by radšej prijalo vojnu z ktorej im finančne kvapne oveľa viac. Na túto kostru sú nasadené obligátne sympatické postavy, či už známe z predošlých filmov alebo nové a neznáme a rovnako to je aj u "druhej strany" na ktorej sa objavuje hneď niekoľko záporákov. Avšak masová bitka na záver je dosť netypická ale oku lahodiaca. Už ako malý chlapec som z nej bol dosť paf a teraz už len uznanlivo a nostalgicky sledujem zábery na kvantá indiánov neústupčivo dobíjajúcich pevnosť belochov. Film sa určite nevyrovná sérii o Vinnetouovi alebo Pokladu na striebornom jazere, ide ale určite o jednu z tých lepších Mayoviek z divokého západu. 80% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Rozťahaná indiánka so zaujímavými momentmi, ako dymové bojové signály, útok na vojenskú pevnosť, kúpanie sa v jazere, neúspešný pokus o oslobodenie, pokusy o narafičenie útokov indiánov na belošské farmy a územia a víťazstvo spravodlivosti, kde zomrie veľa nevinných pre slabé vedenie. Hudba vynikajúca, trocha zbytočné vedľajšie postavy, mne sa celkom páčil film, ktorý konečne nesie meno aj druhej hlavnej postavy a to Old Shatterhanda. Konečne je aj veľmi akčný, dá sa to chváliť aj keď porovnávať ho napríklad s Pokladom na Striebornom jazere, či prvým Winnetouom sa veľmi nemôže. Mrzí ma však, že skoro všade zomrú tretie najhlavnejšie postavy v dieloch ako tu Tujunga, či inde Nscho-tschi, Intschu-tschuna, svadbou stratia indiáni a najmä Winnetou aj Ribannu, malý chlapec v tomto filme tiež zomrie, u záporných postáv to ľudí ani tak nebolí, skôr je to akési spravodlivé, keď to postihlo Santera, Forrestera, Rollinsa a iných. Na záver by som len dodal, že Plitvické jazerá vo veľa veciach tieto indiánky zachraňujú, lebo prostredie je vrátane stepi výborné. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Byl už Vinnetou po smrti, nebo ještě ne? Sám nevím. Zmatek kolem jeho úmrtí to byl fantastický. Karl May byl tak barvitý vypravěč, že ani jeden film podle jeho úžasných literárních předloh, nebyl podle mých představ. Dokonce se objevily i výblitky. Film věnovaný Lexi Barkerovi, respektive Old Shatterhandovi, je otřesná nuda. Absolutní šeď. Ani jedna strhující scéna. Ani jeden zapamatovatelný moment. Fajn, Lex Barker byl super Olda Šetrnej, ale proč, kurva, musel hrát v pomalé, rozvláčné a ničím zajímavé píčovině?! Nemám z dějového hlediska co vyzdvihnout. Kamera je na rok vzniku hodně velkolepě krajinářská. Na hd televizích už sice trpí nedostatky, ale přesto je to zřejmě to jediné, co stojí za pochvalu. Casting je úděsný. Jugoši s Němci dohromady. Kurva, hned jsem spolehlivě poznal Nenada Mamrda od Hanse Dietricha Štetkeho. Trapný casting si mohli odpustit. Lex Barker si zasloužil stonásobně lepší film. Tohle bylo nudné, roztahané nic, které už pomalu ale jistě prohlubovalo citelně chybějící tvůrčí invenci v sérii i chybějící řemeslné schopnosti režiséra. Tenhle film sice není tak hrozný jako podřadné výtvory typu "Vinnetou a míšenka Apanači" či "Old Firehand", ale mě absolutně jeho výsledné zpracování nenadchlo a nebavilo. Tohle mělo s Karlem Mayem společného tak maximálně jméno titulního hrdiny. 40% ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Není to Vinnetou, je to béčkový hollywoodský western s áčkovým rozpočtem. Vinnetou a Old Shatterhand do toho vlastně ani nepatří. Postav je jak na orloji, takže všichni jsou vlastně v pozadí, některé postavy ani nemají v ději moc opodstatnění. A je to dost nuda. Ale občas je to dost drsný, to jo. Nejdrsnější scéna je samozřejmě spálení Burkerova ranče a jeho následná konfrontace s desátníkem v jeskyni. Padouši jsou skutečně ohavní, hrdinové v podstatě bezmocní a jejich vítězství v podstatě závisí na jednom blbém rozhodnutí zlého desátníka a na náklonnosti starého generála. Což není dobře. A to, že Shatterhand se kamarádí se štětkama, taky ne. Jinak už vím, proč si Guye Madisona nikdy nemůžu oblíbit. Tady je to ultrahnusák. Podpořeno vynikajícím Adamírovým dabingem. "Můj bratr neschvaluje mé rozhodnutí?" "Je špatné!" (Vinnetou rozhodne špatně!!!) ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Co naplat. Old Shatterhand byl vždycky takovej specifickej. Film na mě vždycky působil takovým velkolepým dojmem. Prostě je tu vidět snaha udělat nějakej opravdovej Mayovskej velkofilm. No povedlo se to tak napůl. Možná se vám bude zdát, že při hledání chyb řeším vyložený kraviny a detaily, ale nemůžu si pomoct. Změna stylu je tu místy patrná až moc nová hudba (ani jednou nezazní klasický motiv) Možná trochu přepálená stopáž a nové exteriéry. Já teda nevím, ale příjde mi jako blbost aby měli Apači svoji vesnici na břehu nějakýho jezera když ve všech filmech byla jinak použita ta vesnice u řeky Rio Peko. Další věc je pak fakt (ale za to film nemůže) že nepochopím proč ti kokoti z Densy home video když film vydali vystříhali spoustu scén a dialogů a já se vždycky divil, že některý scény nebo rozhovory nedávali smysl, nebo byli jakoby utnutý předčasně. Jinak plusy : Určitě záporáci (Madison, Battaglia) dále souboj Vinnetoua z Velkým medvědem a závěrečné finále. Celkově mi to vychází na lehce nadprůměrnou Mayovku a dávám jí 55% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (42)

  • V úvodní scéně, kdy se Vinnetou (Pierre Brice) loučí s Old Shatterhandem (Lex Barker), je vidět, jak se v záběrech střídá zatažená a jasná obloha. (Terva)
  • Natáčení začalo 23. září 1963 v Národním parku Krka a skončilo 11. listopadu 1963. (hippyman)
  • Jaksi navíc je v příběhu postava Bílé holubice, míšenky bělocha a indiánky. Hrála ji izraelská herečka Daliah Lavi, která se ve scénce mezi vodopády koupe nahá (což je v mayovkách naprosto výjimečné). Její honorář za film 91 600 německých marek byl vyšší než honorář Pierra Briceho (!). Producent Artur Brauner neponechal nic náhodě a aby film náhodou u diváků nepropadl, dal do filmu toto lákadlo a více násilí. Zatímco vinnetouovské filmy Haralda Reinla byly určeny i pro děti a mládež, tento byl spíše směřován na dospělé diváky. (Mariin)

Reklama

Reklama